Σε χαμηλά τεσσάρων μηνών με «βουτιά» σχεδόν 4% οι τιμές του πετρελαίου

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σε χαμηλά τεσσάρων μηνών με «βουτιά» σχεδόν 4% οι τιμές του πετρελαίου
Ισχυρές απώλειες κατέγραψαν στις συναλλαγές της Δευτέρας οι τιμές του πετρελαίου, καθώς η επέκταση των περικοπών στην παραγωγή από τον OPEC και τους συμμάχους του, οδήγησαν τον «μαύρο χρυσό» στα χαμηλότερα επίπεδα από τις αρχές Φεβρουαρίου.

Ισχυρές απώλειες κατέγραψαν στις συναλλαγές της Δευτέρας οι τιμές του πετρελαίου, καθώς η επέκταση των περικοπών στην παραγωγή από τον OPEC και τους συμμάχους του έως τα τέλη του 2025, οδήγησαν τον «μαύρο χρυσό» στα χαμηλότερα επίπεδα από τις αρχές Φεβρουαρίου.

Ειδικότερα, τα συμβόλαια παραδόσεως Ιουλίου για το αμερικανικό WTI στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης έκλεισαν στα 74,22 δολάρια/βαρέλι, καταγράφοντας απώλειες 3,6% ή 2,77 δολαρίων/βαρέλι. Πρόκειται για το χαμηλότερο κλείσιμο του αμερικανικού αργού από τις 7 Φεβρουαρίου και για τις μεγαλύτερες ημερήσιες απώλειες από τις 8 Ιανουαρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία του Dow Jones Market Data.

Παρόμοια εικόνα και για το ευρωπαϊκό αργό, με τα συμβόλαια Αυγούστου του brent να υποχωρούν κατά 3,4% στα 78,36 δολάρια/βαρέλι στις συναλλαγές στο ICE Futures Europe, στα χαμηλότερα επίπεδα από τις 5 Φεβρουαρίου.

Υπενθυμίζεται πως την Κυριακή, τα κράτη μέλη του OPEC+ συμφώνησαν να παρατείνουν τις μειώσεις της παραγωγής πετρελαίου το 2024, ενώ ο υπ. Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας γνωστοποίησε πως οι περικοπές στην παραγωγή από τα κράτη μέλη του OPEC+ θα συνεχιστούν ως τα τέλη του 2025, καθώς ο όμιλος των πετρελαιοπαραγωγών χωρών επιδιώκει να στηρίξει την αγορά εν μέσω της χλιαρής παγκόσμιας ζήτησης, των υψηλών επιτοκίων και της αύξησης της παραγωγής στις ΗΠΑ.

Τα μέλη του OPEC+ έχουν μειώσει επί του παρόντος την παραγωγή τους κατά 5,86 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd), ή περίπου το 5,7% της παγκόσμιας ζήτησης, ενώ δύο πηγές ανέφεραν στο Reuters πως τα κράτη μέλη συμφώνησαν να επεκτείνουν τις εθελοντικές περικοπές κατά 2,2 εκατομμύρια bpd στο τρίτο τρίμηνο του 2024. Οι συζητήσεις για περικοπές για το τέταρτο τρίμηνο και το 2025 συνεχίζονται, ανέφεραν τα ίδια άτομα. Πηγές ανέφεραν νωρίτερα ότι ο όμιλος μπορεί να επεκτείνει ορισμένες από τις περικοπές κατά 3,66 εκατομμύρια bpd έως το 2025.

Σημειώνεται πως οι χώρες που έχουν προβεί σε εθελοντικές περικοπές που είναι μεγαλύτερες από αυτές που συμφωνήθηκαν με την ευρύτερη ομάδα είναι η Αλγερία, το Ιράκ, το Καζακστάν, το Κουβέιτ, το Ομάν, η Ρωσία, η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πετρέλαιο: Ο ΟΠΕΚ παρατείνει την πειθαρχία στην παραγωγή – Πώς θα επηρεαστεί η παγκόσμια αγορά

Πετρέλαιο: Οι μεγαλύτερες μηνιαίες απώλειες του 2024 εν αναμονή της συνεδρίασης του OPEC+

gazzetta
gazzetta reader insider insider