Έσπασαν τα κοντέρ στο Χρηματιστήριο - Ράλι με νέα πολυετή υψηλά και «έκρηξη» τζίρου

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Έσπασαν τα κοντέρ στο Χρηματιστήριο - Ράλι με νέα πολυετή υψηλά και «έκρηξη» τζίρου
Χρηματιστήριο
Νέα πολυετή υψηλά στο Χρηματιστήριο με τον ΓΔ να ξεπερνά τις 1.440 μονάδες. Νέα υψηλά για Τιτάν, Eurobank Εθνική. Ράλι για ΜΥΤΙΛ με «έκρηξη» τζίρου.

Με συστοιχία δυνάμεων το Χρηματιστήριο Αθηνών βρέθηκε από το ναδίρ (στις 1.357,30 μονάδες την περασμένη Πέμπτη) στο ζενίθ σήμερα και σε νέα πολυετή υψηλά (13 ετών), με πολύ μια πολύ πειστική διάσπαση κρίσιμων επίπεδων και από την άποψη της συναλλακτικής δραστηριότητας.

Το Χρηματιστήριο φρόντισε σε χρόνο dt να διαψεύσει τις όποιες «Κασσάνδρες» ανέμεναν μια μεγαλύτερη διορθωτική κίνηση - εν μέσω και του γεωπολιτικού ρίσκου - γράφοντας ένα ισχυρό πενταήμερο ανοδικό σερί (6,5% άνοδος) που στην αρχή δεν έδειχνει να πείθει τους πλέον διστακτικούς και φοβισμένους κυρίως λόγω του χαμηλού τζίρου και της βίαιης και απότομης διόρθσης που είχε προηγηθεί. Ωστόσο, η κατάσταση άρχιζε να αλλάζει σταδιακά από χθες και μετά την ώθηση που έδωσε στην αγορά η θετική ετυμηγορία της Standard & Poor's, αλλά και οι τελευταίες δημοσιονομικές μετρήσεις.

Αυτό οδήγησε σε μια σταδιακή επανατοποθέτηση κεφαλαίων, με την αγορά να «σπάει τα κοντέρ» και το προηγούμενο πρόσφατο υψηλό (στις 1.437,65 μονάδες) βάζοντας πλώρη για τις 1.500 μονάδες ή ακόμη και την υπέρβαση αυτών. Την ίδια στιγμή, με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται και η τυχόν οριστικοποίηση του deal μεταξύ Τέρνα Ενεργειακής - Masdar, καθώς το κλίμα είναι ιδιαίτερα ευνοϊκό και μπορεί να δημιουργηθεί ένα θετικό «domino effect». Βέβαια, όσο δεν υπάρχουν επίσημες ανακοινώσεις και η αγορά τροφοδοτείται μόνο από σενάρια και φήμες, τόσο και η υπομονή των επενδυτών εξαντλείται.

Πρόσθετη ώθηση στην εγχώρια αγορά πρόσφερε και η βελτίωση του διεθνούς κλίματος, καθώς μετά τη σύντομη διορθωτική κίνηση - το Χρηματιστήριο φαίνεται να προηγείται έναντι των κινήσεων των διεθνών αγορών, αυτό φάνηκε και στο ράλι που ξεκίνησε στις αρχές Οκτωβρίου και στη διορθωτική κίνηση τώρα - και οι μεγάλες διεθνείς αγορές αρχίζουν να ανεβάζουν ξανά ρυθμούς, με την ανάληψη πρόσθετου ρίσκου να επιστρέφει στα χαρτοφυλάκια και τη μεταβλητότητα να υποχωρεί, καθώς τα θεμελιώδη μεγέθη επιστρέφουν ξανά στο επίκεντρο.

Ο Γενικός Δείκτης είχε δοκιμάσει αρκετές φορές να διασπάσει το τελευταίο υψηλό, χωρίς να τα καταφέρει, προχωρώντας έτσι σε ένα «pullback». Αυτή η φορά ωστόσο ήταν διαφορετική, πιάνοντας πολλούς επενδυτές κυριολεκτικά «στον ύπνο» που είτε έβλεπαν διόρθωση και κατοχύρωναν κέρδη, είτε ακόμη περνούσαν στην «αντίπερα όχθη» ανοίγοντας short θέσεις.

Οι τελευταίοι φαίνεται πως «κάηκαν» εμφατικά ειδικά στις τραπεζικές μετοχές και σε διεκτοβαρείς τίτλους και οι υπόλοιποι αναγκάζονται πλέον είτε να κυνηγήσουν σε υψηλότερα επίπεδα, είτε να αναμένουν. Βέβαια, δεν είναι και λίγοι οι επενδυτές που διακατέχονται από ένα αίσθημα «υψοφοβίας» που τους οδηγεί πολλές φορές σε λάθος αποφάσεις στην προσπάθεια τους να διασφαλίσουν τα κέρδη τους, εν αντιθέσει με τους ξένους επενδυτές και τους θεσμικούς που συνεχίζουν να βγάζουν «επιθετικές» αγορές βλέποντας το «κύμα» ανόδου και σε μια πιο μεσομακροπρόθεσμη βάση.

Παράλληλα, μπορεί η αγορά να έχει μπει σε υπεραγορασμένα επίπεδα στο daily time frame, αλλά αυτό δε συνεπάγεται απαραίτητα ότι θα προκύψει άμεσα αποφόρτιση των ταλαντωτών. Οι αγορές μπορούν να παραμένουν σε αυτό το μοτίβο για ένα εύλογο χρονικό διάστημα και ειδικά υπό τη βάση της δύναμης και της ορμής που διακατέχει αυτή τη στιγμή τους long και με το τζίρο κοντά στα 161 εκατ. ευρώ, πιο πιθανή δείχνει μια κίνηση προς τα επίπεδα των 1.475 - 1.480 μονάδων, παρά μια κάποια υποχώρηση. Ο Γενικός Δείκτης ακύρωσε το σχηματισμό της διπλής κορυφής και προέβη επίσης σε ανοδική διάσπαση της πτωτικής αποκλίνουσας σφήνας που είχε δημιουργηθεί στοχεύοντας έτσι στη παραπάνω ζώνη που αναφέραμε, αν και ο ταλαντωτής, RSI, εμφανίζει απόκλιση.

Επιπλέον, δε κοιτάμε τόσο δείκτες, όσο «καλάθια» μετοχών - μέσω και του rotation - που σε αυτή τη φάση υπεραποδίδουν. Είναι φανερό εδώ και μήνες πως η αγορά κινείται μέσω του ενός ευρύτερου rotation, καθώς όταν οι τράπεζες έχασαν κάποιο μέρος της δυναμικής τους, το «κενό» καλύφθηκε επάξια από άλλες δεικτοβαρείς μετοχές (αν και το Χρηματιστήριο αποτελεί τραπεζοκεντρική αγορά). Επιπλέον, οι μικροδιορθώσεις που βγαίνουν, κρατούν για ελάχιστες ημέρες ή είναι ακόμη και ενδοσυνεδριακές (ποντάροντας στο φόβο του retail και στην αποτίναξη των fast money investors) καθώς δεν έχει βγει από το καλοκαίρι μια κάθετη, απότομη και μεγάλη σε διάρκεια διόρθωση. Αντιθέτως, η αγορά φαίνεται να έχει «σπάσει» σε διάφορα γκρουπ μετοχών, που άλλα βρίσκονται σε μια φάση σύντομης διόρθωσης, άλλα υπεραποδίδουν και άλλα συσσωρεύουν μαζεύοντας δύναμη για την επόμενη μεγάλη κίνηση. Αυτό αποτελεί ένα άκρως «υγιές» μοτίβο, τη στιγμή που η διάχυση της ρευστότητας και τα ισχυρά θεμελιώδη αποτελούν βασικούς οδηγούς της ανοδικής τάσης, σε συνδυασμό με τη «δίψα» που υπάρχει για κυοφορούμενα deals (Τέρνα Ενεργειακή, κλάδος πληροφορικής).

