Wall Street: Επιφυλακτικότητα και μικτά πρόσημα στην «αυγή» του Ιουνίου

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Wall Street: Επιφυλακτικότητα και μικτά πρόσημα στην «αυγή» του Ιουνίου
Ράλι 20% για την GameStop, στο +4% η Nvidia.

Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν την πρώτη συνεδρίαση του Ιουνίου οι κυριότεροι δείκτες στην Wall Street, καθώς τα νεότερα στοιχεία αναφορικά με την πορεία της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην οικονομία των ΗΠΑ εξισορρόπησαν την αισιοδοξία που έφεραν στην αμερικανική αγορά οι επιδόσεις των κολοσσών του τεχνολογικού κλάδου στο προηγούμενο τρίμηνο.

Πιο αναλυτικά, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones έκλεισε με απώλειες 115 μονάδων ή 0,30% και διαμορφώθηκε στα επίπεδα των 38.571 μονάδων, ενώ ο διευρυμένος S&P 500 ενισχύθηκε οριακά κατά 0,11% και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 5.283 μονάδες. Καλύτερη εικόνα για τον τεχνολογικό κλάδο, με τον δείκτη Nasdaq να κλείνει στις 16.828 μονάδες, καταγράφοντας κέρδη 0,56%.

Στο ταμπλό της συνεδρίασης, «άλμα» 21% σημείωσε η μετοχή της GameStop, καθώς η εταιρία ανάπτυξης video games έλαβε ώθηση από το γεγονός πως ο Κιθ Γκιλ, ο άνθρωπος πίσω από το account Roaring Kitty στο YouTube και το X που ενέπνευσε το επικό short squeeze του 2021, φαίνεται να κατέχει 5 εκατ. μετοχές της εταιρείας, αξίας 115,7 εκατομμυρίων δολαρίων.

Ισχυρά κέρδη σχεδόν 5% και για την Nvidia, στον απόηχο των ανακοινώσεων της εταιρείας για την επόμενη γενιά τσιπ τεχνητής νοημοσύνης. Η Nvidia θα κυκλοφορήσει το τσιπ Blackwell Ultra το 2025 και την επόμενης γενιάς τσιπ Rubin το 2026, με νέες GPU και μια νέα CPU, βασισμένη σε έναν κεντρικό επεξεργαστή που ονομάζεται «Vera».

Σημειώνεται πως το αμερικανικό χρηματιστήριο προέρχεται από έναν κερδοφόρο Μάιο, με καθέναν από τους τρεις δείκτες να καταγράφει τον έκτο θετικό μήνα στους τελευταίους επτά. Ο Nasdaq σημείωσε άνοδο 6,9%, στον καλύτερο μήνα του από τον Νοέμβριο του 2023.

Τεχνικό ζήτημα στο Χρηματιστήριο Νέας Υόρκης οδήγησε τη μετοχή κλάσης Α της Berskire Hathaway του Γουόρεν Μπάφετ σε βουτιά σχεδόν 100%! Η διαπραγμάτευση της μετοχής ανεστάλη προσωρινά, ενώ το ίδιο συνέβη με τις μετοχές των Barrick Gold και Nuscale Power που, επίσης, βρέθηκαν σε «ελεύθερη πτώση». Με νεότερη ενημέρωση το NYSE ανακοίνωσε ότι η διαπραγμάτευση ξεκίνησε εκ νέου και «όλα τα συστήματα είναι λειτουργικά».

Μάκρο

Αντικρουόμενα μηνύματα για την επιχειρηματική δραστηριότητα του μεταποιητικού κλάδου στις ΗΠΑ έδωσαν οι δύο εκθέσεις που δημοσιεύθηκαν την Δευτέρα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της S&P Global η μεταποίηση βελτιώθηκε τον Μάιο. Από την άλλη, η έκθεση του Institute for Supply Management έδειξε επιβράδυνση της δραστηριότητας για δεύτερο διαδοχικό μήνα και συρρίκνωση των νέων παραγγελιών με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων δύο ετών.

Ειδικότερα, ο μεταποιητικός δείκτης PMI της S&P Global ενισχύθηκε στις 51,3 μονάδες τον Μάιο μετά την ουδέτερη μέτρηση του Απριλίου στις 50,0 μονάδες. Σημειώνεται ότι το επίπεδο των 50 μονάδων διαχωρίζει την επέκταση από τη συρρίκνωση της δραστηριότητας.

Η τελευταία μέτρηση δείχνει μικρή βελτίωση στην υγεία του μεταποιητικού κλάδου, για τέταρτη φορά τους τελευταίους πέντε μήνες.

Όπως έδειξε η έκθεση, οι νέες παραγγελίες επέστρεψαν σε τροχιά ανάπτυξης τον Μάιο, υποστηρίζοντας την ταχύτερη επέκταση της παραγωγής, ενώ και η επιχειρηματική εμπιστοσύνη ενισχύθηκε, με τις θετικές προσδοκίες για το μέλλον του κλάδου να συμβάλουν σε επιπλέον προσλήψεις. Στο μεταξύ, ο δείκτης για το εισερχόμενο κόστος ενισχύθηκε σε υψηλό άνω των 12 μηνών, με τις εταιρείες να αυξάνουν ως αποτέλεσμα τις τιμές τους.

Από την πλευρά του Institute for Supply Management, ο μεταποιητικός δείκτης PMI υποχώρησε τον Μάιο στις 48,7 μονάδες από 49,2 μονάδες τον Απρίλιο, παραμένοντας κάτω από το επίπεδο των 50 μονάδων για δεύτερο διαδοχικό μήνα. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών τοποθετούσαν τον δείκτη στις 49,6 μονάδες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Σε χαμηλά τεσσάρων μηνών με «βουτιά» σχεδόν 4% οι τιμές του πετρελαίου

Θετικό κλίμα στις Ευρωαγορές εν αναμονή της ΕΚΤ - «Βουτιά» πάνω από 9% για την GSK

gazzetta
gazzetta reader insider insider