Ισχυρούς τριγμούς προκάλεσε στην αγορά το μεγάλο και ξαφνικό placement σε ΜΥΤΙΛ. Τόσο το ΧΑ, όσο και η μετοχή καλείται να βρει πλέον νέες ισορροπίες, μετά τις πιέσεις που ασκήθηκαν σήμερα.
Έλληνες επενδυτές που τοποθετήθηκαν στο placement στα 35,50 ευρώ και δεν είχαν τα κεφάλαια για τη λήψη των μετοχών τους, έσπευσαν να πουλήσουν από αλλού, προκαλώντας έτσι ένα έντονα αλληλοτροφοδοτούμενο κλίμα πιέσεων σε πολλές μετοχές. Η μετοχή της ΜΥΤΙΛ κράτησε σε ένα βαθμό καθώς κατέγραψε χαμηλό στα 36,50 και υψηλό στα 37,32 ευρώ, δηλαδή αρκετά υψηλότερα από την τιμή διάθεσης στα 35,50 ευρώ.
Μάλιστα στη ζώνη των 37 ευρώ άλλαξαν χέρια πάνω από 700 χιλ. μετοχές της εταιρείας, ενώ και τα 35,50 θα αποτελέσουν μια πολύ ισχυρή στήριξη μετά από αυτό το επίπεδο, καθώς εδώ έχουν μπει μεγάλοι ξένοι παίκτες. Μάλιστα το μάζεμα που γινότανε τις τελευταίες ώρες στα 37 ευρώ, πιθανώς να ανοίξει το δρόμο σε υψηλότερα επίπεδα των 40...42...ή και 46 ευρώ.
Βέβαια στους Έλληνες επενδυτές χτύπησαν κόκκινο τα margin calls σε θέσεις που είχαν στα παράγωγα στη ΜΥΤΙΛ, πουλώντας κατά βούληση, όπως και σε άλλες μετοχές, λόγω του αέρα που έπαιξαν στο placement. Πάνω από 870 συμβόλαια διακινήθηκαν στη ΜΥΤΙΛ.
Παράλληλα, όπως ανέφερε το insider.gr τα δύο απανωτά μεγάλα placement από τους μεγαλομετόχους προσωποκεντρικών corporates (ΜΠΕΛΑ - ΜΥΤΙΛ) βαραίνουν το κλίμα στην αγορά και προκαλούν ερωτηματικά για το τι μελλεί γενέσθαι.
Μετά την Α. Βακάκη που πούλησε το 3% της συνολικής θέσης (19,36% κατείχε πριν το placement) στη Jumbo με υψηλό discount άνω του 9% (στα 27,2 ευρώ) προ εβδομάδων, ακολούθησε χθες και ο Ε. Μυτιληναίος με τη διάθεση του 5,04% με discount (στα 35,50 ευρώ - τελευταίο κλείσιμο στα 38,94 ευρώ), μειώνοντας το ποσοστό του στο 21,5% από 26,54%.
Έτσι, με την πώληση του 5,04% από τον μεγαλομέτοχο Ε. Μυτιληναίο το free float αυξάνεται από το 65,54% στο 70,58% με το ποσοστό του πρώτου να υποχωρεί στο 21,5% από 26,54%. Ενισχύεται επίσης η εμπορευσιμότητα στο χαρτί που αποτελεί και αναγκαία συνθήκη εάν ο όμιλος υλοποιήσει τελικώς το dual listing σε LSE.
Το ερώτημα και στις δύο περιπτώσεις είναι το έαν εκδηλώθηκε τόσο μεγάλη ζήτηση χωρίς να υπάρχει εξαρχής η πρόθεση και διάθεση από τους μεγαλομετόχους για μεγαλύτερη προσφορά γιατί δε περιορίστηκε το discount; Η απάντηση πιθανώς να δόθηκε από σήμερα στο ταμπλό.
