Τελευταία συνεδρίαση ενός μήνα που χωρίστηκε στα δύο για το Χρηματιστήριο, καθώς στο πρώτο μισό οι long κατάφεραν να οδηγήσουν τον ΓΔ πάνω από τις 1.500 μονάδες, αλλά οι τρεις τελευταίες συνεδριάσεις οδήγησαν σε μια απότομη προσγείωση.
Ο Μάιος αποδείχθηκε ξανά ένας μήνας με αρκετές δυσκολίες, αλλά τόσο το ΧΑ όσο και οι άλλες διεθνείς αγορές είχαν λίπος να κάψουν για να πάρουν ώθηση για μια νέα μεγάλη ανοδική κίνηση.
Καταλύτης του ΧΑ, η πορεία της οικονομίας, η επικείμενη αξιολόγηση της Fitch, όπου αναμένεται μια θετική ετυμηγορία, τα ντιλς, τα θετικά αποτελέσματα και το σήμα αναβάθμισης από τους index providers που θα αλλάξει ριζικά το τοπίο της αγοράς.
Το re-rating στις ελληνικές μετοχές συνεχίζεται με αμειώτους ρυθμούς και σήμερα ήταν σειρά της Euroxx να αναβαθμίσει τη μετοχή της Τιτάν με τιμή στόχο στα 45 ευρώ από 36 προηγουμένως.
Η όποια πίεση και μεταβλητότητα της αγοράς αποδίδεται στο rebalancing της MSCI με αλλαγές σταθμίσεων και εισροές σε Mytilineos μετά το placement.
Το rebalancing είχε κεντρική θέση στο τι είδαμε τις τελευταίες ημέρες καθώς έγινε front-running από τα desks, ενώ και ο τζίρος εκτοξεύθηκε σήμερα στη βάση αυτού στα 384 εκατ. ευρώ. Η ολοκλήρωση αυτού και μια θετική ετυμηγορία της Fitch θα αλλάξει άρδην την εικόνα της αγοράς.
Είναι ενδεικτικό πως λόγω του MSCI η αγορά δε τράβηξε καθόλου ακόμη και όταν η Wall Street και η Ευρώπη γύρισαν σε θετικό έδαφος και άρχισαν ξανά το bull run.
Η αγορά φόβισε τις τελευταίες ημέρες κυρίως τους μεσαίας κλίμακας επενδυτές επαναφέροντας ξανά στο προσκήνιο τις «γνωστές άγνωστες Κασσάνδρες» που βλέπουν καταστροφές παντού και πάντα. Το insider έχει διατυπώσει πολλάκις τη θέση πως οι μεγάλες διεθνείς αγορές και συνάμα και το ΧΑ δίνουν ευκαιρίες με σύντομες και απότομες διορθώσεις είτε ενδοσυνεδριακά είτε για λίγες ημέρες και συνεχίζουν στο μεγάλο bull market που χτίζουν. Ο «θόρυβος» και οι μικροδιορθώσεις είναι απαραίτητες για να πάρουν και άλλοι παίκτες θέση στο ράλι.
Στα επιχειρηματικά, Ισχυρές επιδόσεις στο επίπεδο της κερδοφορίας, με «πυλώνες» τον τομέα Παραχωρήσεων και το αμιγώς κατασκευαστικό «κομμάτι», όπως και τις ΑΠΕ, εμφάνισε ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και στο πρώτο τρίμηνο του 2024, ως συνέχεια των επιδόσεων που καταγράφει το γκρουπ με επικεφαλής τον Γ. Περιστέρη.
Από την άλλη, την πρόταση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελλάκτωρ για επιστροφή κεφαλαίου συνολικού ύψους 174,096 εκατ. ευρώ ή αλλιώς 0,50 ευρώ ανά μετοχή, υπερψήφισε (με ποσοστό του 99,997% επί των παριστάμενων), όπως και αναμένονταν, προ ολίγου η Τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων της εισηγμένης, στην οποία έδωσαν το παρών μέτοχοι που συνολικά κατείχαν το 89,7% του μετοχικού κεφαλαίου.
Στο ταμπλό, ο κατήφορος για την Alpha Bank συνεχίστηκε φτάνοντας μέχρι και τα 1,55 ευρώ όπου καταγράφηκε μάζεμα του χαρτιού, ενώ ισχυρές πιέσεις ασκήθηκαν σε ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, με τη ΔΕΗ να επιστρέφει ξανά με αρνητικό πρόσημο δείχνοντας πως η θετική χθεσινή αντίδραση μάλλον αποτελούσε παρένθεση και όχι κανόνα.
Κατήφορος και για τον ΟΤΕ από τον οποίο συνεχίζουν να αποχωρούν μαζικά επενδυτές, βλέποντας τη μετοχή να μη μπορεί να ακολουθήσει εδώ και μήνες την αγορά, υποαποδίδοντας σε μόνιμη βάση. Βουτιά λόγω rebalancing σε ΜΠΕΛΑ, Τιτάν, ΟΤΕ, ΜΟΗ.
Στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε νέες ισχυρές απώλειες 0,56% στις 1.431,84 μονάδες, με τον τζίρο να εκτοξεύεται κοντά στα 384 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 διολίσθησε κατά 0,83%, και ο τραπεζικός βούτηξε και σήμερα κατά 1,29% στις 1.241,66 μονάδες.
Ο ΓΔ έκλεισε με απώλειες 1,15% το Μάιο, ο FTSE 25 διόρθωσε κατά 1,68% και ο ΔΤΡ διολίσθησε προσπάθησε να κρατήσε με οριακή άνοδο 0,35%.
Βουτιά για ΜΟΗ στο -2,4% και στα 26,06 ευρώ, με την ΜΠΕΛΑ στο -2,22% και τα 26,40 ευρώ κα την Τιτάν στο -2,10% και τα 30,30 ευρώ.
Ισχυρές απώλειες 1,97% και για τον ΟΤΕ στα 13,44 ευρώ, με τζίρο 18,08 εκατ. ευρώ.
Στα 33,81 εκατ. ευρώ σχεδόν ο τζίρος στη Μυτιληναίος όπου καταγράφηκαν εισροές από passive funds με τη μετοχή να καταγράφει ήπια άνοδο 0,33% στα 36,62 ευρώ.
Υψηλότερα ΕΕΕ (0,51%), ΕΛΠΕ (0,78%) και ΔΑΑ (0,61%).
Τις εντυπώσεις ωστόσο έκλεψαν οι μετοχές της Viohalco με ράλι 3,4%, της Cenergy στο 3,81% και νέα ιστορικά υψηλά στα 9 ευρώ, της Intracom που εκτοξεύθηκε 6,76% στα 3,79 ευρώ, με ισχνό τζίρο και της Optima που με τζίρο 24,57 ευρώ, λόγω rebalancing να καταγράφει νέα υψηλά στα 11,98 ευρώ με άνοδο 2,04%.
Στις τράπεζες, ο τζίρος επίσης εκτοξεύθηκε ενώ εκφράστηκαν νέες ισχυρές πιέσες, με την ΕΤΕ να χάνει τα 8 ευρώ, πέφτοντας στα 7,98 ευρώ με τζίρο 62,44 εκατ. ευρώ, την Alpha Bank να συνεχίζει χαμηλότερα στα 1,551 ευρώ με τζίρο 34,10 εκατ. και την Eurobank στο -1,13% και τα 2,012 ευρώ με τζίρο κοντά στα 39 εκατ. Προσπάθησε να κρατήσε η Πειραιώς με απώλειες 0,61% στα 3,608 ευρώ και τζίρο 40,77 εκατ.
Ήπιες μεταβολές για ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, με την Aegean στο 0,6% υψηλότερα και την Τέρνα Ενεργειακή ελαφρώς χαμηλότερα κατά 0,55%.