Rebound στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια - Άλμα 8,6% για την Adidas

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Rebound στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια - Άλμα 8,6% για την Adidas
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης έκλεισε υψηλότερα κατά 0,17% στις 499 μονάδες

Ανοδικά έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Τετάρτη μετά τις χθεσινές απώλειες, παρά το γεγονός ότι οι παγκόσμιες αγορές κλονίστηκαν από τα σχόλια του επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Τζερόμ Πάουελ, ο οποίος χθες δήλωσε ότι η Fed πρέπει να δει μεγαλύτερη πρόοδο στον πληθωρισμό προκειμένου να μειώσει τα επιτόκια. Οι αναλυτές είχαν επίσης στα χέρια τους την έκθεση του ΔΝΤ που προβλέπει για την Ευρωζώνη μείωση πληθωρισμού για το 2024 και το 2025, χρονιά κατά την οποία ο πληθωρισμός αναμένεται να επιστρέψει πολύ κοντά στον στόχο του 2%.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης έκλεισε υψηλότερα κατά 0,17% στις 499 μονάδες, περιορίζοντας ελαφρώς τα κέρδη που είχε αποκομίσει νωρίτερα στη συνεδρίαση. Οι περισσότεροι κλάδοι κινήθηκαν σε θετικό έδαφος, με τα είδη οικιακής χρήσης να σημειώνουν άλμα 1,8% ενώ της τεχνολογίας υποχώρησε κατά 2,6%.

Στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,37% στις 7.849 μονάδες, ενώ ο γερμανικός DAX σημείωσε κέρδη 0,10% στις 17.784 μονάδες. Στους υπόλοιπους δείκτες, στη Γαλλία ο δείκτης CAC 40 ενισχύθηκε 0,62% στις 7.981 μονάδες, ο ιταλικός FTSE MIB στο Μιλάνο διαμορφώθηκε στις 33.617 μονάδες με +0,67% και ο δείκτης IBEX 35 στη Μαδρίτη έκλεισε στο +0,97% στις 10.628 μονάδες.

Στο ταμπλό οι μετοχές του ομίλου πολυτελείας LVMH ανέβηκε κατά 2,84% παρά τα νέα πως η εταιρεία σημείωσε επιβράδυνση στις πωλήσεις το πρώτο τρίμηνο. Η αύξηση των πωλήσεων ήταν 3% το πρώτο τρίμηνο από 17% το πρώτο τρίμηνο του 2023.

Οι μετοχές της Adidas σημείωσαν άνοδο 8,6% την Τετάρτη, αφού η γερμανική εταιρεία αθλητικών ειδών αναβάθμισε απροσδόκητα το guidance για το 2024 και ανέφερε αύξηση κερδών από έτος σε έτος το πρώτο τρίμηνο. Τα λειτουργικά κέρδη για το 2024 αναμένεται να φτάσουν τα 700 εκατ. ευρώ. Η προηγούμενη εκτίμηση για τα λειτουργικά κέρδη ήταν στα 500 εκατ. ευρώ.

Στον αντίποδα πτώση 6,6% σημείωσαν οι μετοχές της ASML στο Χρηματιστήριο του Άμστερνταμ, αφού η εταιρεία δεν κατάφερε να εκπληρώσει τους στόχους της για τις πωλήσεις στο α' τρίμηνο του 2024 , διατηρώντας όμως σταθερές τις προοπτικές για το σύνολο του έτους.

Στα μακροοικονομικά νέα της ημέρας, ο πληθωρισμός στη Βρετανία αποκλιμακώθηκε στο 3,2% τον Μάρτιο, ελαφρώς υψηλότερα από την πρόβλεψη των οικονομολόγων, αλλά κάτω από 3,4% του Φεβρουαρίου. Παράλληλα, ο δομικός πληθωρισμός, που εξαιρεί την ενέργεια, τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό, διαμορφώθηκε στο 4,2%, έναντι πρόβλεψης 4,1%.

Σημαντική ήταν και η δήλωση της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, πως η γερμανική οικονομία μάλλον έχει αρχίσει να ανακάμπτει μετά από μία σειρά σοκ που έχει υποστεί τα τελευταία χρόνια. «Φαίνεται ότι η Γερμανία έχει γυρίσει σελίδα», ανέφερε σε συνέντευξη της στο CNBC, προσθέτοντας ότι «η βιομηχανική παραγωγή έχει αυξηθεί, και μάλιστα πολύ υψηλότερα από ό,τι περιμέναμε. Έτσι, νομίζω ότι πρέπει τώρα να δούμε πώς η εξέλιξη αυτή θα παγιωθεί».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider