Διευρύνθηκαν οι απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Τετάρτη, μετά την τελευταία συνεδρίαση που αποδείχθηκε η χειρότερη του μήνα, καθώς οι επενδυτές στρέφουν τη προσοχή τους στην πορεία των επιτοκίων ενόψει της συνεδρίασης της ΕΚΤ στις 6/6 και παρακολουθούν την αύξηση των αποδόσεων των παγκόσμιων ομολόγων.
Την εκτίμησή του πως πλησιάζει «σύντομα» η ώρα για την μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ, εξέφρασε το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της, Κλάας Κνοτ, αλλά προειδοποίησε ότι η διαδικασία της χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής θα πρέπει να γίνει αργά και προσεκτικά ώστε να μην τεθεί εκτός ελέγχου ο πληθωρισμός. «Σύντομα θα είναι σκόπιμο να χαλαρώσουμε την τρέχουσα περιοριστική στάση της νομισματικής πολιτικής και σταδιακά να αφήσουμε το φρένο… Τα επιτόκια πολιτικής θα μειωθούν αργά αλλά σταδιακά σε λιγότερο συσταλτικά επίπεδα», δήλωσε ο κ. Κνοτ, επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Ολλανδίας. στο Διεθνές Φόρουμ Νομισματικής Πολιτικής Barclays-CEPR στο Λονδίνο την Τρίτη.
Το ολλανδικό «γεράκι» επεσήμανε επίσης πως υπήρξε «σαφής αποπληθωρισμός» από την κορύφωση στα τέλη του 2022, ιδιαίτερα στον πληθωρισμό των αγαθών. Ωστόσο, υπογράμμισε ότι η επόμενη φάση είναι πιθανό να είναι «πιο ασταθής» λόγω των επιπτώσεων από τις τιμές της ενέργειας και της σταδιακής απόσυρσης των κυβερνητικών μέτρων στήριξης σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Σύμφωνα με τον κ. Κνοτ, η σύμφυση των προσδοκιών για τον πληθωρισμό, των τιμολογήσεων της αγοράς, των οικονομικών δεδομένων για την ανάπτυξη, της αγοράς εργασίας και της παραγωγικότητας και των τριμηνιαίων προβλέψεων της ίδιας της ΕΚΤ, σημαίνει ότι δεν είναι ακόμη δυνατό να υπάρξει ένα χρονοδιάγραμμα με συγκεκριμένη πορεία μείωσης επιτοκίων στο δεύτερο εξάμηνο του έτους.
«Ο ακριβής χρόνος, η ταχύτητα και η κλίμακα της χαλάρωσης θα πρέπει επίσης να ακολουθούν μια προσέγγιση που εξαρτάται από τα δεδομένα... Με τις προβλέψεις μας και τα δεδομένα της αγοράς εργασίας βασικό συστατικό», εξήγησε. Το βασικό σενάριο που δημοσιεύθηκε τον Μάρτιο θέλει την ΕΚΤ να προτείνει τρεις έως τέσσερις μειώσεις επιτοκίων φέτος. «Ενώ τα εισερχόμενα στοιχεία για τις νέες μισθολογικές αυξήσεις υποδεικνύουν πράγματι κάποια επιβράδυνση από τα τέλη του 2023, δυστυχώς η αύξηση των μισθών παρέμεινε υψηλή. Και σύμφωνα με τους επικείμενους δείκτες, η πορεία για το 2024 εξακολουθεί να αναμένεται να είναι αρκετά ανώμαλη», ανέφερε. «Η αύξηση της παραγωγικότητας παρέμεινε χαμηλή και δεν έχει ακόμη επιταχυνθεί. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να περιμένουμε τον επόμενο γύρο των προβλέψεών μας τον Ιούνιο, που θα μας παράσχει μια επικαιροποιημένη αξιολόγηση της προοπτικής για τον πληθωρισμό, μαζί με τους ανοδικούς και τους καθοδικούς κινδύνους» κατέληξε.
Yπό αυτό το πρίσμα, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχώρησε 1,08% στις 513,45 μονάδες. Οι μετοχές του κλάδου των εξορύξεων ηγήθηκαν των απωλειών με πτώση 2,12%. Ο Eurostoxx 50 διαμορφώθηκε στις 4.964 μονάδες, διολισθαίνοντας 1,31%. Στους επιμέρους δείκτες, ο γερμανικός DAX στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης απώλεσε 1,10% στις 18.473 μονάδες, ενώ ο γαλλικός CAC 40 αποδυναμώθηκε 1,52% στις 7.935 μονάδες.
Παράλληλα, ο FTSE 100 στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου έχασε 0,86% στις 8.183 μονάδες, ενώ στην περιφέρεια της Ευρωζώνης ο ιταλικός FTSE MIB στο Μιλάνο κατέγραψε απώλειες 1,47% στις 34.150 μονάδες και στην Ισπανία, τέλος, ο δείκτης IBEX 35 στη Μαδρίτη διαμορφώθηκε στις 11.145 μονάδες, με πτώση -1,47%.
Στα επιχειρηματικά νέα, η International Distribution Services (IDS), ιδιοκτήτρια της βρετανικής εταιρείας ταχυδρομικών υπηρεσιών και ταχυμεταφορών, Royal Mail, συμφώνησε σε εξαγορά ύψους 3,57 δισ. λιρών (4,56 δισ. δολαρίων) από τον Τσέχο δισεκατομμυριούχο Ντάνιελ Κρετίνσκι. Στον απόηχο της ανακοίνωσης, η μετοχή της στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου ενισχύθηκε 4,30%. Στον αντίποδα, 3% έχασε η μετοχή του μεταλλευτικού γίγαντα Anglo American, αφότου ο όμιλος BHP, απέσυρε το ενδιαφέρον για την εξαγορά του.