Ευρωαγορές: Συνέχισαν πτωτικά για δεύτερη μέρα - Ράλι 16% της Anglo American

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ευρωαγορές: Συνέχισαν πτωτικά για δεύτερη μέρα - Ράλι 16% της Anglo American
Τα νέα από την «κόκκινη» Wall Street που επεξεργάζεται τα σημερινά νέα για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ έκοψαν το επενδυτικό ενδιαφέρον.

Οι ευρωπαϊκές αγορές έκλεισαν με πτώση την Πέμπτη, με το θετικό momentum που είχε διαμορφωθεί στο ξεκίνημα της εβδομάδας να ξεθωριάζει ακόμα περισσότερο. Σίγουρα τα νέα από την «κόκκινη» Wall Street που επεξεργάζεται τα σημερινά νέα για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, δεν βοήθησαν ιδιαίτερα.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 διολίσθησε 0,64% στις 502 μονάδες, με τους περισσότερους τομείς να κλείνουν στα «κόκκινα». Οι βιομηχανικές μετοχές ηγήθηκαν των απωλειών με πτώση 1,9% ενώ αντίθετα κινήθηκαν οι ιατροφαρμακευτικές μετοχές με άνοδο 0,6%. Ο Euro Stoxx 50 υποχώρησε κατά 1,01% στις 4.939 μονάδες.

Οι μετοχές του κλάδου εξόρυξης κατέγραψαν κέρδη 1,9% υψηλότερα μετά την προσφορά για την εξαγορά όλων των μετοχών της ανταγωνίστριας Anglo American που έκανε ο εξορυκτικός γίγαντας BHP Group, αποτιμώντας την στα 38,9 δισ. δολάρια. Οι μετοχές της Anglo American εκτοξεύθηκαν κατά 16%, ενώ της BHP βρέθηκαν να υποχωρούν 0,5%.

Στους επιμέρους δείκτες ο γερμανικός DAX στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης έκλεισε στο -0,91% στις 17.923 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 κινήθηκε ανοδικά στο +0,48% και στις 8.078 μονάδες. Ο γαλλικός CAC 40 διολίσθησε 0,93% στις 8.016 μονάδες Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο ιταλικός FTSE MIB υποχώρησε 0,97% στις 33.939 μονάδες, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 έκλεισε στα επίπεδα των 10.983 μονάδων, με -0,40%.

Στον τραπεζικό κλάδο, η Deutsche Bank κατέγραψε 10% αύξηση σε ετήσια βάση στα κέρδη της, ενώ στην κερδοφορία επιστρέφει και η Barclay's με κέρδη υψηλότερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών για το α' τρίμηνο του 2024 μετά τις ζημιές του προηγούμενου τριμήνου. Η μετοχή της σημείωσε κέρδη πάνω από 8%.

Στις επιχειρήσεις, άνοδο άνω του 4% σημείωσε η μετοχή της Unilever στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου και του Άμστερνταμ, μετά την ανακοίνωση της εταιρείας τροφίμων για αυξημένες των προσδοκιών πωλήσεις α' τριμήνου. Στον αντίποδα, πτώση άνω του 2% σημείωσε η μετοχή της ελβετικής Nestle, αφού ανέφερε πωλήσεις για το πρώτο τρίμηνο μειωμένες κατά 5,9% σε ετήσια βάση.

Θεαματική άνοδο επί των εσόδων της τάξεως του 19% ανέφερε η AstraZeneca η οποία είδε τη μετοχή της να ανεβαίνει κατά 5,42% στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider