Με τη Wall Street και το LSE να είναι κλειστά σήμερα, οι αγορές και το ΧΑ έριξαν ρυθμούς με τη συναλλακτική δραστηριότητα να βουλιάζει ξανά μετά τη συνεδρίαση της Παρασκευής.
Η αγορά μπορεί να έδειχνει αρχικώς να περνάει τις 1.490 μονάδες, ωστόσο ο πολύ χαμηλός τζίρος δημιουργούσε εύλογα ερωτήματα που απαντήθηκαν στη συνέχεια όταν η αγορά έκλεισε μεν με οριακή άνοδο, αλλά μακριά από τα ενδοσυνεδριακά υψηλά, στις 1.481,23 μονάδες.
Τράπεζες και Mytilineos κάλυψαν ξανά το μεγαλύτερος μέρος της συναλλακτικής δραστηριότητας, με τη δεύτερη να κάνει σχεδόν 1/4 το τζίρου λόγω rebalancing σε δείκτες FTSE.
H ΔΕΗ προβλημάτισε ξανά καθώς που έδιναν ρυθμό στο πρώτο μισό της συνεδρίασης με ισχυρή άνοδο, χαμήλωσαν αρκετά από τα ενδοσυνεδριακά χαμηλά.
Ενδεικτικό είναι πως η Mytilineos βρέθηκε μέχρι και στα 37,74 ευρώ και η ΔΕΗ στα 11,87 ευρώ, κλείνοντας ωστόσο σταθερή η τελευταία στα 11,60 ευρώ, με τη ΜΥΤΙΛ στα 37,50 ευρώ λόγω εισροών από passive funds μετά το placement.
Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 82 όταν από την αρχή του έτους βρίσκεται στα 143,9 εκατ. ευρώ κατά μ.ο και στα 151,8 εκατ. ευρώ σε τρίμηνη βάση.
Να σημειωθεί πως ένας ακόμη επενδυτικός οίκος, ανέβασε κατακόρυφα την τιμή στόχο για τη μετοχή της Mytilineos. Συγκριμένα, περαιτέρω ισχυροποίηση της κερδοφορίας του ομίλου Mytilineos με μεγαλύτερη ορατότητα, αναμένει η AXIA, που προβαίνει σε αύξηση της τιμής στόχου για τη μετοχή στα 48,60 ευρώ από 43,10 ευρώ προηγουμένως, με σύσταση «buy».
Να σημειωθεί πως επενδύσεις άνω των 3 δισ. ευρώ σε έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην Ιταλία κατά την προσεχή τετραετία σχεδιάζει η Mytilineos, όπως αποκάλυψε o Γενικός Διευθυντής (COD) του ομίλου, Γιάννης Καλαφατάς. Μιλώντας σε εκδήλωση της εταιρείας στο Μιλάνο, ο κ. Καλαφατάς δήλωσε επίσης ότι ο όμιλος έχει ξεκινήσει τη διαδικασία αξιολόγησης της διπλής εισαγωγής (dual listing) στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, επιλέγοντας ως συμβούλους την Morgan Stanley και τη Citi, σύμφωνα με το Reuters.
Επίσης αναμένονται εισροές και από τα passive funds στη μετοχή λόγω της αύξησης της διασποράς. Σύμφωνα με ανακοίνωση του οίκου, οι αλλαγές θα τεθούν σε ισχύ την 28η Μαΐου. Αφορούν τους δείκτες FTSE All-World, FTSE MPF All-World Index, FTSE Global Large Cap Index και FTSE Emerging Index.
Για πολλοστή φορά φάνηκε η αδυναμία αντίδρασης της ΔΕΗ και το επιθετικό μάζεμα του χαρτιού στα επίπεδα των 11,60 με 11,70 ευρώ περίπου, τη στιγμή που μόλις η μετοχή πάει να βγάλει δύναμη για την υπέρβαση των 12 ευρώ εμφανίζονται πωλητές.
Υψηλό volatility υπήρξε μερικώς στις τράπεζες, με την Πειραιώς να δείχνει για μια ακόμη φορά αδυναμία να ακολουθήσει Eurobank και ΕΤΕ, όπως και η Alpha Bank.
Στο ταμπλό, o ΓΔ έκλεισε με ήπια άνοδο 0,24% στις 1.481,23 μονάδες, με τον τζίρο μόλις στα 81,98 εκατ. ευρώ. O FTSE ενισχύθηκε κατά 0,54% στις 3.600,40 μονάδες, με τον τραπεζικό στο 1,59% και στις 1.325,21 μονάδες, λόγω ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ.
Η ΕΤΕ ενισχύθηκε κατά 2,34% στα 8,49 ευρώ και η Eurobank κατά 1,87% στα 2,12 ευρώ, με την Alpha στο 1,06% και την Πειραιώς στο 0,5% και τα 3,809 ευρώ.
Ανοδική αντίδραση για ΜΥΤΙΛ και ΟΤΕ στο 1,52% και στο 2,98% αντίστοιχα, με την πρώτη να καταγράφει τζίρο σχεδόν 24 εκατ. ευρώ. Ανοδικά επίσης ΜΟΗ (1,57%), Lamda (1,19%), ΕΥΔΑΠ (1,34%), ΤΕΝΕΡΓ στο 0,72% και ΔΑΑ στο 0,68%.
Ισχυρές απώλειες λόγω επιθετικής κατοχύρωσης κερδών σε Cenergy (-4,31%), Aegean (-2,10%), BIO (-1,98%), EEE (-2,22%). Ηπιότερες απώλειες για ΕΛΠΕ, ΟΠΑΠ, ΜΠΕΛΑ και Τιτάν, ενώ οριακές μεταβολές κατέγραψε ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Optima, Σαράντης.
Η εβδομάδα που άνοιξε αναμένεται να φέρει πολλά νέα δεδομένα για τις αγορές, με το αμερικανικό ΑΕΠ, τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ και στην Ευρωζώνη να βρίσκονται στο επίκεντρο. Ο πληθωρισμός PCE αναμένεται να βελτιωθεί ελαφρώς τον Απρίλιο, με τους αναλυτές να εκτιμούν πως ο επίσημος και δομικός πληθωρισμός θα φτάσουν στο +0,24% σε μηνιαία βάση, γεγονός που θα είχε ως αποτέλεσμα τον ετήσιο ρυθμό να υποχωρήσει κατά ένα δέκατο στο 2,6% και 2,7%, αντίστοιχα.
Επιπλέον αναμένουν οριακά ασθενέστερο δομικό πληθωρισμό και στην Ευρωζώνη, με τον επίσημο πληθωρισμό στο 2,3%. Η ορμή του δομικού πληθωρισμού, ιδίως των υπηρεσιών, πρόκειται να παραμείνει πιο αδύναμη και όχι μακριά από τον στόχο.
Εάν υπάρξει λοιπόν επιβεβαίωση της ήπιας αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού, αυτό θα πυροδοτήσει ένα νέο ράλι στις αγορές.