Ευρωαγορές: Νέο ιστορικό υψηλό με «αέρα» από τη μείωση επιτοκίων της ΕΚΤ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ευρωαγορές: Νέο ιστορικό υψηλό με «αέρα» από τη μείωση επιτοκίων της ΕΚΤ
Οι επενδυτές αφομοιώνουν την πρώτη μείωση των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας από τον Σεπτέμβριο του 2019.

Νέο υψηλό ρεκόρ κατέγραψαν οι ευρωαγορές την Πέμπτη, καθώς οι επενδυτές αφομοιώνουν την πρώτη μείωση των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας από τον Σεπτέμβριο του 2019, κατά 25 μονάδες βάσης, μία κίνηση που είχε προεξοφληθεί από τις αγορές. Το «ψαλίδισμα» του κόστους δανεισμού λαμβάνει χώρα μετά από σχεδόν 2 χρόνια σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής. Η κίνηση σηματοδοτεί την πρώτη φορά που η ΕΚΤ μειώνει τα επιτόκια πριν από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ.

Υπενθυμίζεται πως πριν το σημερινό «ψαλίδισμα», είχαν προηγηθεί 10 διαδοχικές αυξήσεις επιτοκίων από το καλοκαίρι του 2022 – συνολικού ύψους 450 μονάδων βάσης - καθώς η ΕΚΤ έδιδε μάχη για να τιθασεύσει τις ανεξέλεγκτες πληθωριστικές πιέσεις που επιδεινώθηκαν από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Μάλιστα, στις τελευταίες πέντε συνεδριάσεις της η υιοθέτησε στάση αναμονής, διατηρώντας αμετάβλητα τα επιτόκιά της.

Το ΔΣ της ΕΚΤ υπογράμμισε επίσης πως παρά την πρόοδο που σημειώθηκε τα τελευταία τρίμηνα, οι εγχώριες πιέσεις στις τιμές εξακολουθούν να είναι ισχυρές καθώς ο ρυθμός ανόδου των μισθών είναι αυξημένος, και ο πληθωρισμός είναι πιθανόν να παραμείνει πάνω από τον στόχο για μεγάλο διάστημα του επόμενου έτους επίσης

Σε αυτό το πλαίσιο ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 έκλεισε ενισχυμένος κατά 0,66% στις 524,68 μονάδες, ξεπερνώντας οριακά το ρεκόρ κλεισίματος που σημειώθηκε στις 15 Μαΐου, σύμφωνα με τα στοιχεία του LSEG. Όλα τα μεγάλα χρηματιστήρια και οι περισσότεροι κλάδοι διαπραγματεύονταν στο πράσινο, με τις μετοχές της τεχνολογίας να σημειώνουν άλμα 1,17% ενώ οι επιχειρήσεις κοινής ωφελείας υποχώρησαν 0,9%.

Οι μετοχές της υγειονομικής περίθαλψης σημείωσαν άνοδο 1,2%, με τον κολοσσό φαρμακευτικών προϊόντων Novo Nordisk να σκαρφαλώνει 3,9% για να φτάσει στο υψηλό όλων των εποχών εν μέσω της συνεχιζόμενης ζήτησης για τα υπερπαραγωγικά φάρμακα Wegovy για απώλεια βάρους. Η Zealand Pharma που επίσης κατασκευάζει φάρμακο αδυνατίσματος ανέρχεται στην κορυφή του Stoxx με άνοδο 6,63%.

Στους επιμέρους δείκτες, ο γερμανικός DAX στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης κέρδισε 0,38% στα επίπεδα των 18.646 μονάδων, ενώ ο γαλλικός CAC 40 ισχυροποιήθηκε κατά 0,42% στις 8.040 μονάδες. Ο FTSE 100 στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου σημείωσε κέρδη 0,47% στις 8.285 μονάδες. Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο ιταλικός FTSE MIB στο Μιλάνο με +0,95% βρίσκεται στις 34.834 μονάδες. Στην Ισπανία, τέλος, ο δείκτης IBEX 35 διαμορφώνεται στις 11.444 μονάδες, με άνοδο 0,80%.

Η Wall Street κινείται πιο νωχελικά, δείχνοντας πως δεν επηρεάστηκε από την κίνηση της ΕΚΤ να μειώσει πρώτη από την Fed τα επιτόκια και περισσότερο αναμένει τα στοιχεία για την αγορά εργασίας των ΗΠΑ που θα ανακοινωθούν την Παρασκευή.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider