ΗΠΑ: 272.000 θέσεις εργασίας προστέθηκαν το Μάιο - Στο 4% η ανεργία

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΗΠΑ: 272.000 θέσεις εργασίας προστέθηκαν το Μάιο - Στο 4% η ανεργία
Αυξήθηκαν περισσότερο από το αναμενόμενο οι θέσεις στην αμερικανική αγορά εργασίας τον Μάιο.

Αυξήθηκαν περισσότερο από το αναμενόμενο οι θέσεις στην αμερικανική αγορά εργασίας τον Μάιο, εξουδετερώνοντας του φόβους για επιβράδυνσή της οικονομίας και διαλύοντας τις ελπίδες ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) θα προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων, καθώς αναζητά σημάδια βραδύτερης οικονομικής ανάπτυξης προτού μειώσει τα επιτόκια.

Οι μισθοδοσίες εξαιρουμένου του γεωργικού τομέα διευρύνθηκαν κατά 272.000 για τον Μάιο, από 165.000 τον Απρίλιο και σημαντικά υψηλότερα από την εκτίμηση του Dow Jones για 190.000.

Την ίδια στιγμή η ανεργία ανήλθε στο 4% από 3,9% για πρώτη φορά από τον Ιανουάριο του 2022. Περισσότεροι άνθρωποι δήλωσαν ότι έχασαν τη δουλειά τους τον περασμένο μήνα και λιγότεροι άνθρωποι εισήλθαν στο εργατικό δυναμικό.

Η αύξηση ήρθε παρά το γεγονός ότι το ποσοστό συμμετοχής στο εργατικό δυναμικό μειώθηκε στο 62,5%, κατά 0,2 ποσοστιαίες μονάδες.

Οι περισσότερες νέες θέσεις καταγράφηκαν κυρίως στον τομέα της υγείας, την κυβέρνηση, την αναψυχή και τη φιλοξενία, εναρμονισμένα με τις σύγχρονες τάσεις. Οι τρεις αυτοί τομείς πρόσθεσαν αντίστοιχα 68.000, 43.000 και 42.000 θέσεις εργασίας.

Άλλοι σημαντικοί τομείς ήταν οι επαγγελματικές, επιστημονικές και τεχνικές υπηρεσίες με 32.000, η κοινωνική βοήθεια με 15.000 και το λιανικό εμπόριο με 13.000.

Όσον αφορά τους μισθούς, οι μέσες ωριαίες αποδοχές ανήλθαν επίσης υψηλότερα από το αναμενόμενο, σημειώνοντας αύξηση 0,4% τον μήνα και 4,1% σε ετήσια βάση. Οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για αυξήσεις 0,3% και 3,9% αντίστοιχα.

Η δημοσιοποίηση των στοιχείων βρίσκει τους επενδυτές να αγωνιούν για το διάστημα που η Fed τα επιτόκια δανεισμού στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 23 ετών. Τις τελευταίες εβδομάδες, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν δείξει απροθυμία να προχωρήσουν σύντομα σε μείωση καθώς ο πληθωρισμός παραμένει πάνω από τον στόχο του 2% της Κεντρικής Τράπεζας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μακλούφ (ΕΚΤ) για επιτόκια: Ασαφές εάν υπάρξουν νέες μειώσεις ή πόσο θα γρήγορα θα γίνουν

Απροσδόκητη πτώση για τη βιομηχανική παραγωγή στη Γερμανία τον Απρίλιο

Bundesbank: Η Γερμανία αποκτά θετικό momentum - Οι προβλέψεις για πληθωρισμό και ανάπτυξη

gazzetta
gazzetta reader insider insider