Όπως σημειώνει η Fast Finance, «στην εβδομαδιαία ανάλυση εικάσαμε ότι η αγορά θα κινηθεί επιθετικά ανοδικά και θα αναγκάσει πολλούς να αγοράσουν. Οι περισσότεροι προσπάθησαν να συγκρίνουν την Ελλάδα με τα υπόλοιπα Χρηματιστήρια, με αποτέλεσμα χάσουν την τελευταία ανοδική κίνηση της αγοράς. Έχουμε πει πολλές φορές ότι δεν χρειάζεται να μπαίνουμε σε αυτή την διαδικασία. Σήμερα η αγορά ενεργοποίησε σχηματισμό που στοχεύει στην ζώνη των 1.500. Στο intraday είμαστε σε «υπεραγορά» και τις επόμενες συνεδριάσεις πιθανότατα να βρούμε καλύτερες τιμές εισόδου. Μέχρι προχτές υπήρχε γκρίνια για την συμπεριφορά της ελληνικής αγοράς. Σήμερα, μας τίμησε με νέο υψηλό 13 ετών. Η «παρεξηγημένη» Viohalco «ξύπνησε» και πάλι, αντιδρώντας από την κύρια στήριξη του 5,05. Το 6,02 επόμενος στόχος, με το 5,50 κοντινή στήριξη και στο βάθος το επίπεδο των 6,30 ευρώ. Όταν αποφασίσει να δώσει σοβαρά ποσοστά σε θεσμικούς, θα δούμε μία άλλη μετοχή και σε τελείως διαφορετική αποτίμηση. Η αλήθεια είναι ότι ο τίτλος δύσκολα μοιράζει εύκολα κέρδη, μιας και έχει ειδική συμπεριφορά στο ταμπλό.

Ισχυρό πάτημα στους long έδωσε η αναβάθμιση του outlook σε θετικό από σταθερό της ελληνικής οικονομίας από τη Standard & Poor's, «κλείνοντας το μάτι» σε αναβάθμιση και του αξιόχρεου του επόμενους 12 - 24 μήνες, εάν ενταθεί η μεταρρυθμιστική προσπάθεια, «τρέξουν», απορροφηθούν και διαχυθούν στην οικονομία οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης και ο δείκτης δημόσιου χρέους συνεχίσει την πτωτική του τροχιά. Μια ακόμη θετική είδηση προέκυψε επίσης από το μέτωπο της οικονομίας, που ενισχύει το εγχώριο «story» και αφορά το δημοσιονομικό σκέλος. Συγκεκριμένα, με πρωτογενές πλεόνασμα στο 1,9% του ΑΕΠ έκλεισε δημοσιονομικά το 2023, σύμφωνα με τις πρώτες ανακοινώσεις για την προηγούμενη χρονιά από την ΕΛΣΤΑΤ και τη Eurostat. Πρόκειται για απόδοση πολύ καλύτερη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 1,1% του ΑΕΠ που προέβλεπε ο κρατικός προϋπολογισμός του 2024.

Επιστρέφοντας στο ταμπλό, το re - rating στις ελληνικές μετοχές συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς και ειδικά στις τράπεζες. Σήμερα ήταν σειρά της Ambrosia Capital να αναβαθμίσει τις τιμές στόχους για τις ελληνικές τράπεζες, καθώς τα θεμελιώδη μεγέθη παραμένουν ισχυρά, ενώ οι χρηματικές διανομές έρχονται να «ξεκλειδώσουν» ένα περαιτέρω re - rating για τις ίδιες. Ο επενδυτικός οίκος διατηρεί τη σύσταση «buy», αυξάνοντας ωστόσο τις τιμές στόχους στα 2,15 ευρώ για την Alpha Bank από 1,90 ευρώ προηγουμένως, στα 2,70 ευρώ για τη Eurobank από 2,05 ευρώ, στα 10,10 ευρώ για την Εθνική Τράπεζα από 7,95 ευρώ και στα 5,30 ευρώ από 3,95 ευρώ για την Τράπεζα Πειραιώς.

Στα της συνεδρίασης, ξεχώρισαν και σήμερα οι τράπεζες, με τις εντυπώσεις να κλέβουν οι μετοχές της Τιτάν, της Eurobank, της Εθνικής και της Mytilineos με τις τρεις πρώτες να καταγράφουν νέα πολυετή υψηλά και την τελευταία να οδεύει ολοταχώς προς νέα ρεκόρ. Ο Γενικός Δείκτης «έσπασε τα κοντέρ» καταγράφοντας νέα πολυετή υψηλά, με τζίρο που ξεπέρασε 160 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 ενισχύθηκε κατά 2,19% στις 3.531,11 μονάδες και ο τραπεζικός δείκτης εκτινάχθηκε κατά 3,48% στις 1.257,25 μονάδες, ανοίγοντας το δρόμο προς τις 1.320 μονάδες.

Στις τράπεζες «πάρτι» στήθηκε στη Eurobank, με τη μετοχή να χτυπά νέα υψηλά όπως και η Εθνική Τράπεζα με ράλι 3,36% και 3,99% αντίστοιχα στα 1,9845 και 7,512 ευρώ, με υψηλό τζίρο και σημαντικό ανεκτέλεστο από τους αγοραστές. Η πρώτη φαίνεται να στοχεύει πλέον ακόμη και προς τα 2,15 ευρώ, με τη δευτέρη προς τα 7,70 ευρώ, με μέγιστο στόχο τα 8 ευρώ. Η Alpha Bank κατέγραψε άνοδο 3,64% στα 1,667 ευρώ (άμεσος στόχος που θα κρίνει την επόμενη κίνηση είναι τα 1,72 με 1,80 ευρώ) και η Τράπεζα Πειραιώς επανήλθε δυναμικά στα 4 ευρώ, επίπεδο στο οποίο διενεργήθηκε το placement (μένει να φανεί αν έχει τη δύναμη για κίνηση προς νέα υψηλά, προς τα 4,23 ευρώ, και επόμενους στόχους τα 4,50 με 4,6 ευρώ). Η μεγάλη εικόνα έχει αλλάξει σημαντικά προς το καλύτερο (έντονα ανοδική) και η αγορά έχει όλα τα φόντα να κινηθεί προς τις 1.500 μονάδες, με ενδιάμεσες διορθωτικές κινήσεις.

Εκτίναξη κατά 4,61% για την Τιτάν στα 28,35 ευρώ, που σηματοδοτούν νέα ιστορικά υψηλά για τη μετοχή, με τη Mytilineos στο 2,54% και τα 38,80 ευρώ, με τζίρο που ξεπέρασε τα 22,7 εκατ. ευρώ. Η μετοχή έχει μαζέψει αρκετή δύναμη (άνοδος 9,4% σε πέντε συνεδριάσεις - αφού είχε προηγηθεί το διορθωτικό των οκτώ συνεδριάσεων που την είχαν οδηγήσει στα 33 ευρώ) και δείχνει πως μπορεί να κινηθεί προς τη διάσπαση του προηγούμενου υψηλού, βάζοντας πλώρη για την υπέρβαση των 40 ευρώ, έχοντας δυνατά ξένα χέρια να την ακολουθούν. Σημαντική άνοδο κατέγραψε επίσης ο ΟΤΕ στο 2,27% και τα 14,42 ευρώ, με τζίρο 5,61 εκατ. ευρώ, ενώ υψηλότερα κινήθηκε και η ΔΕΗ με κέρδη 1,78% στα 11,42 ευρώ, τις Jumbo, ΔΑΑ, Coca Cola και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ να καταγράφουν άνοδο που ξεπέρασε το 1%.

Άνοδο που ξεπέρασε το 3% κατέγραψε η Viohalco στα 5,77 ευρώ, ενώ σε «πράσινο φόντο» συνέχισαν η ElvalHalcor (0,61%), η Aegean (0,33%), η Motor Oil (0,68%), η HelleniQ Energy (0,54%) και η Cenergy (0,4%). Κατοχύρωση κερδών επικράτησε κυρίως σε Lamda, Ελλάκτωρ, Optima, με τους επενδυτές να στρέφουν πιθανώς μέρος των κερδών τους και σε άλλες μετοχές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ambrosia Capital: Τα μερίσματα «ξεκλειδώνουν» ένα περαιτέρω re - rating για τις ελληνικές τράπεζες - Αυξάνει τις τιμές στόχους

ΟΔΔΗΧ: Άντληση 200 εκατ. ευρώ από επανέκδοση 10ετούς ομολόγου - Στο 3,61% η απόδοση

gazzetta
gazzetta reader insider insider