Καύσιμα: Μικρή αποκλιμάκωση στις τιμές – Τονωτική ένεση από ΟΠΕΚ αναμένει η παγκόσμια αγορά

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Καύσιμα: Μικρή αποκλιμάκωση στις τιμές – Τονωτική ένεση από ΟΠΕΚ αναμένει η παγκόσμια αγορά
Οι τιμές των καυσίμων παρουσιάζουν μικρή αποκλιμάκωση στην ελληνική αγορά αλλά οι Έλληνες εξακολουθούν να πληρώνουν ακριβότερα τα καύσιμα σε σχέση με τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Τα μέλη του ΟΠΕΚ + συναντώνται την Κυριακή για να επανεξετάσουν τις εθελοντικές περικοπές παραγωγής κατά 2,2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.

Οι τιμές των καυσίμων παρουσιάζουν μικρή αποκλιμάκωση στην ελληνική αγορά ως αποτέλεσμα των κινήσεων του Brent το οποίο κατέγραψε πτωτικές τάσεις τις τελευταίες ημέρες εν όψει της συνεδρίασης του ΟΠΕΚ+ την Κυριακή.

Το αμερικανικό αργό έκλεισε την Παρασκευή καταγράφοντας τον χειρότερο μήνα του έτους, σημειώνοντας τον Μάιο με πτώση 6% στη χειρότερη επίδοσή του από τον Νοέμβριο, ενώ το Brent υποχώρησε 7,1%. Με το Brent στα 81,62 δολάρια οι εκτιμήσεις για απότομη άνοδο το επόμενο διάστημα αποδυναμώνονται χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η κατάσταση θα αλλάξει άρδην στην ελληνική αγορά.

Αυτή την στιγμή η μέση πανελλαδική τιμή της απλής αμόλυβδης διαμορφώνεται στα 1,909 ευρώ το λίτρο και του diesel κίνησης στα 1,631 και έχει καταγράψει μικρή πτώση σε σχέση με μία εβδομάδα νωρίτερα αλλά οι Έλληνες εξακολουθούν να πληρώνουν ακριβότερα τα καύσιμα σε σχέση με τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Αυτό κατέδειξε άλλωστε και έρευνα για τις ενεργειακές τάσεις την περίοδο 2023-2024 του Ινστιτούτου Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ), όπου όπως αναφέρεται, οι τιμές των καυσίμων (αμόλυβδη, πετρέλαιο και αέριο) στην Ελλάδα είναι από τις υψηλότερες στην Ευρώπη, παρά την μείωση των διεθνών τιμών πετρελαίου. Μάλιστα, σε επίπεδο ΝΑ Ευρώπης, η Ελλάδα διαθέτει την υψηλότερη τιμή στην βενζίνη, όταν στην Βουλγαρία αυτή διαμορφώνεται στα 1.30 ευρώ το λίτρο, στη Ρουμανία στα 1.36 ευρώ το λίτρο και στην Κροατία στα 1.46 ευρώ το λίτρο.

Παρ’ όλα αυτά οι υψηλές τιμές δεν δείχνουν να επιβαρύνουν την ζήτηση στην ελληνική αγορά καυσίμων. Σύμφωνα με πηγές της αγοράς η ζήτηση τόσο για βενζίνη όσο και για πετρέλαιο κίνησης βαίνει αυξανόμενη. Τον Απρίλιο η κατανάλωση βενζίνης κατέγραψε άνοδο κατά 1,8% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα και του πετρελαίου πετρέλαιο κίνησης κατά 20% ενώ ο Μάιος φαίνεται ότι έκλεισε σε ικανοποιητικά για την αγορά.

Τα βλέμματα στραμμένα στην συνάντηση του ΟΠΕΚ+

Ο ΟΠΕΚ+ πάντως δεν φαίνεται διατεθειμένος να αυξήσει την παραγωγή, μια κίνηση η οποία εκτιμάται ότι θα ασκούσε επιπλέον πιέσεις στις τιμές. Οι υψηλότερες τιμές συμφέρουν τα πετρελαιοπαραγωγά κράτη και η στρατηγική του καρτέλ την τελευταία διετία δεν επιτρέπει κάποια απότομη πτώση.

Τα μέλη του ΟΠΕΚ + συναντώνται την Κυριακή για να επανεξετάσουν τις εθελοντικές περικοπές παραγωγής κατά 2,2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα και όπως ανέφεραν τρεις εκπρόσωποι του οργανισμού μιλώντας στο CNBC, οι περικοπές πιθανότατα θα παραταθούν.

«Δεν βλέπουμε καμία διάθεση σε αυτή τη συγκυρία να προστεθούν περισσότερα βαρέλια στην αγορά και να προκληθεί μια νέα πτωτική τάση», είπε η Helima Croft, επικεφαλής της παγκόσμιας στρατηγικής εμπορευμάτων της RBC Capital Markets, σε σημείωμα στους πελάτες της την Τετάρτη.

Ενδεικτικά της κατάστασης που επικρατεί στην παγκόσμια αγορά είναι τα στοιχεία από την ζήτηση στις ΗΠΑ, η οποία ήταν σχετικά ασθενής, με τον ημερήσιο μέσο όρο της ζήτησης για καύσιμα να είναι κατά 1,4% χαμηλότερος κατά την περίοδο της «Ημέρας Μνήμης» σε σύγκριση με την περσινή περίοδο.
Ακόμη πιο υποτονική ήταν η ζήτηση πετρελαίου λόγω του ζεστού χειμώνα που μείωσε τη ζήτηση αλλά και των ενδείξεων της Federal Reserve ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Τα στοιχεία αυτά θέτουν φραγμούς στις ελπίδες για ανάκαμψη το δεύτερο εξάμηνο του έτους, σύμφωνα με την JPMorgan.

Ομοίως, και η παραγωγή των κινεζικών διυλιστηρίων έχει υποχωρήσει ενώ τα ευρωπαϊκά διυλιστήρια άργησαν να επιστρέψουν στην αγορά από την εαρινή συντήρηση, κάτι το οποίο έχει επίσης πιέσει τη ζήτηση, σύμφωνα με την επενδυτική τράπεζα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Καύσιμα: Μικρή πτώση στις τιμές - Στα «πάνω» της η ζήτηση για το πετρέλαιο κίνησης

Καύσιμα: Μικρή πτώση στην αντλία σε νησιά και ηπειρωτική Ελλάδα – Αλλάζει η ισορροπία της ζήτησης

Αδύναμη ζήτηση βενζίνης και PCE «κοκκίνισαν» το πετρέλαιο

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider