Πετρέλαιο: Οι μεγαλύτερες μηνιαίες απώλειες του 2024 εν αναμονή της συνεδρίασης του OPEC+

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πετρέλαιο: Οι μεγαλύτερες μηνιαίες απώλειες του 2024 εν αναμονή της συνεδρίασης του OPEC+
Οι επενδυτές αναμένουν τη συνάντηση του ΟPEC+ την Κυριακή που θα καθορίσει εάν θα επεκταθούν οι περικοπές της παραγωγής.

Yποχώρησαν την Παρασκευή οι τιμές του πετρελαίου, σημειώνοντας μάλιστα εβδομαδιαίες απώλειες καθώς οι επενδυτές αναμένουν τη συνάντηση του ΟPEC+ την Κυριακή που θα καθορίσει την τύχη των περικοπών της παραγωγής του οργανισμού. Σε μηνιαία επίπεδα, οι τιμές υποχώρησαν ακόμα περισσότερο, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη διολίσθησή τους μέσα στο 2024.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent παράδοσης Ιουλίου μειώθηκαν κατά 24 σεντς, ή 0,3%, κλείνοντας στα 81,62 δολάρια το βαρέλι, ενώ το συμβόλαιο Αυγούστου υποχώρησε 77 σεντς, ή 0,8%, στα 81,11 δολάρια. Τα futures του αμερικανικού αργού West Texas Intermediate (WTI) υποχώρησαν 92 σεντς, ή 1,2%, ολοκληρώνοντας στα 76,99 δολάρια.

Σε εβδομαδιαία βάση το Brent υποχώρησε 0,6%, ενώ το WTI σημείωσε απώλειες 1%.

«Είναι ο τρόμος ενόψει της συνεδρίασης του ΟΠΕΚ το Σαββατοκύριακο», δήλωσε ο Ματ Σμιθ, επικεφαλής αναλυτής της Kpler, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο ο όμιλος να κάνει κάτι απροσδόκητο. «Είναι ευρέως αναμενόμενο ότι θα ανανεώσουν τις περικοπές», πρόσθεσε.

To WTI σημείωσε πτώση 6% τον Μάιο, ενώ το Brent σημείωσε πτώση 7,1% - τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση και για τις δύο κατηγορίες του 2024.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης βενζίνης υποχώρησαν περισσότερο από 10% τον Μάιο, συμπεριλαμβανομένου 2,3% αυτήν την εβδομάδα.

Η Σαουδική Αραβία κάλεσε τους υπουργούς να προσέλθουν αυτοπροσώπως στο Ριάντ για τη συνάντηση του Ιουνίου σε μια αλλαγή των σχεδίων της τελευταίας στιγμής, ανέφεραν πηγές την Παρασκευή, αφού οι τελευταίες συναντήσεις ήταν διαδικτυακές, ενώ και η συγκεκριμένη είναι επίσημα προγραμματισμένη ως τέτοια. O OPEC θα συνεδρίαζε στη Βιέννη την 1η Ιουνίου, αλλά την περασμένη εβδομάδα μετακίνησε το «ραντεβού» για τη 2α Ιουνίου.

Η παραγωγή αργού στις ΗΠΑ αυξήθηκε τον Μάρτιο στο υψηλότερο επίπεδο φέτος, σύμφωνα με στοιχεία της Υπηρεσίας Ενεργειακών Πληροφοριών των ΗΠΑ (EIA) την Παρασκευή, ενώ η προσφορά προϊόντων καυσίμου μειώθηκε 0,4% στα 19,9 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.

Oι αναλυτές εκτιμούν πως ο OPEC και οι σύμμμαχοί του δεν αποκλείεται να επεκτείνουν τις εν ισχύι περικοπές της παραγωγής, ακόμη και παρά το γεγονός ότι η προσοχή μετατοπίζεται, από τις εντάσεις στη Μέση Ανατολή, στην καλοκαιρινή ζήτηση, μεταδίδει το CNBC.

Η αγορά πετρελαίου δέχεται πιέσεις τις τελευταίες εβδομάδες λόγω της προοπτικής του κόστους δανεισμού των ΗΠΑ να παραμείνει υψηλότερο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, γεγονός που δεσμεύει τα κεφάλαια και μπορεί να περιορίσει τη ζήτηση πετρελαίου. Και οι δύο δείκτες αναφοράς πετρελαίου ήταν σε τροχιά για τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση τους από τον Δεκέμβριο μετά την πτώση στην προηγούμενη συνεδρίαση λόγω της έκπληξης των αποθεμάτων καυσίμων στις ΗΠΑ.

Οι τιμές του πετρελαίου ανέβηκαν για λίγο μετά τα στοιχεία της κυβέρνησης των ΗΠΑ για τον πληθωρισμό τον Απρίλιο που ήταν σύμφωνος με τις προβλέψεις, ενισχύοντας τα στοιχήματα των εμπόρων ότι η Fed θα επιτύχει μια πολυαναμενόμενη μείωση επιτοκίων τον Σεπτέμβριο.

Ο πληθωρισμός της ευρωζώνης αυξήθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο τον Μάιο, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat. Η αύξηση είναι απίθανο να αποτρέψει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα από τη μείωση του κόστους δανεισμού την επόμενη εβδομάδα, αλλά θα μπορούσε να επιβραδύνει τον κύκλο μείωσης των επιτοκίων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τέταρτος μήνας κερδών για το χρυσό

Ευρωαγορές: Ενισχυμένος κατά 2,3% τον Μάιο ο Stoxx

Κόκκινος ο Μάιος στο Χρηματιστήριο - Συνέχεια στο πτωτικό σερί

gazzetta
gazzetta reader insider insider