Θετικό κλίμα στις Ευρωαγορές εν αναμονή της ΕΚΤ - «Βουτιά» πάνω από 9% για την GSK

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Θετικό κλίμα στις Ευρωαγορές εν αναμονή της ΕΚΤ - «Βουτιά» πάνω από 9% για την GSK
Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν την Δευτέρα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, επεκτείνοντας το ράλι της περασμένης εβδομάδας.

Με κέρδη έκλεισαν την Δευτέρα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, επεκτείνοντας το ράλι της περασμένης εβδομάδας καθώς μπαίνουμε πλέον στη τελική ευθεία για την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τα επιτόκια την Πέμπτη. «Βαρίδι» στο κατά τα άλλα θετικό κλίμα ήταν η υποαπόδοση της βρετανικής αγοράς.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ολοκλήρωσε τις συναλλαγές με άνοδο 0,33% στις 519,90 μονάδες με τους περισσότερους επιμέρους κλάδους να καταγράφουν κέρδη. Οι μετοχές του κλάδου των κατασκευών ενισχύθηκαν 1,74%, ενώ ο κλάδος της υγείας έχασε 0,55%. Ο δείκτης ολοκλήρωσε τον Μάιο ενισχυμένος κατά 2,3%. Ο Eurostoxx 50 βρέθηκε στις 5.003 μονάδες στο +0,39%.

Στους επιμέρους δείκτες, ο γερμανικός DAX στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης με +0,61% έκλεισε στα επίπεδα των 18.610 μονάδων, ενώ ο γαλλικός CAC 40 κέρδισε 0,06% στις 7.998 μονάδες. Ο FTSE 100 στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου αποδυναμώθηκε 0,16% στις 8.261 μονάδες. Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο ιταλικός FTSE MIB στο Μιλάνο σκαρφάλωσε στις 34.670 μονάδες με +0,52%. Στην Ισπανία, τέλος, ο δείκτης IBEX 35 διαμορφώθηκε στις 11.670 μονάδες με άνοδο 0,66%.

Στο ταμπλό η μετοχή της φαρμακευτικής GSK έφτασε υποχώρησε 9,39% μετά τα νέα πως θα πρέπει να αντιμετωπίσει μηνύσεις για τους ισχυρισμούς ότι το φάρμακο Zantac προκάλεσε καρκίνο. Στον αντίποδα η βρετανική αλυσίδα JD Sports ενισχύθηκε 5,06%, σε μία προσπάθεια να ανακάμψει από τις απώλειες της Παρασκευής, όταν ανακοίνωσε πτώση στις πωλήσεις το πρώτο τρίμηνο.

Η ΕΚΤ αναμένεται να μειώσει τα επιτόκια για πρώτη φορά από το 2019, όταν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής συναντηθούν την Πέμπτη. Η κίνηση θα σηματοδοτήσει την πρώτη φορά που η ΕΚΤ μειώνει τα επιτόκια πριν από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ. Ωστόσο, οι επενδυτές θα παρακολουθούν στενά για να δουν πώς η ελαφρώς ανοδική κίνηση του πληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ που ανακοινώθηκε την Παρασκευή μπορεί να αλλάξει την πορεία της τράπεζας προς τα εμπρός.

Η μεταποιητική δραστηριότητα της Ευρωζώνης αυξήθηκε σε υψηλό 14 μηνών τον Μάιο, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο δείκτη υπευθύνων προμηθειών HCOB τη Δευτέρα, ο οποίος καταρτίζεται από την S&P Global. Συγκεκριμένα αυξήθηκε στο 47,3 τον Μάιο από 45,7 τον Απρίλιο, κάτω από το όριο του 50 που υποδηλώνει αύξηση της δραστηριότητας για 23ο μήνα.

Ο ετήσιος πληθωρισμός στην Τουρκία ανήλθε στο 75,45% τον Μάιο, ξεπερνώντας ελαφρώς τις προσδοκίες, με την άνοδο να οφείλεται στις ισχυρές αυξήσεις στους κλάδους της εκπαίδευσης, των κατοικιών και των εστιατορίων, όπως αναφέρει το Reuters. H μηνιαία αύξηση των τιμών ήταν 3,4%. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αναμένουν ότι ο πληθωρισμός της Τουρκίας θα κλείσει το έτος στο 38%.

Εν τω μεταξύ, οι επενδυτές θα παρακολουθούν τις τιμές του πετρελαίου, οι οποίες αυξήθηκαν μετά τη συμφωνία του ΟΠΕΚ + την Κυριακή να παρατείνει τις περισσότερες από τις περικοπές της παραγωγής πετρελαίου μέχρι το 2025.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΗΠΑ: Διεύρυνση των ελληνικών διατροφικών προϊόντων από 7 μεγάλες αλυσίδες - Αποστολή της Walmart το φθινόπωρο στην Ελλάδα

Χρεοκοπία FTI: 7.500 βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα μέσω του γερμανικού tour operator

Στα ραντάρ της Saudi Telecom η United Group, μητρική της Nova

gazzetta
gazzetta reader insider insider