«Είναι στιγμή η Ευρώπη να επικεντρωθεί στις νέες τεχνολογίες, μέχρι τώρα είναι χρήστης τεχνολογικών εφαρμογών που αναπτύσσονται αλλού στον κόσμο», σημείωσε ο Γιώργος Στάσσης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ και αντιπρόεδρος της Eurelectric, στο συνέδριο της Ένωσης Ευρωπαϊκών Εταιρειών Ενέργειας, που διεξάγεται στην Αθήνα. Συμπλήρωσε πως οι νέες τεχνολογίες θα επιτρέψουν στην Ευρώπη να επωφεληθεί και με όρους ανταγωνιστικότητας, κατά την υλοποίηση των στόχων που έχει θέσει να πρωταγωνιστήσει παγκοσμίως στη μείωση των ανθρακικών εκπομπών.
Σχολιάζοντας το ενεργειακό τοπίο στη ΝΑ Ευρώπη αλλά και στην Ελλάδα, τόνισε πως έχει σημειωθεί αξιοθαύμαστη πρόοδος τα τελευταία 5 χρόνια, αν ληφθεί υπόψη ότι μεσολάβησαν η πανδημία και η ενεργειακή κρίση. Αναφερόμενος στη ΔΕΗ, υπογράμμισε πως η επιχείρηση έχει επιτύχει σημαντική ανάπτυξη στις ΑΠΕ, μειώνοντας παράλληλα αισθητά τις εκπομπές άνθρακα.
Στην απανθρακοποίηση του ενεργειακού προφίλ της εταιρείας σημαντικό ρόλο έχει επίσης παίξει η μείωση της συμμετοχής του λιγνίτη στο μίγμα της. Ήδη έχει αποσυρθεί το 60% των λιγνιτικών μονάδων, με σκοπό μέχρι το 2026 να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα απόσυρσης.
«Εκτελούμε το μεγαλύτερο επενδυτικό πλάνο στις ΑΠΕ στην περιοχή, ήδη έχουμε σε λειτουργία στην Ελλάδα έργα συνολικής ισχύος 4,7 GW, ισχύ που θα διπλασιάσουμε τα επόμενα τρία χρόνια. Παράλληλα, σχεδιάζουμε να αυξήσουμε στο 1,5 GW την εγκατεστημένη ισχύ στη Ρουμανία [μέσω της θυγατρικής PPC Romania]», ανέφερε.
Ο κ. Στάσσης υπογράμμισε πως οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις είναι απαραίτητες για να επιτευχθεί μεγαλύτερη ευελιξία και ενεργειακή ασφάλεια, ενώ παράλληλη χρειάζεται να αυξηθούν οι υποδομές στο δίκτυο διανομής. Σημείωσε πως σημαντικός γνώμονας για την Ευρώπη θα πρέπει να είναι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της βιομηχανίας.
Όπως επεσήμανε, η μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα στην καθαρή ενέργεια συνοδεύεται από μεταβλητότητα. «Η λύση είναι η ψηφιοποίηση, όπως για παράδειγμα με τον μηχανισμό του demand response. Στη ΔΕΗ, η ψηφιοποίηση είναι σημαντικός πυλώνας του επιχειρηματικού μας πλάνου, όπως για παράδειγμα με την εγκατάσταση των "έξυπνων" μετρητών ρεύματος», ανέφερε.
Συμπλήρωσε, δε, πως η παρουσία της ΔΕΗ στον τεχνολογικό κλάδο δεν περιορίζεται στις ενεργειακές εφαρμογές, όπως δείχνει η δραστηριοποίηση στο fiber to the home και η «είσοδος» στην αγορά των data center, που ανακοίνωσε πρόσφατα η εταιρεία.
Παπαλεξόπουλος: Κίνδυνος αποβιομηχάνισης της Ευρώπης
Η Ευρώπη χρειάζεται επειγόντως μία στρατηγική ανάπτυξης, κάτι που αναδείχθηκε επαρκώς στην πορεία προς τις ευρωεκλογές, τόνισε ο Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, πρόεδρος της TITAN και του ΣΕΒ, συμμετέχοντας στο ίδιο πάνελ στο συνέδριο. Ανέφερε πως η «Γηραιά Ήπειρος» κινδυνεύει με αποβιομηχάνιση, πριν «πρασινίσει» τη βιομηχανική παραγωγή της.
«Η βιομηχανία χάνει τη διεθνή ανταγωνιστικότητά της, καθώς θα εξελίσσεται η "πράσινη" μετάβαση τα επόμενα χρόνια, οι τιμές θα παραμείνουν σταθεροποιημένες σε υψηλά επίπεδα», πρόσθεσε. Συμπλήρωσε πως είναι απαραίτητη η αίσθηση του επείγοντος, ενώ θα πρέπει να ενισχυθεί η ενοποίηση της ευρωπαϊκής αγοράς, συμπεριλαμβανόμενης και την ενέργειας.
Υπογράμμισε ότι είναι απαραίτητο να βρεθεί ισορροπία μεταξύ της ανταγωνιστικότητας, της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής και της ενεργειακής αποδοτικότητας. Θα χρειαστεί να αντιμετωπιστεί η υπερρύθμιση, ώστε να μπορέσει να αναπτυχθεί η βιομηχανία.
Σύμφωνα με τον κ. Παπαλεξόπουλο, ειδικά οι ενεργοβόρες βιομηχανίες στην Ευρώπη βιώνουν υπαρξιακή κρίση, αφού καθώς αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνει η τιμή των δικαιωμάτων ρύπων, θα ενισχυθεί και η «διαρροή άνθρακα». Όσον αφορά τις προτεραιότητες για τον ενεργειακό τομέα, επισήμανε πως στην κορυφή της ατζέντας θα πρέπει να μπει η ενίσχυση των ηλεκτρικών υποδομών, συμπεριλαμβάνομενης και της αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας.
Σίμσον: «Πράσινο» ρεκόρ η Ελλάδα το 2023
Τα τελευταία δύο χρόνια άλλαξαν πολλά στον ενεργειακό κλάδο, σημείωσε η Επίτροπος Ενέργειας Κάντρι Σίμσον, υπενθυμίζοντας ότι το 2019 η Ε.Ε. έλαβε την απόφαση για την επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας έως το 2050. Τα αμέσως επόμενα χρόνια, όπως πρόσθεσε, ακολούθησαν δύο διαδοχικές κρίσεις, αρχικά με την πανδημία και στη συνέχεια με την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Η Ε.Ε. αντέδρασε αποτελεσματικά, όπως πρόσθεσε, με συνέπεια να μειώσει σημαντικά την κατανάλωση φυσικού αερίου. Είναι ενδεικτικό ότι αυτή τη στιγμή η πληρότητα στις αποθήκες της «Γηραιάς Ηπείρου» είναι γεμάτες κατά 60%. Έτσι, η Ευρώπη μπόρεσε να μειώσει κατακόρυφα την ενεργειακή εξάρτηση από τη Ρωσία.
«Επιταχύναμε την ενεργειακή μετάβαση και την απανθρακοποίηση του ενεργειακού μίγματος. Για το 2023, τα προκαταρκτικά στοιχεία δείχνουν πως το μερίδιο των ΑΠΕ στο ενεργειακό μίγμα διαμορφώθηκε στα υψηλότερα επίπεδα ιστορικά. Επίσης, εγκαταστάθηκαν επιπλέον έργα συνολικής ισχύος 73 GW, χάρις στα οποία εξοικονομήθηκε κατανάλωση φυσικού αερίου 13 bcm (δισ. κυβικά μέτρα)», πρόσθεσε.
Ωστόσο, όπως συμπλήρωσε, η Ε.Ε. δεν εφησυχάζει, αλλά αντίθετα εντατικοποιεί την προσπάθεια για την επίτευξη των στόχων του 2030. Προτεραιότητα αποτελεί επίσης η διασφάλιση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής βιομηχανίας. Αναφερόμενη στη χώρα μας, η Επίτροπος σημείωσε πως για την Ελλάδα το 2023 αποτέλεσε χρονιά ρεκόρ στο μερίδιο της «καθαρής» ενέργειας. Επίσης, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη φιλόδοξη ελληνική στρατηγική για την επέκταση των διασυνδέσεων με τα γειτονικά κράτη.