ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Τα ποιοτικά χαρακτηριστικά σε έργα, περιθώρια κέρδους και δανεισμό – Τι φέρνουν Κατασκευή, Παραχωρήσεις

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Τα ποιοτικά χαρακτηριστικά σε έργα, περιθώρια κέρδους και δανεισμό – Τι φέρνουν Κατασκευή, Παραχωρήσεις
Πώς η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ του Γ. Περιστέρη μετατρέπει το ποιοτικό χαρτοφυλάκιο έργων – επενδύσεων σε διψήφια ποσοστά στα περιθώρια κέρδους. Πώς κινούνται βασικοί τομείς δράσης στο α’ τρίμηνο 2024. Η διαχείριση του χρέους και η ορατότητα για τα επόμενα χρόνια. Τι αναφέρεται σε IR Report.

Ισχυρές επιδόσεις στο επίπεδο της κερδοφορίας, με «πυλώνες» τον τομέα Παραχωρήσεων και το αμιγώς κατασκευαστικό «κομμάτι», όπως και τις ΑΠΕ, εμφάνισε ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και στο πρώτο τρίμηνο του 2024, ως συνέχεια των επιδόσεων που καταγράφει το γκρουπ με επικεφαλής τον Γ. Περιστέρη.

Η λειτουργική κερδοφορία (προσαρμοσμένα EBITDA) του Ομίλου παρέμεινε σε ισχυρά επίπεδα και διαμορφώθηκε για το Α’ Τρίμηνο του 2024 σε 148,3 εκατ. ευρώ έναντι 123,6 εκατ. το αντίστοιχο τρίμηνο του 2023, με το σχετικό περιθώριο να ανέρχεται σε 19,9% έναντι 15,1%, ως αποτέλεσμα του μείγματος των πωλήσεων.

Τα ποιοτικά χαρακτηριστικά σε έργα και δανεισμό

Αξίζει επίσης να αναφέρουμε ότι ο όμιλος στον κατασκευαστικό τομέα, που έχει ανεκτέλεστο 5 δισ. ευρώ, εμφανίζει σχεδόν διψήφια ποσοστά στο περιθώριο κέρδους, πέριξ του 10%, που αποτελεί ποιοτικό χαρακτηριστικό και μεταφράζεται σε ποιοτικό χαρτοφυλάκιο.

Όπως αναφέρουν αναλυτές, αυτό σχετίζεται με το γεγονός ότι η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έχει αναλάβει συγκεκριμένα μεγάλα projects, όπως βέβαια και αρκετά μεσαίου μεγέθους, μεγάλο μέρος των οποίων είναι και ίδιες επενδύσεις. Το οποίο μεταφράζεται και σε καλύτερο και ποιοτικότερο έλεγχο των συμβάσεων που επιτρέπει διψήφια ποσοστά κέρδους.

Να σημειώσουμε ότι ο λόγος του ανεκτέλεστου και του ετήσιου τζίρου του (π.χ. του 2023 που ήταν κάπου στα 1,4 δισ. ευρώ) «δείχνει» ότι για τα επόμενα τουλάχιστον 3,5 - 4 έτη ο όμιλος θα έχει «φουλ τις μηχανές», με το χαρτοφυλάκιο προφανώς συνεχώς να ανανεώνεται και να ενισχύεται και με τα έσοδα των παραχωρήσεων.

Κατά συνέπεια, όπως αναφέρουν αναλυτές, η επίτευξη κερδοφορίας και καλών περιθωρίων θεωρείται διατηρήσιμη για τα προσεχή έτη, κι ενώ σταδιακά θα «μπαίνουν στην εξίσωση» και νέες επενδύσεις. Διεθνώς, σύμφωνα με τους ίδιους, μεγάλοι όμιλοι έχουν τεράστια έσοδα και ανεκτέλεστο μαμούθ, ωστόσο, ο χρονικός ορίζοντας των εξασφαλισμένων έργων είναι σαφώς μικρότερος, σχεδόν στα 2 έτη.

Να αναφέρουμε επίσης ότι το προσαρμοσμένο Καθαρό Χρέος με αναγωγή στη μητρική, άρα και στους μετόχους, ανήλθε σε 430 εκατ. ευρώ, το οποίο είναι, όπως σημειώνουν αναλυτές, πολύ… κάτω από τη μία φορά σε σχέση με τα EBITDA της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ συνολικά το 2024, που ανήλθαν σε 585 εκατ. ευρώ. Το υπόλοιπο adj. net debt έως τα σχεδόν 1,6 δισ. ευρώ, ήτοι 1,2 δισ. ευρώ, «βαραίνει» επί της ουσίας τα έργα και τις επενδύσεις, που είναι μεν του ομίλου, αλλά σταδιακά θα φέρουν έσοδα και εξυπηρετούνται από τα ίδια τα projects.

Επίσης, όπως φαίνεται και σε σχετικό IR Report, ο δείκτης Προσαρμοσμένο Καθαρό Χρέος / Προσαρμοσμένο EBITDA ήταν στο 2,6x στο πρώτο τρίμηνο του 2024. Ο ίδιος δείκτης το 2023 ήταν στο 2.7x, στο τέλος 2021 στο 3.8x και το 2020 στο 5.4x. Μπορεί σε απόλυτα νούμερα το adj. net debt να πήγε από 1,3 προς τα 1,6 δισ. ευρώ, δηλαδή εμφάνισε σχετική άνοδο, ωστόσο, ο εν λόγω δείκτης μειώθηκε σχεδόν στο «μισό» που δείχνει και τη δυνατότητα της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ να μειώνει τον δανεισμό εντός του κύκλου επενδύσεών της.

Η τάση αυτή ίσως έχει ενδιαφέρον στο προσεχές μέλλον καθώς, με την ένταξη επενδύσεων όπως η Αττικής Οδός, η Εγνατία Οδός (οδικές συμβάσεις παραχώρησης) κ.α., ο εν λόγω δείκτης λογικά θα ενισχυθεί και πάλι. Πλην όμως, αναλυτές αναφέρουν ότι η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έχει «δείξει ότι μπορεί να διαχειρίζεται το χρέος και η εικόνα θα αλλάξει όταν μπαίνουν τα έργα σε φάση λειτουργίας και εκμετάλλευσης».

Να σημειωθεί, ότι από το σύνολο του προσαρμοσμένου χρέους των 1,593 δισ. ευρώ, τα 818 εκατ. «βαραίνουν» την Τέρνα Ενεργειακή που θα «φύγουν» με την τυχόν πώληση της εισηγμένης.

Σημαντική άνοδος στα προσαρμοσμένα EBITDA

Ειδικότερα, στον τομέα των παραχωρήσεων, τα προσαρμοσμένα EBITDA αυξήθηκαν στα 38,2 εκατ. έναντι 27,9 εκατ. (+36,9%), ακολουθώντας την αύξηση των εσόδων.

Στον τομέα της κατασκευής, τα προσαρμοσμένα EBITDA διαμορφώθηκαν σε 32,2 εκατ. έναντι 34 εκατ. ευρώ, άρα σε γενικές γραμμές προσέγγισαν την περσινή επίδοση, σε συνέχεια της διατήρησης σε ικανοποιητικό επίπεδο του περιθωρίου κέρδους των εν εξελίξει έργων.

Στον τομέα της παραγωγής και εμπορίας ενέργειας (ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου) στην Ελλάδα και το εξωτερικό, τα συνολικά προσαρμοσμένα EBITDA διαμορφώθηκαν στα 81,7 εκατ. έναντι 68,1 εκατ. (+46,6%), σε συνέχεια της αυξημένης κερδοφορίας από ΑΠΕ και παρά τα μειωμένα έσοδα από την θερμική ενέργεια.

Τα κέρδη και τα margins

Τα Κέρδη μετά από φόρους της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, από συνεχιζόμενες δραστηριότητες χωρίς την επίδραση μη λειτουργικών αποτελεσμάτων που αναλογούν στους μετόχους της μητρικής (στα αποτελέσματα μετά τους φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας της περιόδου του 2024 έχουν συμπεριληφθεί μη λειτουργικά αποτελέσματα συνολικής ζημιάς 3,7 εκατ. έναντι συνολικού κέρδους 15,8 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του 2023), διαμορφώθηκαν σε 34,8 εκατ., έναντι 23 εκατ. ευρώ, δηλαδή ενισχυμένα κατά 51,3% σε σχέση με το α’ τρίμηνο 2023. Ο κατασκευαστικός τομέας έδωσε κέρδη 19,5 εκατ. ευρώ,

Σε σχέση με τα περιθώρια κερδοφορίας, το περιθώριο των προσαρμοσμένων EBITDA (Adj. EBITDA) ανήλθε στο πρώτο τρίμηνο 2024 σε 19,8% από 15,1% πέρυσι χάρη στο μίγμα των πωλήσεων. Ο τομέας Παραχωρήσεων είχε margin 72,4% από 58% το α’ τρίμηνο 2023 και κέρδη EBIT 17,1 εκατ. ευρώ. Ο κατασκευαστικός τομέας είχε περιθώριο κέρδους EBITDA 10,7% (από 11,4%) και margin EBIT 9,2% (από 10,2%), με κέρδη EBIT 27,5 εκατ. ευρώ.

Ανεκτέλεστο 5 δισ., +9% οι διελεύσεις στις οδικές παραχωρήσεις

Στον κατασκευαστικό τομέα, το ανεκτέλεστο κατά το τέλος του Α’ Τριμήνου του 2024, συμπεριλαμβανομένων των προς υπογραφή συμβάσεων και των έργων που αφορούν σε ίδιες επενδύσεις, διαμορφώθηκε σε 5 δισ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, το κατασκευαστικό ανεκτέλεστο των υπογεγραμμένων συμβάσεων κατά το τέλος του Α’ Τριμήνου, ήταν 3,2 δισ., ενώ έκτοτε ο Όμιλος έχει συμβασιοποιήσει ή αναμένει τη συμβασιοποίηση νέων έργων ύψους 1,8 δισ. που έχει εξασφαλίσει. Επί του συνολικού ανεκτέλεστου πάνω από 75% αφορά σε ιδιωτικά έργα (ίδιες επενδύσεις και έργα για τρίτους), ενώ άνω του 55% αφορά σε έργα ιδίων επενδύσεων. Σημειώνεται ότι το ανεκτέλεστο αναμένεται να ενισχυθεί, καθώς προχωρά η συμβασιοποίηση έργων που έχει εξασφαλίσει ο Όμιλος (πχ. Παραχώρηση ΒΟΑΚ).

Σχετικά με τον τομέα παραχωρήσεων, οι διελεύσεις στους αυτοκινητόδρομους (Νέα και Κεντρική Οδός) κατά το Α’ Τρίμηνο του 2024 αυξήθηκαν κατά 9% σε σχέση με την περασμένη χρονιά αποτυπώνοντας την ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας στη χώρα, αλλά και τις βελτιωμένες καιρικές συνθήκες. Τα έσοδα ανήλθαν σε 42,9 εκατ. έναντι 36,8 εκατ. στις αρχές 2023.

Επίσης από την αρχή του έτους, και σύμφωνα με τις σχετικές συμβάσεις παραχώρησης, αναπροσαρμόστηκαν προς τα πάνω οι τιμές των διελεύσεων στους αυτοκινητόδρομους της χώρας, συμπεριλαμβανομένων των έργων που συμμετέχει ο Όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Τα έσοδα από διόδια έχουν ενισχυθεί κατά 16,7%. Σύμφωνα με σχετικό IR Report η συνολική κυκλοφορία ανήλθε σε 12,4 εκατ. ευρώ.

Τέλος, έχουν πλέον τεθεί σε πλήρη λειτουργία και οι τρεις (3) μονάδες διαχείρισης απορριμμάτων του σχετικού έργου στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Τα έσοδα

Σε επίπεδο συνολικών εσόδων καταγράφηκε μείωση 8,8%, καθώς κατά τη διάρκεια του Α’ Τριμήνου διαμορφώθηκαν σε 747,3 εκατ. έναντι 819,7 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του 2023, παρά τα αυξημένα έσοδα του τομέα παραχωρήσεων και ΑΠΕ, κυρίως λόγω μειωμένων εσόδων στον τομέα θερμικής ενέργειας (-13,4% ο τομέας).

Τα έσοδα του κατασκευαστικού τομέα διαμορφώθηκαν σε 299,9 εκατ. έναντι 297,6 εκατ. κατά την αντίστοιχη περίοδο του 2023 (+0,8%), αποδιδόμενα στην υλοποίηση του επενδυτικού προγράμματος του Ομίλου, σε έργα ιδιωτών και σε έργα δημοσίου. Τα έσοδα του Τομέα των παραχωρήσεων ενισχύθηκαν κατά 27% και διαμορφώθηκαν σε 61,1 εκατ. έναντι 48,1 εκατ. κατά το Α’ Τρίμηνο του 2024, σε συνέχεια της αύξησης της κίνησης στη Νέα και Κεντρική Οδό, αλλά και της έναρξης εμπορικής λειτουργίας του έργου διαχείρισης απορριμμάτων στην Πελοπόννησο.

Όμως, στον τομέα παραγωγής και εμπορίας ενέργειας (ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου) στην Ελλάδα και το εξωτερικό, τα έσοδα από πωλήσεις διαμορφώθηκαν σε 457,5 εκατ. έναντι 491,5 εκατ. την αντίστοιχη περσινή περίοδο, παρά την αύξηση του μεριδίου αγοράς στην προμήθεια ηλεκτρισμού και τα αυξημένα έσοδα από ΑΠΕ, κυρίως λόγω της αποκλιμάκωσης των τιμών ενέργειας.

Η χρηματοοικονομική εικόνα

Τα ελεύθερα χρηματικά διαθέσιμα του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ παρέμειναν υψηλά και διαμορφώθηκαν σε 1,408 δισ. ευρώ. την 31.03.2024 (μη συμπεριλαμβανομένων δεσμευμένων καταθέσεων ύψους 116,6 εκατ.) έναντι 1,31 δισ. την 31.12.2023.

Το σύνολο του Προσαρμοσμένου Καθαρού Χρέους με αναγωγή στην μητρική μετά των δεσμευμένων καταθέσεων στις 31.03.2024 διαμορφώθηκε σε 430 εκατ., ενώ το Προσαρμοσμένο Καθαρό Χρέος χωρίς αναγωγή (συμπεριλαμβανομένων μεταξύ άλλων και των project finance facilities) διαμορφώνεται στα 1,162 δισ. ευρώ.

Ο συντελεστής Προσαρμοσμένο Καθαρό Χρέος/Προσαρμοσμένα EBITDA για τον Όμιλο στο τέλος του Α’ Τριμήνου 2024 διαμορφώθηκε σε 2.6x (Group adj. Net Debt 1,593 δισ. ευρώ) έναντι 2.7x κατά το τέλος του 2023 (1,606 δισ. ευρώ). Η ταμειακή θέση της μητρικής ανήλθε σε 627 εκατ. ευρώ από 581 εκατ. στο τέλος 2023. Το καθαρό χρέος της μητρικής ανήλθε σε 293 εκατ. ευρώ από 317 εκατ. ευρώ στο τέλος 2023.

Ο τομέας Ενέργειας

Στον τομέα παραγωγής και εμπορίας ενέργειας (ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου) στην Ελλάδα και το εξωτερικό, η ζήτηση ρεύματος στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου του έτους κατά 0,8%.

Η ΗΡΩΝ Ενεργειακή κατέγραψε υψηλότερους όγκους πώλησης κατά 60,2% έναντι του A’ Τριμήνου του 2023, σε συνέχεια της αύξησης του μεριδίου αγοράς που επετεύχθη κατά την διάρκεια του 2023 και στις αρχές του 2024 και πλέον ανέρχεται σε 12,0% για τον Μάρτιο του 2024, έναντι 7,3% τον Μάρτιο του 2023. Σε επίπεδο παραγωγής, η προγραμματισμένη συντήρηση την μονάδας ΗΡΩΝ ΙΙ που ξεκίνησε και ολοκληρώθηκε κατά το τέλος του Α’ Τριμήνου 2024, οδήγησε σε περιορισμό της παραγωγής από φυσικό αέριο κατά 12,2% (η παραγωγή κατά την περίοδο Ιανουάριος-Φεβρουάριος ήταν αυξημένη κατά 15,5%).

Στον Τομέα των ΑΠΕ, η εγκατεστημένη ισχύς στο τέλος του Α’ Τριμήνου ανήλθε σε 1.227 MW έναντι 906 MW στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 2023. Υπενθυμίζεται ότι το έργο του Καφηρέα, ισχύος 327 MW, ηλεκτρίστηκε πλήρως στο τελευταίο τρίμηνο του 2023.

Από την αρχή του έτους, ο Όμιλος ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή συνέχισε την περαιτέρω ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου που διαθέτει, καθώς 63 MW φωτοβολταϊκών βρίσκονται υπό κατασκευή στην Ελλάδα, ενώ σταδιακά ξεκινάει η κατασκευή ακόμα 560 MW νέων έργων διαφόρων τεχνολογιών (κυρίως Φ/Β αλλά και αιολικά και έργα αποθήκευσης) σε Ελλάδα και εξωτερικό, τα οποία αναμένεται να μπουν σε λειτουργία έως το τέλος του 2025, αντιπροσωπεύοντας μια συνολική επένδυση ύψους 370 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, προχωράει σύμφωνα με το πλάνο η κατασκευή του έργου αντλησιοταμίευσης της Αμφιλοχίας, αλλά και η περαιτέρω ωρίμανση νέων έργων, με στόχο την αύξηση της ισχύος στα 6 GW έως το τέλος της δεκαετίας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τι έρχεται για ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις – Mytilineos, ΑΒΑΞ, Intrakat σε οδικό ΣΔΙΤ 250 εκατ.

Σ. Κόκκαλης: Η επόμενη μέρα για Intracom, Ασφάλειες, Ακίνητα, Intralot – Πώς θα μπει στο ΧΑ η Ευρώπη Holdings

Τεχν. Ολυμπιακή: Διαιτησία με Σαββίδη για το Πόρτο Καρράς – «Χαλάει» το real estate deal με Βαρδινογιάννη

gazzetta
gazzetta reader insider insider