Εάν ο Ε. Μυτιληναίος έπαιξε έξυπνα αφήνοντας σημαντικά λεφτά στο τραπέζι μη ικανοποιώντας στο έπακρο την εκρηκτική ζήτηση, που ακούγεται ότι εκφράστηκε, τα long only funds έσπευσαν από σήμερα να καλύψουν το υπόλοιπο των θέσεων που χτίζουν, με μεθοδικές αγορές από το ταμπλό, με τη μετοχή να βάζει πλώρη για τα 42...46 ευρώ...και πάνω. Γιαυτό πιθανώς να μην είδε την τιμή του placement στα 35,50.
Προ εβδομάδων διενεργήθηκε το placement στην τελευταία στα 27,20 και η μετοχή δεν έχει ανακάμψει καθόλου από εκείνο το σημείο και έπειτα. Θα φανεί λοιπόν σήμερα το μέγεθος των πιέσεις που μπορεί να ασκηθούν στη μετοχή της Mytilineos, καθώς μιλάμε για διάθεση ακόμη μεγαλύτερου ποσοστού (255 εκατ. ευρώ) χωρίς να έχει απαντηθεί ακόμη ο σκοπός της κίνησης και το timing αυτής, επιφέροντας έτσι μεγάλη νευρικότητα. Βέβαια, αξίζει να σημειωθεί πως ο Ε. Μυτιληναίος σέβεται στο απόλυτο τη μετοχή και πιθανώς να μην επιτραπούν κινήσεις τύπου ΜΠΕΛΑ.
Επιπλέον, μιας και ο όμιλος δε συνηθίζει σε τέτοιες κινήσεις (εξαίρεση τα μικρά placement που αφορούν πακέτα από προγράμματα επαναγοράς ιδίων) αποτελεί εξίσου ένα μεγάλο ερωτηματικό τι θα κάνει τα 255 εκατ ευρώ περίπου που άντλησε ο Ε. Μυτιληναίος, σαν μεμονωμένη οντότητα κατά βάση, καθώς πολλά ακούγονται για το έντονο ενδιαφέρον του για τα ΕΛΠΕ ή για κάποια άλλη κίνηση.
Στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης διολίσθησε κατά 1,09% στις 1.480,09 μονάδες, με τον τζίρο να εκτοξεύεται στα 431 εκατ. ευρώ, λόγω των πακέτων που πέρασαν στη ΜΥΤΙΛ. Ο FTSE 25 σημείωσε πτώση 1,42% στις 3.590,16 μονάδες, με τον τραπεζικό να διολισθαίνει κατά 1,39% στις 1.316,35 μονάδες.
Η μετοχή της Mytilineos διολίσθησε κατά 4,93% στα 37,02 ευρώ, ανοίγοντας όπως αναμένονταν με πτωτικό gap. Ο τζίρος στη μετοχή έφτασε τα 313,3 εκατ. ευρώ με τα 255 εκατ. ευρώ να αφορούν τις μετοχές που πέρασαν από το placement και τις υπόλοιπες αγορές να βγαίνουν από επενδυτές που ήθελαν περισσότερα κομμάτια.
Ωστόσο, η μετοχή της ΜΥΤΙΛ χάλασε το κλίμα και πιεσε ασφυκτικά αρκετές μετοχές του 25αρή και όχι μόνο, καθώς όσοι δεν είχαν τα κεφάλαια για να λάβουν τις μετοχές πωλούσαν από αλλού.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ βούλιαξε κατά 3%, του ΟΤΕ κατά 2,89%, της ΟΤΟΕΛ κατά 3,23%, της Ελλάκτωρ κατά 3,15%, της ΒΙΟ κατά 2,77%, με τη ΔΕΗ στο -1,51%, τον ΟΠΑΠ στο -1,98% και τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στο -1,33%.
Άντεξαν εν μέρει οι τράπεζες όπως κι η ΕΕΕ, η ΤΕΝΕΡΓ, η Lamda και η Optima.
Στις τράπεζες, η Eurobank υποχώρησε κατά 1,36%, η Alpha κατά -2,04%, η Πειραιώς κατά -1,35% και η ΕΤΕ κατά -1,07% στα 8,36 ευρώ.
Από την άλλη, όχι απλά κράτησαν αλλά έτρεξαν καταγράφοντας ράλι οι μετοχές της ΜΟΗ (3,34%), της Τιτάν (1,43%) και του ΔΑΑ (1,99%)