Πετρέλαιο: Ο ΟΠΕΚ παρατείνει την πειθαρχία στην παραγωγή – Πώς θα επηρεαστεί η παγκόσμια αγορά

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πετρέλαιο: Ο ΟΠΕΚ παρατείνει την πειθαρχία στην παραγωγή – Πώς θα επηρεαστεί η παγκόσμια αγορά
Η παράταση του περιορισμού της προσφοράς πετρελαίου στην παγκόσμια αγορά από τις μεγάλες πετρελαιοπαραγωγούς χώρες μέχρι το 2025 αποτελεί μία αναμενόμενη εξέλιξη.

Με αβέβαιες προοπτικές για τη ζήτηση πετρελαίου από την Κίνα και με την αυξανόμενη παραγωγή πετρελαίου από χώρες εκτός της συμμαχίας ΟΠΕΚ+, ιδίως τις ΗΠΑ και τον Καναδά, οι χώρες – μέλη του ΟΠΕΚ+ προχώρησαν την στρατηγική των περικοπών ένα βήμα παραπέρα κυρίως για να καθησυχάσουν την αγορά ότι θα συνεχίσουν να επιδεικνύουν πειθαρχία στην παραγωγή.

Η παράταση του περιορισμού της προσφοράς πετρελαίου στην παγκόσμια αγορά από τις μεγάλες πετρελαιοπαραγωγούς χώρες μέχρι το 2025 αποτελεί μία αναμενόμενη εξέλιξη δεδομένου ότι ο πληθωρισμός, τα υψηλά επιτόκια, η αβέβαιη ζήτηση και η υπερπαραγωγή από χώρες όπως οι ΗΠΑ και ο Καναδάς πιέζουν τις διεθνείς τιμές του πετρελαίου. Όπως είναι γνωστό τα μέλη του ΟΠΕΚ+ , προκειμένου να στηρίξουν τις επενδύσεις τους, προτιμούν επίπεδα τιμών κοντά στα 90 δολάρια και όχι στα 80 όπως είναι τις τελευταίες ημέρες και με αυτή την προοπτική από το Νοέμβριο του 2022 εφαρμόζουν τρεις σειρές περικοπών προσφοράς.

Το πρώτο σετ, αφορά σε περικοπές 2 εκατ. βαρελιών την ημέρα σε όλο τον όμιλο η οποία αναμενόταν να λήξει στο τέλος του έτους αλλά παρατάθηκε για 12 μήνες, δηλαδή μέχρι τον Δεκέμβριο του 2025 (ωστόσο, ο όμιλος εξαίρεσε τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, στα οποία θα επιτραπεί να αυξήσει σταδιακά την βασική παραγωγή του 2025 κατά 300.000 βαρέλια την ημέρα). Η δεύτερη δέσμη περικοπών αφορά στις εθελοντικές περικοπές από εννέα μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Σαουδικής Αραβίας, της Ρωσίας και των ΗΑΕ, συνολικού ύψους 1,66 εκατ. βαρελιών την ημέρα που θα έληγαν τον Δεκέμβριο του 2024, αλλά παρατάθηκαν επίσης έως το τέλος του 2025. Μια τρίτη σειρά εθελοντικών περικοπών η οποία εισήχθη τον Ιανουάριο του 2024 και αντιπροσωπεύει 2,2 εκατ. βαρέλια την ημέρα θα παραταθεί μέχρι τον Σεπτέμβριο ενώ κανονικά προβλεπόταν να ολοκληρωθεί αυτό τον μήνα. Με βάση αυτά τα τρία σχήματα περικοπών, τα μέλη του ΟΠΕΚ+ παράγουν επί του παρόντος σχεδόν 6 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα λιγότερο από τη συνολική τους δυναμικότητα, που αντιπροσωπεύει περίπου το 6% της παγκόσμιας προσφοράς.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την Κυριακή, ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας Abdulaziz bin Salman τόνισε ότι αυτή η συνάντηση δεν ήταν αποτέλεσμα εντάσεων μεταξύ των μελών, αλλά πραγματοποιήθηκε για «να διασφαλίσουμε ότι αλληλεπιδρούμε μεταξύ μας, για να διασφαλίσουμε ότι τα μηνύματα είναι πλήρως κατανοητά και συμφωνημένα», όπως χαρακτηριστικά σημείωσε.

Όπως δήλωσε, η κίνηση αυτή θα μπορούσε να αντιστραφεί ανά πάσα στιγμή εάν οι συνθήκες της αγοράς επιδεινωθούν. Αυτό σημαίνει ότι οι περικοπές θα μπορούσαν να γίνουν βαθύτερες εάν η αγορά «πλημμυρίσει» ξαφνικά με πετρέλαιο ή να χαλαρώσουν και να αρχίσει να προστίθεται πετρέλαιο στην αγορά εάν παρατηρηθεί στενότητα ως αποτέλεσμα των γεωπολιτικών εντάσεων και συγκυριακών διαταραχών στην παραγωγή. Ο υπουργός Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας, σημείωσε ότι εάν και ο ΟΠΕΚ+ , ο οποίος περιλαμβάνει τη Ρωσία και το Καζακστάν, ήθελε να αυξήσει την παραγωγή, αυτό θα εξαρτηθεί από μια βελτιωμένη τροχιά για την παγκόσμια οικονομία και από τις κινήσεις των κεντρικών τραπεζών να αρχίσουν να μειώνουν τα επιτόκια.

Τα μέλη του ΟΠΕΚ + «γνωρίζουν ότι οι ανησυχίες για τη ζήτηση συνεχίζονται», δήλωσε η Amrita Sen, ιδρύτρια του ερευνητικού οργανισμού Energy Aspects. «Θέλουν να συνεχίσουν να παρέχουν σταθερότητα», υπογράμμισε.

Η Sen εκτίμησε επίσης ότι ήταν εντυπωσιακό το γεγονός ότι ο ΟΠΕΚ+ είχε αναβάλει πιθανώς κάποιες διαπραγματεύσεις για μελλοντικές ποσοστώσεις παραγωγής μέχρι το τέλος του επόμενου έτους. «Ξέρουν ότι δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για να γίνει αυτή η συζήτηση», πρόσθεσε.

Οι περίπλοκες ενέργειες που ανακοινώθηκαν την Κυριακή υπογραμμίζουν την πρόκληση που αντιμετωπίζει η ομάδα παραγωγών καθώς επιδιώκει να στηρίξει τις τιμές διατηρώντας παράλληλα την αρμονία μεταξύ των μελών, μερικά από τα οποία προσπαθούν να αναζωογονήσουν την περιορισμένη παραγωγή.

Την Παρασκευή, το αργό πετρέλαιο αναφοράς Brent διαπραγματεύθηκε στα 80 δολάρια το βαρέλι, από 90 δολάρια τον Απρίλιο, καθώς αναζωπυρώθηκαν οι εντάσεις στη Μέση Ανατολή.

Σύμφωνα με την επίσημη πολιτική του, ο συνασπισμός θα παράγει συνολικά 39,725 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα το επόμενο έτος, σύμφωνα με πίνακα που δημοσιεύθηκε από τη Γραμματεία του ΟΠΕΚ.

Το καρτέλ εστιάζει στην ισορροπία προσφοράς-ζήτησης εν μέσω της εποχικής έναρξης της καλοκαιρινής περιόδου οδήγησης και του τέλους της συντήρησης των διυλιστηρίων στον μεγαλύτερο εισαγωγέα αργού στον κόσμο, την Κίνα. Οι απόψεις των θεσμικών οργάνων διίστανται έντονα, με την τελευταία Μηνιαία Έκθεση για την Αγορά πετρελαίου του ΟΠΕΚ τον Μάιο να προβλέπει αύξηση κατά 2,25 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα φέτος. Η έκθεση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας που εδρεύει στο Παρίσι για την αγορά πετρελαίου του περασμένου μήνα δείχνει αύξηση της ζήτησης κατά μόλις 1,06 εκατ. βαρέλια την ημέρα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Καύσιμα: Μικρή αποκλιμάκωση στις τιμές – Τονωτική ένεση από ΟΠΕΚ αναμένει η παγκόσμια αγορά

Καύσιμα: Μικρή πτώση στις τιμές - Στα «πάνω» της η ζήτηση για το πετρέλαιο κίνησης

ΟΠΕΚ+: Παράταση στις μειώσεις παραγωγής πετρελαίου ως τα τέλη του 2025

gazzetta
gazzetta reader insider insider