Βγήκαν ξανά μπροστά οι τράπεζες - Υπέρβαση των 1.500 μονάδων στο ΧΑ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Βγήκαν ξανά μπροστά οι τράπεζες - Υπέρβαση των 1.500 μονάδων στο ΧΑ
Με νέα υψηλά από Eurobank, ΕΤΕ και άνοδο από Alpha, ΕΛΠΕ, ΕΕΕ και ΔΕΗ το ΧΑ ξεπέρασε τις 1.500 μονάδες.

Υψηλότερα κινήθηκε το Χρηματιστήριο στη σημερινή συνεδρίαση, με τις τράπεζες να βγαίνουν ξανά μπροστά, αλλά να παίρνουν σημαντικές βοήθειες από αρκετές δεικτοβαρείς μετοχές που προσπαθούν να ακολουθήσουν.

Eurobank (νέα υψηλά) και Alpha Bank ηγήθηκαν της ανόδου με τα ΕΛΠΕ και την Titan να ρολάρουν επίσης όπως και η ΔΕΗ (ανακοινώνει σήμερα αποτελέσμα). Παράλληλα και η μετοχή της ΜΥΤΙΛ κινήθηκε υψηλότερα, πατώντας ξανά πάνω από τα 39 ευρώ, με το βλέμμα στα 42...!

Να σημειωθεί πως στα 48,5 ευρώ, από 44,5 ευρώ προηγουμένως, δίνοντας upside >25%, αυξάνει η Piraeus Sec. αυξάνει την τιμή στόχο για Mytilineos στο σημερινό report της.

Με αυτό το report, πλέον εντάσσεται στο group των αναλυτών που δίνουν στη MYTILIEOS τιμή-στόχο άνω των €45, μαζί με τις Morgan Stanley, Citi, NBG, Eurobank, EUROXX, Optima, EDISON και Pantelakis. Είναι χαρακτηριστικό πως η μέση Τιμή-Στόχος της MYTILINEOS πλέον διαμορφώνεται από το σύνολο των αναλυτών που καλύπτουν την Εταιρεία στα €47 (μεταξύ €46 και €50).

Αν και οι 1.500 μονάδες αποτέλεσαν περισσότερο ένα τυπικό ψυχολογικό όριο παρά κάποια τεχνική αντίσταση, η αγορά έδειξε τις υπερβαίνει με κάποια δυσκολία, με ήπιο τζίρο. Ωστόσο εάν θέλει να διασπάσει το επίπεδο των 1.515 μονάδες τότε θα χρειαστούν πολύ υψηλότεροι τζίροι για να το υπερβούν με δύναμη. Από την άλλη, το επίπεδο των 1.480-1.486 διατηρεί την επιθετική τάση, με τις 1.515 να αποτελούν κοντινή αντίσταση και τις 1.539 επόμενο στόχο. Χρηματιστηριακοί παράγοντες δε βλέπουν διόρθωση και ποντάρουν σε άκρως υψηλότερα επίπεδα από τα παραπάνω, δίνοντας βάρος στο flow που έρχεται απέξω, στη διάχυση της ρευστότητας και τα υψηλά περιθώρια που έχουν αρκετές ακόμη μετοχές, πέρα από τις τράπεζες.

Όπως αναφέρει ο Η. Ζαχαράκης της Fast Finance, μπορεί ΓΔ, FTSE25 και FTSEM να έκλεισαν με κέρδη κοντά στο 1% αλλά ο τραπεζικός έκανε την διαφορά μιας και έκλεισε με 3% κέρδη δίνοντας παράλληλα στην αγορά ρευστότητα και τζίρο. Η ΑΛΦΑ μετά από μεγάλο διάστημα κατάφερε να αλλάξει επίπεδο ενώ οι διανομές μερισμάτων μαζί με τις αγορές ιδίων έχουν κάνει την διαφορά στην προσέλκυση των επενδυτών στον κλάδο. Είναι δεδομένο ότι οι αναλυτές Έλληνες και ξένοι θα αρχίσουν αναγκαστικά να αυξάνουν και πάλι τον στόχο τους στις τράπεζες.

Ο όμιλος Βιοχαλκο ήταν ένας ακόμα πρωταγωνιστής την εβδομάδα που πέρασε καθώς και η μητρική και οι θυγατρικές κατέγραψαν νέα υψηλά. Ειδικά ο τίτλος της ElvalHalcor άφησε και ανοδικό χάσμα δείχνοντας μεγαλύτερη δυναμική. Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο όμιλος σε σχέση με την υπόλοιπη αγορά είναι υποτιμημένος. Από την άλλη ο επιχειρηματίας θα προσπαθήσει να τονώσει το ενδιαφέρον των επενδυτών και σταδιακά να αυξήσει το free float του ομίλου με σκοπό να πιάσει και τους στόχους της ΕΧΑΕ. Από την μικρομεσαία κεφαλαιοποίηση το Lavipharm κατάφερε να αλλάξει επίπεδο και να δοκιμάσει σε πρώτη φάση το επίπεδο του 1 ευρώ.

Όλα δείχνουν ότι η εταιρεία μπορεί να αναπτυχθεί με ισχυρούς ρυθμούς το επόμενο διάστημα γεγονός που πάνω της προσελκύει νέους επενδυτές και traders. Τα αποτελέσματα που ακολουθούν μέσα στην εβδομάδα είναι αυτά της ΕΛΧΑ, της Lavipharm, του Φουρλή, και τέλος της ΔΕΗ από την μεγάλη κεφαλαιοποίηση. Η ΔΕΗ τεχνικά συνεχίζει να έχει επαφή με το επίπεδο λίγο κάτω από το 12 που αν καταφέρει να κατοχυρώσει μπορεί να κάνει την διαφορά στην τάση.

Στο ταμπλό ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε κατά 0,83% στις 1.502,79 μονάδες, με τον τζίρο να ξεπερνά τα 114 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 σημείωσε άνοδο 1,01% στις 3.658,13 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός υπεραπέδωσε ελαφρώς κατά 1,12% στις 1.338,14 μονάδες.

Ξεκινώντας από τις τράπεζες, η Eurobank χτύπησε νέα υψηλά στο 1,57% και τα 2,141 ευρώ, με την Alpha Bank να φορτσάρει με κέρδη 2,43% στα 1,7515 ευρώ και την ΕΤΕ στα 8,52 ευρώ που σηματοδοτούν επίσης πολυετή υψηλα. Υστέρηση κίνησης για την Πειραιώς με οριακές απώλειες 0,05% στα 3,85 ευρώ.

Παράλληλα, ισχυρή ανοδική αντίδραση βγήκε σε ΕΛΠΕ (2,53%) στα 8,715 ευρώ, αλλά και σε Jumbo (1,84%) στα 27,64 ευρώ. Απτόητη η μετοχή της Τιτάν με ράλι 2,45% στα 31,35 ευρώ. Όπως έχει αναλύσει το insider, o όμιλος αργά και σταθερά θα υπερβεί τα 40 ευρώ.

Θετικό βηματισμός επίσης για ΒΙΟ (1,77%), ΕΕΕ (1,3% στα 32,76 ευρώ και νέα υψηλά), ΔΕΗ (1,18%) στα 11,98 ευρώ και Lamda στο 1,93% και τα 6,85 ευρώ. Στα 39 ευρώ πάτησε η μετοχή της ΜΥΤΙΛ με κέρδη 0,72% και τζίρο κοντά στα 9,05 εκατ. ευρώ.

Ηπιότερη άνοδος για ΜΟΗ, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ΤΕΝΕΡΓ. Κατοχύρωση κερδών σε Optima (-2,4%) και Cenergy (-2,18%) μετά από ένα δυνατό πολύμηνο ράλι. Απώλειες 2,98% για την Aegean στα 12,71 ευρώ, λόγω αποκοπής μερίσματος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ενισχύεται το «value story» της Eurobank - Αυξάνει την τιμή στόχο η Jefferies

Τράπεζες: Ανοίγει το κεφάλαιο για τις επόμενες κινήσεις του ΤΧΣ στην Εθνική και στην Attica Bank

Titan: Οι κρυφές αξίες που «ξεκλειδώνει» το listing της θυγατρικής στο NYSE

gazzetta
gazzetta reader insider insider