Τεχν. Ολυμπιακή: Διαιτησία με Σαββίδη για το Πόρτο Καρράς – «Χαλάει» το real estate deal με Βαρδινογιάννη

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τεχν. Ολυμπιακή: Διαιτησία με Σαββίδη για το Πόρτο Καρράς – «Χαλάει» το real estate deal με Βαρδινογιάννη
Παραδόθηκε το πόρισμα για την τελική αποτίμηση του ξενοδοχειακού συγκροτήματος, αλλά Τεχνική Ολυμπιακή και Belterra Investments έχουν εκκρεμότητες. Τι ανέφερε η πλευρά Στέγγου σε αναλυτές. Γιατί δεν προχωρά η συμφωνία με Π. Βαρδινογιάννη για τον τομέα ακινήτων / τουρισμού. Οι επενδύσεις της εισηγμένης.

Εκκρεμότητες φαίνεται ακόμη να υπάρχουν ανάμεσα σε Τεχνική Ολυμπιακή, συμφερόντων της οικογένειας Στέγγου, και Belterra Investments, του γνωστού επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη, για την αποτίμηση του ξενοδοχειακού συγκροτήματος του Πόρτο Καρράς στη Χαλκιδική παρά το γεγονός ότι μόλις πρόσφατα η KPMG παρέδωσε το τελικό πόρισα.

Σύμφωνα με την εκτίμηση του επικεφαλής της εισηγμένης, Γιώργου Στέγγου κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των χρηματιστηριακών αναλυτών η Τεχνική Ολυμπιακή και η αγοράστρια του Πόρτο Καρράς, Belterra Investments φαίνεται να οδεύουν προς νέα διαιτησία.

Ως γνωστόν, στις αρχές Μαΐου η Τεχνική Ολυμπιακή που εσχάτως το έχει «ρίξει» στη ναυτιλία, τα «κόκκινα» δάνεια και το real estate αφήνοντας στην άκρη το αμιγώς κατασκευαστικό αντικείμενο (παλιά «βαριά» της δράση, μαζί με τη θυγατρική Μοχλός), ενημέρωνε ότι σε συνέχεια πλήθους ανακοινώσεων που προηγήθηκαν, ο τρίτος ανεξάρτητος σύμβουλος KPMG Advisors Single Member S.A. κατέθεσε στην εταιρεία το από 30.04.2024 πόρισμά του (final completion statement) για την αποτίμηση του Πόρτο Καρράς.

Με βάση αυτό, από το συνολικό τίμημα των 168,885 εκατ. ευρώ θα πρέπει να εκπέσουν 65,005 εκατ. για χρηματοοικονομικές και λοιπές υποχρεώσεις. Έτσι το τελικό τίμημα της πώλησης ανέρχεται σε σχεδόν 103,88 εκατ. ευρώ. Η εισηγμένη, ωστόσο, ενημέρωνε ότι εξετάζει το πόρισμα του ανεξάρτητου σύμβουλου.

Σύμφωνα με τον κ. Στέγγο, σε συνεννόηση με τους αγοραστές, η πλευρά της Τεχνικής Ολυμπιακής θα κοιτάξει «να εξαιρεθούν από τον μηχανισμό προσαρμογής της τιμής (purchase price adjustment mechanism) ζητήματα για τα οποία οι δύο πλευρές συμφωνούν, θα ανατρέξουμε σε διαιτησία για ζητήματα για τα οποία δεν υπάρχει συμφωνία, αυτή τη στιγμή εργάζονται τα λογιστήρια των δύο πλευρών».

Δεν προχωρά το deal με Παύλο Βαρδινογιάννη

Σε ένα άλλο μέτωπο, αυτό της συνεργασίας της Τεχνικής Ολυμπιακής με την οικογένεια Παύλου Βαρδινογιάννη σε τουρισμό και real estate μέσω της Luxury Life ΙΚΕ, η συνεργασία (ανακοινώθηκε πέρυσι το καλοκαίρι) ακυρώνεται.

Σύμφωνα με τον κ. Στέγγο, η συνεργασία με την εταιρεία Βαρδινογιάννη δε θα προχωρήσει, καθώς προσδοκία ήταν οι συνέργειες να επεκταθούν και σε επιπλέον projects, κάτι που φαίνεται ότι δεν βρήκε πρόσφορο έδαφος, με την πλευρά Βαρδινογιάννη, κατά τον κ. Στέγγο, να έχει μάλλον άλλες βλέψεις και προτεραιότητες.

Να σημειωθεί ότι το ενεργητικό των υπό διαχείριση κόκκινων δανείων του ομίλου Στέγγου φτάνει τα 300 εκατομμύρια ευρώ. Πάντως, η Luxury Life, εταιρεία συμφερόντων Στέγγου έχει προχωρήσει στην εξαγορά του χαρτοφυλακίου Arrow της Intrum έναντι 19,8 εκατ. ευρώ, που περιλάμβανε 186 ακίνητα.

Οι επενδύσεις, τα ακίνητα, τα «κόκκινα» δάνεια

Να σημειωθεί επίσης ότι η εταιρεία διαχείρισης Premier Finance Corporation του ομίλου έχει υποβάλει αίτημα ανανέωσης της άδειας λειτουργίας, βάσει του νέου θεσμικού πλαισίου, προσδοκώντας σε μερίδιο από την «πίτα» της διαχείρισης των «κόκκινων δανείων

Το επενδυτικό πλάνο της Τεχνικής Ολυμπιακής έχει ύψος 60 εκατομμυρίων ευρώ και φέτος θα δαπανηθούν περί τα 6,5 εκατ. ευρώ, κυρίως σε real estate έργα. Σε αυτή τη φάση η εταιρεία αναπτύσσει συγκρότημα εξυπηρετούμενων πολυτελών κατοικιών επιφάνειας 8.700 τ.μ. στα Πηγαδάκια Βούλας, σε οικόπεδο 7 στρεμμάτων. Το έργο φέρει την υπογραφή της 314 Architects του Παύλου Χατζηαγγελίδη και έχει προϋπολογισμό 24 εκατ. ευρώ, ενώ οι εργασίες που ξεκινούν το Σεπτέμβριο, θα ολοκληρωθούν σε δύο χρόνια.

Όσον αφορά τα 186 ακίνητα της Intrum, στην κατοχή του ομίλου έχουν περιέλθει 30 ιδιοκτησίες και έως το τέλος Ιουνίου θα αποκτηθούν επιπλέον 60, ενώ μέχρι τέλος του χρόνου εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί η συναλλαγή για τα ακίνητα για τα οποία δεν υπάρχουν εκκρεμοδικίες. Παράλληλα, ολοκληρώνεται η έκδοση ομολογιακού δανείου 15 εκατ. ευρώ με το οποίο θα χρηματοδοτηθεί η επένδυση.

Στο χαρτοφυλάκιο της Τεχνικής Ολυμπιακής ανήκει και η μαρίνα Σάμου, για την οποία έχει κατατεθεί επενδυτικό πρόγραμμα αναβάθμισης συνολικού προϋπολογισμού 10 εκατομμυρίων, με σκοπό να επιδοτηθεί το 60% αυτού. Το πλάνο αφορά σε λιμενικά έργα, έργα στο περιβάλλοντα χώρο κτιρίου επισκευών, dry dock, κτιριακές & ηλεκτρομηχανικές εγκαταστάσεις, ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις και συστήματα καθώς επίσης και σχετικές μελέτες

Να σημειωθεί ότι δεδομένου του ύψους του επενδυτικού πλάνου, η διανομή μερίσματος από την Τεχνική Ολυμπιακή θα εξεταστεί στο τέλος της φετινής χρήσης.

Ο κατασκευαστικός βραχίονας και η Εκκλησία

Στον τομέα κατασκευών, όπου δεν είναι ιδιαίτερα ενεργή, μέσω της θυγατρικής της «T.O International Holding Ltd» (100% θυγατρική, με έδρα την Κύπρο) ανακηρύχθηκε από τη Διαρκή Ιερά Σύνοδο (Δ.Ι.Σ.) οριστική ανάδοχος του Έργου της ανεγέρσεως οικοδομής με το σύστημα της αντιπαροχής σε εκκλησιαστική έκταση στη Κηφισιά εμβαδού 5.483 τ.μ..Το Έργο προβλέπει την ανέγερση 8 κατοικιών. Το ποσοστό που θα λάβει η «T.O International Holding Ltd» ανέρχεται σε 50,14%.

Η Ένωση Προσώπων «T.O International Holding Ltd - Tarishore Μονοπρόσωπη ΙΚΕ» (με ποσοστά συμμετοχής των μελών 50%-50%) ανακηρύχθηκε από τη Δ.Ι.Σ. οριστική ανάδοχος του Έργου της ανεγέρσεως οικοδομής με το σύστημα της αντιπαροχής σε εκκλησιαστικό ακίνητο στη Βουλιαγμένη εμβαδού 1.342 τ.μ. Το έργο προβλέπει την ανέγερση 4 κατοικιών. Το ποσοστό αντιπαροχής που θα λάβει η Ένωση Προσώπων «T.O International Holding Ltd - Tarishore Μονοπρόσωπη ΙΚΕ» ανέρχεται σε 43%.

Η Ένωση Προσώπων «T.O International Holding Ltd - Tarishore Μονοπρόσωπη ΙΚΕ», στην οποία η εταιρεία «T.O International Holding Ltd» (100% θυγατρική της Εταιρείας με έδρα την Κύπρο) συμμετέχει με ποσοστό 50%, ανακηρύχθηκε από τη Διαρκή Ιερά Σύνοδο (Δ.Ι.Σ.) της Εκκλησίας της Ελλάδος οριστική ανάδοχος του έργου της ανεγέρσεως οικοδομής με το σύστημα της αντιπαροχής σε εκκλησιαστικό ακίνητο στη Βουλιαγμένη εμβαδού 970,16 τ.μ.. Το έργο προβλέπει την ανέγερση 4 κατοικιών. Το ποσοστό αντιπαροχής που θα λάβει η Ένωση Προσώπων«T.O International Holding Ltd - Tarishore Μονοπρόσωπη ΙΚΕ» ανέρχεται σε 40,60%.

Η ενέργεια

Στον Τομέα Ενέργειας, τον Μάρτιο του 2024 έλαβε, από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου – Δυτικής Ελλάδος – Ιονίου, απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων (Α.Ε.Π.Ο.) για μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από βιοαέριο, ισχύος 999kW, την οποία σχεδιάζει να αναπτύξει εντός ιδιόκτητης έκτασης περίπου 30 στρεμμάτων στη Βιομηχανική Περιοχή (ΒΙ.ΠΕ.) Πατρών.

Σκοπός του προτεινόμενου έργου είναι η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από καύση βιοαερίου, το οποίο θα παράγεται μέσω αναερόβιας χώνευσης, από μη επικίνδυνα οργανικά απόβλητα. Η ηλεκτρική ενέργεια που θα παράγεται θα πωλείται στην ΔΕΔΔΗΕ και θα τροφοδοτεί το δίκτυό του, ενώ μέρος της παραγόμενης θερμικής ενέργειας θα χρησιμοποιηθεί στη μονάδα για ιδιοκατανάλωση, ενώ το πλεόνασμα της θερμότητας μπορεί μελλοντικά να αξιοποιηθεί από γειτονικές εγκαταστάσεις.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Noval Property: Με ποια ατού «μπαίνει» στο ΧΑ, τα bonus στους μετόχους - Ποια μεγάλα projects ολοκληρώνονται

HIG Capital: Επενδύσεις 600 εκατ. ευρώ σε Logistcs και Τουρισμό - Τα νέα σχέδια, οι αποδόσεις, ο ορίζοντας

ΤΑΙΠΕΔ: Ποια είναι τα επόμενα real estate / τουριστικά projects – Τα ακίνητα, οι μαρίνες, οι διαγωνισμοί και οι εκκρεμότητες

gazzetta
gazzetta reader insider insider