ΕΛΛΑΚΤΩΡ: «Πράσινο φως» από τη Γ.Σ. για bonus 174 εκατ. ευρώ, καταβολή 26/07, ποια είναι τα ποσοστά

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΕΛΛΑΚΤΩΡ: «Πράσινο φως» από τη Γ.Σ. για bonus 174 εκατ. ευρώ, καταβολή 26/07, ποια είναι τα ποσοστά
Την πρόταση του Δ.Σ. για επιστροφή κεφαλαίου συνολικού ύψους 174,096 εκατ. ευρώ ή αλλιώς 0,50 ευρώ ανά μετοχή, υπερψήφισε η Τακτική Γενική Συνέλευση της εισηγμένης. Οι κινήσεις λειτουργικής και επιχειρηματικής αναδιάρθρωσης και η ρευστότητα. Ποια ποσοστά έχουν οι Reggeborgh, Βαρδινογιάννης, Atlas, επενδυτικό κοινό. Τι αναμένεται για τη συνέχεια.

Την πρόταση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελλάκτωρ για επιστροφή κεφαλαίου συνολικού ύψους 174,096 εκατ. ευρώ ή αλλιώς 0,50 ευρώ ανά μετοχή, υπερψήφισε (με ποσοστό του 99,997% επί των παριστάμενων), όπως και αναμένονταν, προ ολίγου η Τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων της εισηγμένης, στην οποία έδωσαν το παρών μέτοχοι που συνολικά κατείχαν το 89,7% του μετοχικού κεφαλαίου.

Κατά συνέπεια, ανοίγει ο δρόμος για την καταβολή μετρητών - bonus προς τους μετόχους του ομίλου, που μεταφράζεται στη μεγαλύτερη διανομή που έχει δοθεί τα τελευταία 25 χρόνια από την εισηγμένη, η οποία έχει συγκεντρώσει ρευστότητα 700 εκατ. ευρώ, με την τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία να ανέρχεται σε περίπου 870 εκατ. ευρώ. Όπως είπε ο πρόεδρος του Δ.Σ., Γ. Μυλωνογιάννης, βάσει αρχικού προγραμματισμού, η αποκοπή του δικαιώματος της επιστροφής εκτιμάται για τις 22 Ιουλίου, καθώς την Παρασκευή 19/07 «λήγει» η σειρά των Συμβολαίων Μελλοντικής Εκπλήρωσης (Παράγωγα) σε μετοχές και δείκτες, με την έναρξη της καταβολής να εκτιμάται για τις 26 Ιουλίου. Όπως πρόσθεσε, η καταβολή του ποσού δεν θα επηρεάσει την χρηματοοικονομική εικόνα της Ελλάκτωρ.

Επίσης, η Γ.Σ., κατόπιν εισήγησης του Ολλανδού μετόχου, αποφάσισε εξώδικη επίλυση και συμβιβασμό της εταιρείας με την πλευρά Αν. Καλλιτσάντη, με την Ελλάκτωρ να παραιτείται από περαιτέρω νομικές ενέργειες και απαιτήσεις και αξιώσεις, μετά τη λήψη αποζημίωσης. Ειδικότερα, το προς ψήφιση θέμα αφορούσε στην «Παροχή εξουσιοδότησης προς το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας για τη διαπραγμάτευση και υπογραφή ιδιωτικών συμφωνητικών εξώδικης επίλυσης διαφορών και ανάκλησης δικαστικών μέτρων».

Η στρατηγική και η μελλοντική παροχή μερίσματος

Σε ερώτηση μετόχου για τον στρατηγικό σχεδιασμό για το μέλλον, ο κ. Μπουλούτας ανέφερε ότι οι κινήσεις δημιούργησαν αξία στον μέτοχο, με την Ελλάκτωρ να έχει αυξημένη κερδοφορία 116 εκατ. ευρώ. «Επεξεργαζόμαστε σενάρια, αλλά το Δ.Σ. δεν έχει πάρει αποφάσεις, αν έχουμε συγκεκριμένες αποφάσεις για το μέλλον, θα ενημερώσουμε τους μετόχους», σημείωσε ο ίδιος.

Ο κ. Μυλωνογιάννης απέφυγε να δώσει λεπτομέρειες για την στρατηγική του ομίλου σε σχέση με την πολιτική απέναντι στους μετόχους. «Ηρθε η ώρα των μετόχων, αν υπάρχει υπερβάλλουσα ρευστότητα μπορεί αν δίνεται μέρος της σε μετόχους», συμπλήρωσε ο κ. Μπουλούτας, που πρόσθεσε ότι θα χρειαστούν κεφάλαια για έργα (π.χ. Παραχωρήσεις). Και σημείωσε ότι τα 0,5 ευρώ της επιστροφής κεφαλαίου είναι υπερβάλλουσα ρευστότητα.

Οι μέτοχοι

Σύμφωνα με το επίσημο μετοχολόγιο, στην Ελλάκτωρ βασικός μέτοχος είναι η ολλανδική Reggeborgh με μερίδιο άνω του 45% (45,17%, πάνω από 157 εκατ. τεμάχια) ενώ η Motor Oil ελέγχει κοντά στο 30% (29,87% και πάνω από 104 εκατ. μετοχές), με την Atlas να κατέχει 9,8% και το ευρύ επενδυτικό κοινό συνολικά 52,8 εκατ. μετοχές (15,17%).

Κατά συνέπεια, οι Ολλανδοί έχουν λαμβάνειν κάτι λιγότερο από 80 εκατ. ευρώ, η Motor Oil συμφερόντων Βαρδινογιάννη σχεδόν 52 εκατ. ευρώ, όσον αφορά τουλάχιστον στους δύο βασικούς μεγαλομετόχους, με την MOH προσεχώς να καλείται να αποφασίσει και το μερίδιό της στην Ελλάκτωρ. Το επενδυτικό κοινό θα «μοιραστεί» χοντρικά 26-27 εκατ. ευρώ.

Η λειτουργική - επιχειρηματική αναδιάρθρωση και η ρευστότητα

Η διοίκηση του ομίλου αναφέρθηκε στα μεγέθη 2023, στις γνωστές κινήσεις επιχειρηματικής και χρηματοοικονομικής αναδιάρθρωσης της Ελλάκτωρ με πωλήσεις θυγατρικών και περιουσιακών στοιχείων, που επιτρέπουν την καταβολή μετρητών προς τους μετόχους, όπως και στην πρόταση της Motor Oil για εξαγορά της Ηλέκτωρ.

Επίσης, ο κ. Μπουλούτας σημείωσε ότι ήδη η Ελλάκτωρ έχει προσεγγίσει μερίδιο 97% στη REDS η οποία οδεύει εκτός Χρηματιστηρίου, κίνηση που θα δώσει ευελιξία στη μητρική για την ανάπτυξη των επενδύσεων 350 εκατ. ευρώ (Γούρνες Ηρακλείου όπου ωριμάζει η έκταση για χρήσεις εμπορικές - τουριστικές, καζίνο κ.α., Καμπάς όπου είναι σε εξέλιξη το τελικό business plan, Μαρίνα Αλίμου όπου αναμένεται η ΚΥΑ για έκδοση οικοδομικών αδειών κ.α.). Η ΕΛΛΑΚΤΩΡ στα τέλη 2023 είχε, μεταξύ άλλων, ίδια κεφάλαια 975 εκατ. ευρώ, ταμειακά διαθέσιμα και ισοδύναμα 521 εκατ. και λειτουργικές ταμειακές ροές ύψους 73 εκατ. ευρώ.

Ο CEO του ομίλου παρουσίασε, ανάμεσα σε άλλες επιχειρηματικές δραστηριότητες, και τις εξελίξεις στις Παραχωρήσεις με την ανάληψη έργων όπως τα οδικά ΣΔΙΤ σε ΒΟΑΚ και Καλαμάτα – Πύλος – Μεθώνη, ενώ η θυγατρική ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις διεκδικεί συμβάσεις συνολικού ύψους 6 δις ευρώ στον τομέα. Όπως επίσης σημειώθηκε, η Αττική Οδός εμφάνισε άνοδο 9,5% στις διελεύσεις.

Ο κ. Μπουλούτας αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, και στην ανοδική πορεία μεγεθών την τελευταία 3ετία, αναδεικνύοντας την «αλλαγή σελίδας» του ομίλου. Σπεύδοντας να ευχαριστήσει και τους μετόχους για την στήριξη (π.χ. σε ΑΜΚ) ώστε ο όμιλος να μετασχηματιστεί, να διεκδικήσει και να περαιώσει έργα, να αποπληρώσει πρόωρα το ακριβό «πράσινο» ομόλογο 670 εκατ. ευρώ (γλυτώνει η εισηγμένη ετήσιους τόκους 40 εκατ. ευρώ) και να αποκαταστήσει τις σχέσεις με το εγχώριο και διεθνές τραπεζικό σύστημα.

Όπως έχουν αναφέρει πηγές του ομίλου, και επανέλαβε προ ολίγου η διοίκηση της Ελλάκτωρ, κατόπιν μιας τριετίας σημαντικών αλλαγών στη στρατηγική της εισηγμένης και μιας σειράς επιτυχημένων ενεργειών της διοίκησης, και με τη λειτουργική κερδοφορία να βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 10 ετών, διαμορφώθηκαν οι συνθήκες για τη μετάβαση του ομίλου σε μία νέα εποχή, με σταθερές βάσεις για το μέλλον και σχεδιασμό που επικεντρώνεται στην κερδοφόρο ανάπτυξη των δραστηριοτήτων του και στη συνεχή δημιουργία αξίας για τους μετόχους του.

Βάσει στοιχείων που έχει ανακοινώσει η διοίκηση της Ελλάκτωρ έπειτα από την πώληση του 25% της Άνεμος (αρχές του χρόνου) στην Motor Oil Renewable Energy (θυγατρική της Motor Oil) η ρευστότητα του ομίλου είχε διαμορφωθεί σε περίπου 700 εκατ. ευρώ (χωρίς να υπολογίζονται τα περίπου 115 εκατ. από την πώληση της Ηλέκτωρ στην Motor Oil).

Προηγήθηκε η πώληση του 75% της ενεργειακής (στις ΑΠΕ) Άνεμος (ολοκληρώθηκε Δεκέμβριο 2022) με συνολικό τίμημα 671,5 εκατ. ευρώ (equity value). Ακολούθησε εντός του 2023 η πώληση της Άκτωρ στην Intrakat από την οποία η Ελλάκτωρ ενίσχυσε το ταμείο της με 110,8 εκατ. ευρώ, ενώ ακόμη 114 εκατ. καταβάλλονται σταδιακά από την Intrakat ως αποπληρωμή ενδοομιλικού δανεισμού της ΑΚΤΩΡ. Επίσης έχει πουλήσει το Smart Park στην Fourlis εισπράττοντας 93 εκατ. ευρώ.

Πώς η Ελλάκτωρ «άλλαξε σελίδα»

Πάντως, η διοίκηση του ομίλου αναφέρθηκε εκτενώς στα πεπραγμένα προηγούμενων ετών και στα ορόσημα που οδήγησαν στην αναδιάρθρωση της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, στην επίτευξη κερδοφορίας και στη ρευστότητα των 700 εκατ. ευρώ, που «άνοιξε τον δρόμο» για την επιστροφή κεφαλαίου στους μετόχους. «Για τον Όμιλο ΕΛΛΑΚΤΩΡ το 2023 αποτέλεσε μια καθοριστική χρονιά, μιας και κατόρθωσε, παρά τις ιδιαίτερες συνθήκες και προκλήσεις της αγοράς, να ολοκληρώσει τη λειτουργική του αναδιάρθρωση και μια σειρά στρατηγικών κινήσεων που θωράκισαν περαιτέρω την αειφόρο ανάπτυξή του και οδήγησαν κατά συνέπεια στην υψηλότερη κερδοφορία των τελευταίων 10 ετών. Τα επιτεύγματα αυτά αποτελούν το αποτέλεσμα επιχειρησιακών αποφάσεων στρατηγικής σημασίας που συντελούνται αδιάλειπτα από τον Ιανουάριο του 2021, από τους νέους Μετόχους και το νέο Διοικητικό Συμβούλιο που ανέλαβε εκείνη την περίοδο τον Όμιλο. Η εξέλιξη του Λειτουργικού αποτελέσματος έφτασε στα 229 εκατ. το 2023 από μόλις 34 εκατ. ευρώ το 2020, ενώ η πορεία των κερδών προ φόρων κινήθηκε από ζημίες 150 εκατ. το 2020 σε κέρδη 116 εκατ. το 2023», σημείωσε ο κ. Μπουλούτας.

Για να συνεχίσει: «στην επίτευξη αυτών των αποτελεσμάτων κρίσιμη και καθοριστική ήταν η συμβολή των ανθρώπων μας, οι οποίοι μέσα από δύσκολες στιγμές και με υψηλό επίπεδο τεχνογνωσίας, με αυταπάρνηση διαθέτοντας σημαντικό προσωπικό χρόνο, αγκάλιασαν την προσπάθεια των νέων μετόχων για να αποδείξουν ότι ο ιστορικός αυτός όμιλος όφειλε να φτάσει στη σημερινή, θετική εικόνα. Ουσιαστική υπήρξε και η συμβολή των μετόχων μας οι οποίοι σε κάθε δύσκολη στιγμή μας στήριξαν συνδράμοντας καθοριστικά με προσωρινή χρηματοδότηση 50 εκατ. ευρώ αρχικά και στη συνέχεια με πλήρη συμμετοχή σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 120 εκατ., κομβικά γεγονότα τα οποία έδωσαν στον όμιλο την αξιοπιστία να διεκδικήσει με επιτυχία νέα έργα ύψους 2,7 δις ευρώ, να εκτελέσει και να παραδώσει πλειάδα έργων που βελτιώνουν την καθημερινότητα των συμπολιτών μας, να είναι πλέον αξιόπιστος συνομιλητής με το ελληνικό και διεθνές τραπεζικό σύστημα και να προχωρήσει στην αποπληρωμή του Διεθνούς ομολόγου ύψους 670 εκατ. ευρώ. Έχοντας διασφαλίσει τις προϋποθέσεις για τη βιώσιμη ανάπτυξη των δραστηριοτήτων του και με σημαντική ρευστότητα ο Όμιλος μεταβαίνει σε μία νέα εποχή, με σταθερές βάσεις για τη συνεχή δημιουργία αξίας για τους μετόχους του, την κοινωνία και την ελληνική οικονομία».

Τα ορόσημα του 2023 και του 2024

Σε σχέση με τα ορόσημα του 2023 αλλά και, έως τώρα, του 2024, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Ελλάλτωρ σημείωσε τα εξής.

Σημειώνουμε παρακάτω τα ορόσημα του 2023:

  • Ολοκλήρωση της συναλλαγής πώλησης της κατασκευαστικής εταιρείας ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ στην εταιρεία ΙΝΤΡΑΚΑΤ Α.Ε, το τίμημα της οποίας ανήλθε στα 110,8 εκ., πλέον ανάληψης ενδοομιλικού δανεισμού ύψους 114 εκατ., εκ του οποίου ποσόν 3 6εκ. έχει ήδη αποπληρωθεί.
  • Ολοκλήρωση της συναλλαγής πώλησης του Εμπορικού Κέντρου SMART PARK ιδιοκτησίας της θυγατρικής REDS στην εταιρεία TRADE ESTATES, το τίμημα της οποίας ανήλθε στα 95,4 εκατ. ευρώ.
  • Ολοκληρώθηκε η εξαγορά από το ΤΑΙΠΕΔ έκτασης 300 στρεμμάτων στις Γούρνες νομού Ηρακλείου έναντι τιμήματος 40,2 εκατ.
  • Επιτεύχθηκε βαθμολογία 95% στον δείκτη του ΑΤΗΕΧ με την επωνυμία “ESG Transparency Score”
  • Ο Όμιλος παρέμεινε στον χρηματιστηριακό δείκτη αειφορίας Financial Times Stock Exchange4Good (FTSE4Good) Index Series.
  • Τον Μάιο 2023 η ΕΛΛΑΚΤΩΡ προστέθηκε στο MSCI Greece Small Cap Index.

Επιπροσθέτως, στη διάρκεια του 20244, ολοκληρώθηκε τον Ιανουάριο η συναλλαγή πώλησης του εναπομείναντος 25% της ANEMOS RES στην εταιρεία MORE του Ομίλου Motor Oil, το τίμημα της οποίας ανήλθε στα 123,5 εκατ. ευρώ. Στις 22.5.2024 η ΕΛΛΑΚΤΩΡ έγινε αποδέκτης προσφοράς για την εξαγορά από τον Όμιλο MOTOR OIL, του συνόλου των μετοχών που κατέχει (ήτοι 94,44%) στη θυγατρική εταιρεία ΗΛΕΚΤΩΡ, έναντι τιμήματος 114,7 εκατ., την οποία το Διοικητικό Συμβούλιο θα αξιολογήσει περαιτέρω, ενώ έχει αναθέσει σε χρηματοοικονομικό σύμβουλο την εξέταση του δικαίου και ευλόγου της συναλλαγής. Επίσης, έχει γίνει αγορά επιπλέον ποσοστού 41,3% της θυγατρικής REDS, με αποτέλεσμα η μετοχική συμμετοχή της ΕΛΛΑΚΤΩΡ να έχει ήδη ξεπεράσει το 96,7%, με τον Όμιλο να έχει κινήσει διαδικασία διαγραφής της REDS από το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ακίνητα - Γραφεία: Με +10% τα ενοίκια στην Αθήνα, ποιες περιοχές ξεχωρίζουν - Επενδύσεις 58 εκατ. στο τρίμηνο

Intralot: Πώς θα μπει σε Χρηματιστήριο των ΗΠΑ - Πού διεκδικεί νέα συμβόλαια

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Τα ποιοτικά χαρακτηριστικά σε έργα, περιθώρια κέρδους και δανεισμό – Τι φέρνουν Κατασκευή, Παραχωρήσεις

gazzetta
gazzetta reader insider insider