Επιστροφή πάνω από τις 1.490 μονάδες για το Χρηματιστήριο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Επιστροφή πάνω από τις 1.490 μονάδες για το Χρηματιστήριο
Στο στόχαστρο μπαίνουν ξανά οι 1.500 μονάδες μετά τη σύντομη οπισθοχώρηση.

Τελ. ενημέρωση 13:05

Πολλούς έπιασε στον ύπνο η Wall Street με την αντίδραση της Παρασκευής και την έπανοδο των long, με αιχμή την πλειονότητα των mega caps. Μετά από ένα σύντομο pullback την Πέμπτη, οι «ταύροι» επέστρεψαν και επιζητούν μια κίνηση μέχρι και τις 4.550 μονάδες.

Η εβδομάδα που άνοιξε αναμένεται να φέρει πολλά νέα δεδομένα για τις αγορές, με το αμερικανικό ΑΕΠ, τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ και στην Ευρωζώνη να βρίσκονται στο επίκεντρο.

Ο πληθωρισμός PCE αναμένεται να βελτιωθεί ελαφρώς τον Απρίλιο, με τους αναλυτές να εκτιμούν πως ο επίσημος και δομικός πληθωρισμός θα φτάσουν στο +0,24% σε μηνιαία βάση, γεγονός που θα είχε ως αποτέλεσμα τον ετήσιο ρυθμό να υποχωρήσει κατά ένα δέκατο στο 2,6% και 2,7%, αντίστοιχα.

Επιπλέον αναμένουν οριακά ασθενέστερο δομικό πληθωρισμό και στην Ευρωζώνη, με τον επίσημο πληθωρισμό στο 2,3%. Η ορμή του δομικού πληθωρισμού, ιδίως των υπηρεσιών, πρόκειται να παραμείνει πιο αδύναμη και όχι μακριά από τον στόχο.

Εάν υπάρξει λοιπόν επιβεβαίωση της ήπιας αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού, αυτό θα πυροδοτήσει ένα νέο ράλι στις αγορές.

Στα της εγχώριας αγοράς, μπορεί τα placements σε ΜΠΕΛΑ και κυρίως σε ΜΥΤΙΛ (που ήταν και μεγαλύτερης αξίας) να έπεσαν βαριά στην αγορά και κυρίως στη βραχυπρόθεσμη ψυχολογία των επενδυτών, ωστόσο, σύμφωνα με κύκλους της αγοράς οδηγούν σε περαιτέρω ενίσχυση του free float, δείχνοντας προς την άμεση ένταξη σε watch list. Όσοι λοιπόν μπορεί να πουλάνε εδώ μάλλον δεν έχουν εικόνα για το τι ενδέχεται να επακολουθήσει. Φυσικά ξένοι και θεσμικοί απλά περιμένουν στημένοι σε πολλές μετοχές και αγοράζουν άκοπα χωρίς να κυνηγάνε τις μετοχές που θέλουν στο χαρτοφυλάκιο τους.

Ενδεικτικό είναι πως και την Παρασκευή σε μετοχες σηματωροί (πέραν των τραπεζών) όπως στη ΔΕΗ και στη Mytilineos, μαζεύονταν το χαρτί, για την πρώτη στα 11,60 περίπου και στη δεύτερη στα 36,70 ευρώ. Χρηματιστές σημειώνουν πως αυτές οι κινήσεις αναμένεται να οδηγήσουν σε αντιδράσει «ελατηρίου». Κάτι ανάλογο συμβαίνει και στις τράπεζες.

Να σημειωθεί πως ένας ακόμη επενδυτικός οίκος, ανεβάζει κατακόρυφα την τιμή στόχο για τη μετοχή της Mytilineos. Συγκριμένα, περαιτέρω ισχυροποίηση της κερδοφορίας του ομίλου Mytilineos με μεγαλύτερη ορατότητα, αναμένει η AXIA, που προβαίνει σε αύξηση της τιμής στόχου για τη μετοχή στα 48,60 ευρώ από 43,10 ευρώ προηγουμένως, με σύσταση «buy». Επίσης αναμένονται εισροές και από τα passive funds στη μετοχή λόγω της αύξησης της διασποράς. Σύμφωνα με ανακοίνωση του οίκου, οι αλλαγές θα τεθούν σε ισχύ την 28η Μαΐου. Αφορούν τους δείκτες FTSE All-World, FTSE MPF All-World Index, FTSE Global Large Cap Index και FTSE Emerging Index.

Όπως ανέφερε ο Πέτρος Στεριώτης Μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τεχνικών Αναλυτών (IFTA), «με τις 1.500 μονάδες να εμπνέουν αλλά και να τρομάζουν τον Γενικό Δείκτη, εκτιμούμε ότι οι επόμενες εβδομάδες θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμες για την πορεία του ΧΑ στο υπόλοιπο του έτους. Ενώ η βασική τάση συνεχίζει ανοδική, οι δυνατότητες αλλά και ο πειρασμός για όσους θέλουν να «πάνε ταμείο» από παλιές θέσεις παραμένει.

Το ΧΑ - στο βαθμό που οι διακυμάνσεις του αποσπώνται από το διεθνές κλίμα - θα τιμολογήσει και τα επικείμενα αποτελέσματα της κάλπης, με ό,τι αυτά πιθανόν συνεπάγονται για την πορεία των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Σε επίπεδο τίτλων-πρωταγωνιστών, η αφομοίωση των λογιστικών αποτελεσμάτων αλλά και οι αγοραπωλησίες από πλευράς βασικών μετόχων θα παράσχουν κρίσιμα σινιάλα για το τι μέλλει γενέσθαι στη λεωφόρο Αθηνών.

«Με τον αμερικάνικο δείκτη Nasdaq σε υψηλά όλων των εποχών, οι εγχώριοι bulls αποκτούν «επιπλέον ζωές» αλλά σε κάθε περίπτωση θα πρέπει - αν μη τι άλλο - να παρακολουθούν τη βραχυπρόθεσμη συμπεριφορά του Γενικού Δείκτη σε σχέση με τις κοντινές στηρίξεις των 1.467 και 1.437 μονάδων», επισημαίνει ο Πέτρος Στεριώτης.

Στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει άνοδο 0,97% στις 1.491,94 μονάδες, με τον FTSE 25 στο 1,15% και τις 3.622,19 μονάδες και τον τραπεζικό στο 0,96% και τις 1.317,02 μονάδες.

Ισχυρή άνοδο για τράπεζες με τη Eurobank στο 1,15% και τα 2,105 ευρώ, την ΕΤΕ στο 0,87% και τα 8,368 ευρώ και την Πειραιώς στο 1% και τα 3,828 ευρώ. Κέρδη 0,79% και για την Alpha που φαίνεται αργά αλλά σταθερά να στοχεύει προς τα 1,88 ευρώ.

Αντίδραση μετά από αρκετές εβδομάδες συσσώρευσης προσπαθούν να βγάλουν και οι Mytilineos, ΔΕΗ με την πρώτη στο 2,06% και τη δεύτερη στο 2,24% υψηλότερα.

Κέρδη για ΟΤΕ (2,04%), ΜΠΕΛΑ (1,10%), ΟΠΑΠ (0,6%), ενώ κατά 1% σχεδόν ενισχύεται το ΔΑΑ με την ΕΕΕ στο 1,48%.

Ελαφρώς υψηλότερα ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Τέρνα Ενεργειακή. Κέρδη κοντά στο 1,5% για ΜΟΗ, ΕΥΔΑΠ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider