Διστακτικές κινήσεις και μεικτά πρόσημα στις ευρωαγορές

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Διστακτικές κινήσεις και μεικτά πρόσημα στις ευρωαγορές
Μετέωρο ήταν το ξεκίνημα στις συναλλαγές των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων την Τρίτη.

Τελευταία ενημέρωση 15:33

Μετέωρο το ξεκίνημα στις συναλλαγές των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων την Τρίτη, καθώς οι επενδυτές αναμένουν την Τετάρτη τα νέα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ. Οι traders αισιοδοξούν ότι η επιστροφή στις αυξήσεις επιτοκίων έχει απομακρυνθεί από το «τραπέζι» της Fed, παρά τα τελευταία στοιχεία που έδειξαν κάποια αύξηση.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύεται κατά 0,11%, στις 521,42 μονάδες, με την πλειονότητα των επιμέρους κλάδων να διαπραγματεύεται με μεικτά πρόσημα. Ο κλάδος ταξιδιών και αναψυχής υποχωρεί 1,1%, ενώ οι μετοχές των αυτοκινήτων άνοδο 1,1%. Ο δείκτης Eurostoxx 50 αποδυναμώνεται 0,03% στις στις 5.066 μονάδες.

Στους επιμέρους δείκτες, ο γερμανικός DAX στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης χάνει 0,38% στις 18.669 μονάδες, ενώ ο γαλλικός CAC 40 βρίσκεται -0,05% στις 8.205 μονάδες. Στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύεται 0,14% στις 8.429 μονάδες. Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο ιταλικός FTSE MIB στο Μιλάνο προσθέτει 0,57% στις 35.003 μονάδες ενώ στην Ισπανία ο δείκτης IBEX 35 διαμορφώνεται στις 11.175 μονάδες με 0,21% άνοδο.

Στον κλάδο των επιχειρήσεων, η Anglo American, αφού τη Δευτέρα απέρριψε για δεύτερη φορά πρόταση εξαγοράς του συνόλου των μετοχών της από την BHP, επεξεργάζεται ένα σχέδιο ανάκαμψης που θα της επιτρέψει να παραμείνει βιώσιμη. Σε μια από τις συγκλονιστικότερες ανατροπές στην 107χρονη ιστορία της η Anglo American σχεδιάζει να εγκαταλείψει την εξόρυξη διαμαντιών, πλατίνας και άνθρακα και εναποθέτει τις ελπίδες της στους επενδυτές που θα στηρίξουν το σχέδιό της. Στον απόηχο των εξελίξεων η μετοχή της αποδυναμώνεται 0,04% στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου.

Ράλι άνω του 20% καταγράφουν στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης οι μετοχές της Delivery Hero, μετά την ανακοίνωση ότι η Delivery Hero θα πουλήσει 300 εκατομμύρια δολάρια σε νεοεκδοθείσες κοινές μετοχές στην Uber, προς 33 ευρώ η κάθε μία. αλλά και νέες μετοχές της εταιρείας έναντι 1,25 δισ. δολαρίων. Η εταιρεία που παρέχει δυνατότητα ηλεκτρονικής παραγγελίας και παράδοσης φαγητού δήλωσε ότι η εν λόγω συμφωνία θα της επιτρέψει να εστιάσει τους πόρους της σε άλλους τομείς δραστηριοποίησής της.

Μάκρο

Στο 4,3% αυξήθηκε η ανεργία στο Ηνωμένο Βασίλειο για το α' τρίμηνο του 2024, σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας. Το ποσοστό ήταν ανάλογο των προσδοκιών των αναλυτών και ελαφρώς υψηλότερο από το 4,2% που είχε καταγραφεί την προηγούμενη περίοδο έως τον Φεβρουάριο.

Οι μισθοί εξαιρουμένων των μπόνους αυξήθηκαν περισσότερο από το αναμενόμενο κατά 6% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι. Οι αναλυτές είχαν προβλέψει αύξηση των μισθών κατά 5,9%.

Η Τράπεζα της Αγγλίας (BoE) παρακολουθεί στενά τα εργασιακά δεδομένα και την επίδρασή τους στον πληθωρισμό παρ' ότι σηματοδότησε πιθανή μείωση των επιτοκίων θα μπορούσε να έρθει στην επόμενη συνεδρίασή της τον Ιούνιο.

Στη Γερμανία, ο πληθωρισμός τον Απρίλιο επιβεβαιώθηκε στο 2,4% την Τρίτη, σύμφωνα με την αρμόδια ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία, εναρμονισμένος πλήρως με τα προσωρινά στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας πριν από μερικά 24ωρα. Ειδικότερα, οι γερμανικές τιμές καταναλωτή, εναρμονισμένες για να συγκρίνονται με άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είχαν αυξηθεί κατά 2,3% σε ετήσια βάση τον Μάρτιο, το χαμηλότερο ποσοστό των τελευταίων σχεδόν τριών ετών.

Ασία

Παρά τη θετική εκκίνηση των συναλλαγών, απώλειες σημειώθηκαν στα ασιατικά χρηματιστήρια ακολουθώντας την πορεία της Wall Street που «έσπασε» το 8 στα 8 θετικό σερί της. Οι επενδυτές στην Ασία επεξεργάστηκαν νέα δεδομένα για τον πληθωρισμό στην Ινδία, με τον δείκτη τιμών καταναλωτή να καταγράφει 4,83% αύξηση σε ετήσια βάση.

Ο Hang Seng κινήθηκε σταθεροποιητικά στις 19.112,84 μονάδες. Ο S&P/ASX 200 της Αυστραλίας έκλεισε κατά 0,3% χαμηλότερα στις 7.726,8 μονάδες. Ο Nikkei 225 της Ιαπωνίας σημείωσε άνοδο 0,46% για να κλείσει στις 38.356,06 μονάδες, ενώ ο Topix κέρδισε 0,25% και έκλεισε στις 2.730,95 μονάδες. Ο Kospi της Νότιας Κορέας έκλεισε κατά 0,11% υψηλότερα στις 2.370,34.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider