Έντονη μεταβλητότητα στη Wall Street μετά τα στοιχεία για την αγορά εργασίας

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Έντονη μεταβλητότητα στη Wall Street μετά τα στοιχεία για την αγορά εργασίας
Κατρακύλα 40% για την GameStop, διακόπηκε η διαπραγμάτευση της μετοχής.

Τελευταία ενημέρωση 20.43

Με έντονη μεταβλητότητα και συνεχείς αλλαγές προσήμων κινούνται στη συνεδρίαση της Παρασκευής οι δείκτες στη Wall Street, μετά την έκθεση για την αγορά εργασίας που παρουσιάστηκε ισχυρότερη από το αναμενόμενο, εκτοξεύοντας τις τιμές των ομολόγων κατά σχεδόν 14 μονάδες βάσης στο 4,42% και διαλύοντας τις ελπίδες ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) θα προχωρήσει σύντομα σε μείωση των επιτοκίων.

Πιο αναλυτικά, ο βιομηχανικός Dow Jones υποχωρεί κατά 39 μονάδες ή 0,10% στις 38.846 μονάδες, ενώ ο διευρυμένος S&P 500 χάνει 0,04% στις 5.350 μονάδες. Ο τεχνολογικός Nasdaq καταγράφει απώλειες 0,27% και διαμορφώνεται στις 17.127 μονάδες.

Στο ταμπλό της συνεδρίασης, η μετοχή της GameStop σταμάτησε να διαπραγματεύεται προσωρινά, καθώς έφτασε να κατρακυλά ως και 40%, μετά τα απογοητευτικά αποτελέσματα του α' τριμήνου. Η GameStop ανακοίνωσε τριμηνιαίες πωλήσεις 881,8 εκατ. δολαρίων, μειωμένες κατά 29% από τα 1,237 δισ. δολάρια ένα χρόνο πριν. Παράλληλα, οι τριμηνιαίες ζημίες της εταιρείας ύψους 32,3 εκατ. δολαρίων ήταν μικρότερη από τα 50,5 εκατ. δολ. του προηγούμενου τριμήνου.

Οι τρεις δείκτες αναμένεται να ολοκληρώσουν με κέρδη την πρώτη αγοραστική εβδομάδα του Ιουνίου, με τον Dow να σημειώνει κέρδη 0,52%. Ο S&P 500 είναι υψηλότερα κατά 1,43% και ο Nasdaq καταγράφει άνοδο 2,62%.

Στα μάκρο της ημέρας, οι μισθοδοσίες εξαιρουμένου του γεωργικού τομέα διευρύνθηκαν κατά 272.000 για τον Μάιο, από 165.000 τον Απρίλιο και σημαντικά υψηλότερα από την εκτίμηση του Dow Jones για 190.000.

Την ίδια στιγμή η ανεργία ανήλθε στο 4% από 3,9% για πρώτη φορά από τον Ιανουάριο του 2022. Περισσότεροι άνθρωποι δήλωσαν ότι έχασαν τη δουλειά τους τον περασμένο μήνα και λιγότεροι άνθρωποι εισήλθαν στο εργατικό δυναμικό.

Η αύξηση ήρθε παρά το γεγονός ότι το ποσοστό συμμετοχής στο εργατικό δυναμικό μειώθηκε στο 62,5%, κατά 0,2 ποσοστιαίες μονάδες.

Οι περισσότερες νέες θέσεις καταγράφηκαν κυρίως στον τομέα της υγείας, την κυβέρνηση, την αναψυχή και τη φιλοξενία, εναρμονισμένα με τις σύγχρονες τάσεις. Οι τρεις αυτοί τομείς πρόσθεσαν αντίστοιχα 68.000, 43.000 και 42.000 θέσεις εργασίας.

Οι επενδυτές προσέβλεπαν σε μία αγορά εργασίας αδύναμη ώστε να «αναγκάσει» τη Fed να μειώσει τα επιτόκια αλλά όχι τόσο ώστε να υποδηλώνει ύφεση.

Η δημοσιοποίηση των στοιχείων βρίσκει τους επενδυτές να αγωνιούν για το διάστημα που η Fed θα διατηρήσει τα επιτόκια δανεισμού στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 23 ετών. Τις τελευταίες εβδομάδες, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν δείξει απροθυμία να προχωρήσουν σύντομα σε μείωση καθώς ο πληθωρισμός παραμένει πάνω από τον στόχο του 2% της Κεντρικής Τράπεζας.

Τα στοιχεία μάλιστα δημοσιοποιούνται μία μέρα μετά την συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που προχώρησε σε περικοπή των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσεις, ασκώντας επιπλέον πίεση στη Fed να χαλαρώσει την νομισματική της πολιτική. Πρόκειται για την πρώτη φορά που η ευρωπαϊκή τράπεζα προηγείται της Fed σε μία τόσο κομβική απόφαση.

Φωτογραφία: @associatedpress

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

GameStop: «Βουτιά» 29% στις πωλήσεις τριμήνου - Απώλειες 22% για τη μετοχή

ΗΠΑ: 272.000 θέσεις εργασίας προστέθηκαν το Μάιο - Στο 4% η ανεργία

gazzetta
gazzetta reader insider insider