Εκρηκτική ζήτηση για το 30ετές ομόλογο με πάνω από 11 φορές υπερκάλυψη - Αντλεί 3 δισ. ευρώ το Δημόσιο

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Εκρηκτική ζήτηση για το 30ετές ομόλογο με πάνω από 11 φορές υπερκάλυψη - Αντλεί 3 δισ. ευρώ το Δημόσιο
«Εκρηκτική» ήταν η ζήτηση που καταγράφηκε για το νέο 30ετές ομόλογο, μέσω του οποίου ΟΔΔΗΧ και Ελληνικό Δημόσιο αντλούν 3 δισ. ευρώ, δίνοντας μεγαλύτερο βάθος και ρευστότητα στην εγχώρια καμπύλη. Πάνω από 11 φορές υπερκάλυψη, με «εκρηκτική» ζήτηση από ξένα χαρτοφυλάκια.

Τελευταία ενημέρωση 20:10

«Εκρηκτική» ήταν η ζήτηση που εκδηλώθηκε για το νέο 30ετές ομόλογο, μέσω του οποίου το Ελληνικό Δημόσιο αντλεί 3 δισ. ευρώ, δίνοντας μεγαλύτερο βάθος και ρευστότητα στην εγχώρια καμπύλη.

Το αρχικό guidance είχε οριστεί σε mid swap + 175 μονάδες βάσης, ήτοι κοντά στο 4,25%, με την υψηλή ζήτηση (πάνω από 28 δισ. ευρώ στο πρώτο δίωρο) και τις προσφορές που ξεπέρασαν τα 33 δισ. ευρώ (325 κωδικοί συμμετείχαν), να οδηγούν το επιτόκιο χαμηλότερα στο mid swap + 165 μονάδες βάσης, δηλαδή στο 4,241%, με κουπόνι στο 4,125%. Βέβαια, η σημερινή κίνηση ενείχε ένα ρίσκο ως προς το που θα κλείσει το επιτόκιο, καθώς το σκηνικό στα yields παγκοσμίως είναι αρκετά έκρυθμο και ευμετάβλητο, επηρεάζοντας έτσι και το τελικό επίπεδο τιμολόγησης.

Παράγοντες της αγοράς είχαν επισημάνει στο insider.gr πως το ομόλογο μπορεί να κινηθεί προς το εύρος του 4,15% - 4,05%. Το ομόλογο είναι λήξης 15 Ιουνίου του 2054 και την έκδοση είχε αναλάβει να «τρέξει» ένα ισχυρό syndicate αποτελούμενο από τις BNP Paribas, BofA, Deutsche Bank, Goldman Sachs, J.P. Morgan και Τράπεζα Πειραιώς.

Παράλληλα, το 86% του ομολόγου κατέληξε στα χέρια ξένων επενδυτών και μόλις το 14% σε Έλληνες επενδυτές και τράπεζες. Συγκεκριμένα, το 42% της έκδοσης το απέκτησαν επενδυτές με έδρα τη Βρετανία, το 14% πέρασε σε Έλληνες επενδυτές και Α/Κ, το 11% σε χαρτοφυλάκια με έδρα την Πορτογαλία και την Ισπανία και ακολούθησαν επενδυτές από τη Γαλλία, την Ιταλία, τις Σκανδιναβικές χώρες και άλλες. Παράλληλα, το 54% της έκδοσης πέρασε σε διαχειριστές το 22% σε τράπεζες, το 9% σε funds, το 7% σε κεντρική τράπεζα και θεσμικούς και το 7% σε συνταξιοδοτικά και ασφαλιστικά ταμεία.

GGBs

Να επισημάνουμε πως μέχρι στιγμής ο ΟΔΔΗΧ έχει αντλήσει μόνο από τις ομολογιακές εκδόσεις και τις επανεκδόσεις (εκτός εντόκων) 5,2 δισ. ευρώ, έχοντας ως στόχο τα 10 δισ. ευρώ για φέτος. Συνεπώς με τη σημερινή έκδοση του 30ετούς τίτλου μπορεί να καλύψει το μεγαλύτερο μέρος των αναγκών του το Δημόσιο για φέτος (θα φτάσει τα 8,2 δισ. ευρώ), προχωρώντας πιθανότατα σε μικρές επανεκδόσεις τους επόμενους μήνες, εάν υπάρξει ανάγκη και περισσότερο για να κρατήσει «ζωντανό» το επενδυτικό ενδιαφέρον.

Αναλυτικά, ο ΟΔΔΗΧ προχώρησε αρχικώς στην έκδοση 10ετούς τίτλου στα τέλη Ιανουαρίου αντλώντας 4 δισ. ευρώ με επιτόκιο 3,478%, κουπόνι στο 3,375% και προσφορές - ρεκόρ που ξεπέρασαν τα 35 δισ. ευρώ, ενώ πρόσθεσε μεγαλύτερη ρευστότητα σε άλλους τίτλους, μέσω επανεκδόσεων σε κλειστές δημοπρασίες.

Η κίνηση αυτή ήρθε στο απόηχο της θετικής αξιολόγησης της Standard & Poor's την Παρασκευή, των τελευταίων θετικών δημοσιονομικών μετρήσεων και της υψηλής ζήτησης που καταγράφεται για τα ελληνικά assets.

Υπό αυτό το πρίσμα, ο ΟΔΔΗΧ στράφηκε άμεσα στις αγορές ώστε να καρπωθεί το θετικό κλίμα, με την αναβάθμιση του outlook σε θετικό από σταθερό της ελληνικής οικονομίας από τη Standard & Poor's, «κλείνοντας το μάτι» σε αναβάθμιση και του αξιόχρεου του επόμενους 12 - 24 μήνες, εάν ενταθεί η μεταρρυθμιστική προσπάθεια, «τρέξουν», απορροφηθούν και διαχυθούν στην οικονομία οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης και ο δείκτης δημόσιου χρέους συνεχίσει την πτωτική του τροχιά. Να σημειωθεί πως ακολουθεί στις 31 Μαΐου η αξιολόγηση της Fitch, όπου και σε αυτή την περίπτωση αναμένεται αναβάθμιση του outlook σε θετικό, όπως έχει υποστηρίξει η Société Générale.

Επιπλέον, μια ακόμη θετική είδηση προέκυψε από το μέτωπο της οικονομίας, που ενισχύει το εγχώριο «story» και αφορά το δημοσιονομικό σκέλος. Συγκεκριμένα, με πρωτογενές πλεόνασμα στο 1,9% του ΑΕΠ έκλεισε δημοσιονομικά το 2023, σύμφωνα με τις πρώτες ανακοινώσεις για την προηγούμενη χρονιά από την ΕΛΣΤΑΤ και τη Eurostat.

Πρόκειται για απόδοση πολύ καλύτερη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 1,1% του ΑΕΠ που προέβλεπε ο κρατικός προϋπολογισμός του 2024. Επιπλέον, η Eurostat στις ανακοινώσεις της καταγράφει την Ελλάδα ως το κράτος που πέτυχε το 2023 τη δεύτερη καλύτερη μείωση χρέους στην ΕΕ ως προς το ΑΕΠ, κατά 10,8 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το 2022, παραμένοντας βεβαίως το κράτος με την υψηλότερη αναλογία χρέους - ΑΕΠ στην ΕΕ. Η Eurostat επικύρωσε επίσης τα ελληνικά στοιχεία, χωρίς αστερίσκους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

POS: Ακόμη και μηδενικές χρεώσεις φέρνει η ένταση του ανταγωνισμού – Λαϊκές, ταξί και ψιλικά στη νομοθετική ρύθμιση

Ξεκινούν αύριο οι πληρωμές των συντάξεων Μαΐου - Ποιοι θα δουν και αναδρομικά στους λογαριασμούς τους

ΙΟΒΕ: Τα μνημόνια αύξησαν τις ανισότητες – Το 20% των φτωχότερων έχασε τα 3/4 του εισοδήματός του

gazzetta
gazzetta reader insider insider