Επενδυτικό πλάνο ύψους 600 εκατ. ευρώ με βάση τα υφιστάμενα και δρομολογημένα projects στον τουρισμό και τα logistics έχει ή προωθεί αυτή την στιγμή η HIG Capital, η οποία ετοιμάζει παράλληλα και δύο νέες επενδυτικές πλατφόρμες για «άνοιγμα» και σε άλλους κλάδους στη χώρα μας, με ενδιαφέρον και για τον αγροτικό τομέα. Να σημειωθεί ότι οι επενδύσεις στα logistics, κατά βάση μέσω του project στη Χαλυβουργία (Ασπρόπυργο) ανέρχονται στα 300 εκατ. ευρώ, ενώ στον τουρισμό το χαρτοφυλάκιο ξενοδοχείων ολοκληρωμένο εκτιμάται σε περίπου 1 δισ. αν και, κατά τον κ. Μπήτρο, άνθρωπο του fund στην Ελλάδα, «η αποτίμηση σε ό,τι έχει να κάνει με τα ξενοδοχεία είναι δύσκολη και θέλει προσοχή ανάλογα με το επιτοκιακό περιβάλλον και το real estate». Στόχος της HIG, για την εντός Ελλάδος δραστηριότητα της είναι τα 6.000 δωμάτια, ενώ ευρύτερα στη Μεσόγειο (ερευνά τις αγορές της Ισπανίας και της Ιταλίας) τα 10.000 δωμάτια.
Όπως ανέφερε στο πλαίσιο της σχετικής παρουσίασης από τη Ρόδο το περασμένο Σάββατο ο κ. Κωνσταντίνος Μπήτρος, διευθύνων σύμβουλος του Inventio Group (η οποία εποπτεύει την υλοποίηση και διαχείριση των επενδύσεων της HIG Capital Advisors LLC στην Ελλάδα και δρα ως αποκλειστικός λειτουργικός εταίρος του Fund) και επίσης διευθύνων σύμβουλος της Streem Global, της επενδυτικής πλατφόρμας του ομίλου στα logistics, «μπορούμε να θεωρούμαστε ακόμη και στρατηγικός επενδυτής για τη χώρα γιατί τελικά η HIG έχει τοποθετήσει σαφώς περισσότερα κεφάλαια έναντι του αρχικώς προσδοκωμένου όταν ξεκίνησε προ ετών τις επενδύσεις στην Ελλάδα, έχει επιτύχει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και γι’ αυτό βρισκόμαστε αυτή την στιγμή σε νέο κύκλο επενδύσεων». H Inventio έχει συστήσει και την Inventio Edge Development η οποία έχει αναλάβει το συντονισμό του μελετητικού, αδειοδοτικού και κατασκευαστικού αντικειμένου των έργων της HIG, ενώ πλέον παρέχει και ολοκληρωμένες υπηρεσίες ανάπτυξης και διαχείρισης ακινήτων και προς τρίτους.
H HIG ως διαχειρίστρια κεφαλαίων, έχει επενδύσει στην Ελλάδα μέχρι σήμερα περίπου 1,5 δισ., (εκ των οποίων περίπου 400 εκατ. ήταν ίδια κεφάλαια) και συνεχίζει έχοντας ανανεώσει το περιθώριο για έξοδό της από τις υφιστάμενες επενδύσεις κατά πέντε χρόνια. «Κάποια στιγμή θα έρθει η φάση της αποεπένδυσης, τώρα έχουμε περιθώριο μέχρι το 2029» σημείωσε, συμπληρώνοντας ότι μέχρι στιγμής οι αποδόσεις της διαχειρίστριας κεφαλαίων και από τους δύο κλάδους είναι της τάξεως του 15% με 17%.
Τα ΣΔΙΤ, το Ελληνικό και οι ΑΠΕ
Όπως επίσης αναφέρθηκε, το project στο Ελληνικό είχε εξεταστεί πριν χρόνια αλλά θεωρήθηκε ακριβό για αναπτύξεις σαν του fund για να προχωρήσουν κάποια σχέδια. Επίσης, όσον αφορά σε νέες δραστηριότητες, το επενδυτικό κεφάλαια «βλέπει» τις ΣΔΙΤ αλλά τα στελέχη του θεωρούν ότι δύσκολα θα μπούνε σε αυτή τη διαδικασία. Πάντως, η HIG έλαβε το φάκελο για την ανάπτυξη του Επιχειρηματικού Πάρκου στη Φυλή αλλά, όπως αναφέρθηκε, «θα συμμετέχουμε στη διαβούλευση αν το κρίνουμε ενδιαφέρον».
Επίσης, στον όμιλο έχουν κοιτάξει για έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) αλλά φαίνεται η ενασχόληση να γίνεται πολύπλοκη. «Πιθανότατα να ασχοληθούμε με τον αγροτικό τομέα, αλλά δεν υπάρχει κάτι ανακοινώσιμο», σημειώθηκε.
Συγκαταλέγεται στους κορυφαίους επενδυτές στην Ελλάδα
H «H.I.G. Capital Advisors LLC» αποτελεί ένα διαχειριστή κεφαλαίων με πάνω από 62 δισ. δολάρια ενεργητικό και ειδικά στην Ελλάδα έχει επενδύσει «συστηματικά και μακροπρόθεσμα», όπως αναφέρουν οι επιτελείς της περισσότερα από 1,5 δισ. ευρώ, με επενδύσεις ιδίων κεφαλαίων άνω των 400 εκατ. ευρώ. Συνεχίζει να δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία και τις προοπτικές της, έχοντας εκπονήσει πρόγραμμα νέων επενδύσεων με φορείς υλοποίησης τις δύο λειτουργικές πλατφόρμες Ella Resorts (κλάδος φιλοξενίας) και Streem Global (κλάδος logistics). Μέσω των δύο αυτών επιχειρηματικών «οχημάτων», η H.I.G. σύμφωνα με τους επιτελείς της, συγκαταλέγεται στην πρώτη τριάδα των πλέον ενεργών ξένων επενδυτών στην Ελλάδα, απασχολώντας συνολικά, περίπου 5.000 εργαζομένους, ενώ τώρα, όπως ανέφερε ο κ. Μπήτρος, «έχει στο πλάνο και δύο νέες πλατφόρμες, εκ των οποίων η μία στον αγροτικό τομέα», χωρίς ωστόσο περαιτέρω λεπτομέρειες.
Πάντως, για το θέμα της αγροδιατροφής, η όποια κίνηση δεν γίνεται άμεσα από τη HIG αλλά μέσω της Inventio η οποία, υπενθυμίζεται, ότι διαχειρίζεται και κεφάλαια τρίτων.
Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Μπήτρος ανέφερε ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένος προϋπολογισμός κεφαλαίων προς επένδυση στην Ελλάδα, όπου ο όμιλος θα συνεχίσει να κινείται ανάλογα με τις επενδυτικές ευκαιρίες που προκύπτουν, έχοντας επιτύχει αποδόσεις της τάξεως του 15-17%. «Κοιτάμε επενδύσεις που φέρουν πάνω από 20%», πρόσθεσε. Κατά τον ίδιο, «το χρηματιστήριο θα μας απασχολήσει όταν ολοκληρωθεί το επενδυτικό πλάνο».
Οι επενδύσεις και τα σχέδια στα Logistics
Αναφορικά με το χώρο των logistics, σύμφωνα με τον κ. Δημήτρη Καλλιγέρη, COO της Streem Global το τελευταίο οκτάμηνο «είμαστε σε μία φάση ενοποίησης των εταιρειών για τη λειτουργική, οικονομική, διοικητική ενοποίηση με τη δημιουργία μία κοινής κουλτούρας. Η όλη διαδικασία υπολογίζουμε ότι θα διαρκέσει 18 μήνες και θα προσδώσει μεγαλύτερη ευελιξία».
Υπενθυμίζεται εδώ ότι κάτω από τη λειτουργική πλατφόρμα logistics της Streem Global συνενώνονται και τελούν υπό διαχείριση όλες οι εταιρείες που έχουν εξαγοραστεί την τελευταία τετραετία. Στις αρχές του έτους, ολοκληρώθηκε η συγχώνευση, υπό την Streem Global AE, των εταιρειών: Unit Hellas AE, Unit Shipping AE, Contrade AE. σε συνδυασμό με τις Unit Logistics SRL, Rohel Trans International SRL και Translink Expedition SRL, στο πλαίσιο της α’ φάσης του σχεδιασμού για το 2024, με στόχο τη δημιουργία συνεργιών και οικονομίας κλίμακας. Σύντομα θα ακολουθήσει και η συγχώνευση της Μακιός ΑΕ και κατόπιν και της ΟΡΦΕΑΣ ΒΕΙΝΟΓΛΟΥ ΑΕ.. Σε επίπεδο αγορών επόμενες στάσεις αναμένεται να αποτελέσουν οι ξένες αγορές σε Σερβία, Ρουμανία, Βουλγαρία, Κροατία, Ουγγαρία, Αυστρία, Πολωνία με στόχο και τη Γερμανία, «ώστε να δημιουργηθεί ένας διάδρομος τροφοδοσίας προς την Κεντρική Ευρώπη. Η γεωγραφική θέση της Ελλάδος την αναδεικνύει σαν πύλη και κέντρο βάρους για τις υπόλοιπες αγορές, δημιουργώντας την ανάγκη μιας τέτοιας οντότητας, με τελευταία μας προσθήκη στη Σερβία αλλά και την ενεργοποίηση υποκαταστήματος στην Ουγγαρία». Όπως αναφέρθηκε, η Streem έχει μερίδιο στα logistics στην Ελλάδα στο 18% με 2.500 εργαζομένους.
Για τις δύο πλατφόρμες των logistics αλλά και των ξενοδοχείων, το επενδυτικό πρόγραμμα κατασκευαστικά, αντιστοιχεί σε 600 εκατ. ευρώ, όπως προαναφέρθηκε, «με το νούμερο να είναι δυναμικό», σύμφωνα με τον κ. Μπήτρο. Από αυτά, τα 300 εκατ. ευρώ και πλέον αφορούν το mega project στο ακίνητο της «Ελληνική Χαλυβουργία» στον Ασπρόπυργο όπου η Η.Ι.G προχωρά στη μετατροπή του οικοπέδου σε πρότυπο κέντρο διεθνών μεταφορών και αποθήκευσης (μέσω τραίνου, πλοίου, φορτηγών - trimodal). Το οικόπεδο εκτείνεται σε 291 στρέμματα και περιλαμβάνει τη δημιουργία αποθηκών 180.000 τ.μ. και 20.000 τ.μ. συνοδών χώρων, με δυνατότητα μεταποιητικών δράσεων και στην παρούσα φάση «έχουμε την αδειοδοτική διαδικασία που εξελίσσεται και αν και δεν μπορούμε να έχουμε ξεκάθαρη εικόνα για το χρονοδιάγραμμα με βάση και την ελληνική εμπειρία, εντούτοις, ευελπιστούμε ότι θα ξεκινήσουμε κάποια στιγμή την κατασκευή στις αργές του επόμενου έτους», όπως ανέφερε ο κ. Μπήτρος.
Το έργο ωριμάζει υπό την εποπτεία της Inventio Edge (Project Management / Construction Project Management). Να σημειωθεί ότι η Inventio Edge διευρύνει τη δραστηριότητά της παρέχοντας ολοκληρωμένες υπηρεσίες (end-to-end) ανάπτυξης και διαχείρισης ακινήτων (real-estate development) και προς τρίτους.
Για τις άδειες στη Χαλυβουργία δεν υπάρχει ακόμη καθαρή εικόνα χρονοδιαγράμματος. Στον όμιλο εκτιμούν ότι θα ξεκινήσει η κατασκευή αρχές του 2025 και σταδιακά θα παραδίδονται αποθήκες. «Οι αδειοδοτικές διαδικασίες είναι πολύπλοκες, δαιδαλώδεις και θα βοηθούσε να απλοποιηθούν», αναφέρθηκε επίσης.
Ο τουριστικός «πυλώνας» Ella resorts
Στον τομέα των ξενοδοχείων ο όμιλος έχει δημιουργήσει από το 2021 την πλατφόρμα των Ella Resorts που συνενώνει και διαχειρίζεται όλες τις εταιρίες που έχουν εξαγοραστεί από το 2018 μέχρι σήμερα.
Σε αυτήν έχουν ενταχθεί 8 ξενοδοχειακές μονάδες σε Ρόδο, Κέρκυρα, Κρήτη, Αθήνα με δυναμικότητα περίπου 3.000 δωματίων, με ένα μεγάλο μέρος αυτών να τελεί ήδη υπό ανακαίνιση. Στόχος, για την εντός Ελλάδος δραστηριότητα της είναι τα 6.000 δωμάτια, χωρίς να αποκλείονται και αγορές γης για ανάπτυξη μεγάλων τουριστικών συγκροτημάτων, ενώ ευρύτερα στη Μεσόγειο, τα 10.000 δωμάτια, με έμφαση κυρίως τις αγορές της Ισπανίας και της Ιταλίας.
«Εχουμε τρία βασικά επενδυτικά κριτήρια και συγκεκριμένα αναζητούμε μονάδες σε απόσταση μιάμισης ώρας από διεθνές αεροδρόμιο, με πάνω από 200 δωμάτια και σε παραθαλάσσια περιοχή. Συνεχίζουμε και ψάχνουμε ενεργά για νέες ευκαιρίες και θέλουμε να έχουμε παρουσία στους δημοφιλείς προορισμούς στην Ελλάδα. Ενα άλλο βασικό στοιχείο μας είναι η ενσωμάτωση των τοπικών στοιχείων στα ξενοδοχεία μας, μας ενδιαφέρει πολύ η γαστρονομία αλλά και οι εμπειρίες εντός του ξενοδοχείου και της τοποθεσίας», αναφέρθηκε στην παρουσίαση του Σαββάτου από το ξενοδοχειακό συγκρότημα του ομίλου στη Ρόδο, με τα πλήρως ανακαινισμένα ξενοδοχεία Elissa και Helea, στο πρώην Aldemar. Για το ξενοδοχειακό συγκρότημα που εξαγοράστηκε το 2018 με παράλληλη διάσωση της εταιρείας στη Ρόδο, έγινε πλήρης ανακαίνιση των ξενοδοχειακών μονάδων δυναμικότητάς 835 δωματίων (2.500 κλίνες) με κατηγοριοποίηση Α+ ενεργειακά (τα μοναδικά ανακαινισμένα ξενοδοχεία στην Ελλάδα σε αυτή την κλάση) την οποία επιμελήθηκε πλήρως η Inventio Edge. Η συνολική επένδυση μέχρι σήμερα υπολογίζεται σε ποσό μεγαλύτερο των 100 εκατ. ευρώ, με διάσωση 350 θέσεων εργασίας, οι οποίες, μετά την πλήρη ανακαίνιση των ξενοδοχείων αυξήθηκαν σε 600.
«Είναι τα πρώτα ξενοδοχεία που έγιναν 100% Ella Resorts και πάνω σε αυτά εξελίσσονται τα πλάνα και για τα υπόλοιπα ξενοδοχεία», ανέφερε ο κ. Γιώργος Σταματίου, διευθύνων σύμβουλος των Ella Resorts. «Είμαστε επίσης στη φάση για ανακαινίσεις και επεκτάσεις δύο ξενοδοχείων σε Κέρκυρα και Κρήτη που θα ολοκληρωθούν την επόμενη χρονιά και θα είναι και οι δύο νέες προσθήκες των Ella Resorts την επόμενη χρονιά».
Όλες οι ανακαινίσεις τελούν υπό την επίβλεψη της Inventio Edge. Ειδικότερα, στο στάδιο της ανακαίνισης είναι το πρώην Aldiana Club, στην περιοχή Μόχλου Κρήτης με επενδυτικό πλάνο 50 εκατ. για την ανακαίνιση, επέκταση και αναβάθμιση σε 5άστερο ξενοδοχείο που θα ονομαστεί Rocrita Lifestyle Beach Resort, με συνολική δυναμικότητά 360 δωματίων. Το έργο έχει ορίζοντα λειτουργίας την τουριστική περίοδο του 2025. Στην Κέρκυρα είναι σε εξέλιξη η πλήρης ανακαίνιση και επέκταση 4 ξενοδοχειακών μονάδων δυναμικότητας 1.400 δωματίων (2.500 κλίνες) με κατηγοριοποίηση Α+ ενεργειακά. Η συνολική επένδυση υπολογίζεται σε ποσό μεγαλύτερο των 150 εκατ. ευρώ με διάσωση 400 θέσεων εργασίας, οι οποίες, μετά την πλήρη ανάπτυξη του επενδυτικού σχεδίου, θα αυξηθούν σε 700. Ήδη έχουν ξεκινήσει οι εργασίες ανακαίνισης του Álkyna Lifestyle Beach Resort (πρώην La Grota Verde) όπου θα λειτουργήσει πλήρως ανακαινισμένο την επόμενη σεζόν , ενώ προετοιμάζονται και οι ανακαινίσεις των Capo Di Cordu και Pelekas Monastery συνολικής δυναμικότητας άνω των 650 δωματίων που θα ξεκινήσουν το φθινόπωρο του 2024.
Σύμφωνα με τους επιτελείς του ομίλου, για τη φετινή σεζόν και με δεδομένες τις εν εξελίξει ανακαινίσεις θα είναι σε λειτουργία 5 ξενοδοχεία, δύο στη Ρόδο, τα Elissa και Helea και τρία στην Κέρκυρα (Pelekas, Capo di Corfu, Μon Repos Palace) από έξι πέρυσι με έσοδα 55 εκατ. ευρώ. Fέτος εκτιμάται ότι θα κινηθεί στο ίδιο επίπεδο με ένα ξενοδοχείο λιγότερο σε λειτουργία λόγω ανακαίνισης και πολύ λιγότερες αφίξεις από το Ισραήλ. Οι κρατήσεις προέρχονται online κατά 40% και 60% από tour operation.
Το παλιό Αλθέα στην Αγία Μαρίνα Αττικής
Στην Αττική και συγκεκριμένα στην Αγία Μαρίνα (Αθηναϊκή Ριβιέρα) έχει εξαγοραστεί το πρώην ξενοδοχείο Aλθέα, δυναμικότητας 350 δωματίων. Στην παρούσα φάση το έργο της ανακαίνισης βρίσκεται σε πρώιμο μελετητικό και δανειοδοτικό στάδιο. Όπως είπε ο κ. Μπήτρος εκτιμάται ότι η αδειοδοτική διαδικασία θα χρειαστεί 2 με 3 χρόνια. Πρόκειται για ξενοδοχείο που κατασκευάστηκε πριν 50 χρόνια και οι εργασίες για να μετατραπεί σε σύγχρονο τουριστικό κατάλυμα 5 αστέρων είναι αρκετές με πρώτη αυτή του ελέγχου της στατικότητας με την συνολική επένδυση να εκτιμάται, σε αυτή τη φάση, σε 70 – 80 εκατ. ευρώ.