Bundesbank: Η Γερμανία αποκτά θετικό momentum - Οι προβλέψεις για πληθωρισμό και ανάπτυξη

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Bundesbank: Η Γερμανία αποκτά θετικό momentum - Οι προβλέψεις για πληθωρισμό και ανάπτυξη
Το πραγματικό ΑΕΠ της «ατμομηχανής» της Ευρώπης θα αυξηθεί κατά 0,3% φέτος ενώ ο ρυθμός ανόδου θα επιταχυνθεί την επόμενη διετία (+1,1% το 2025 και +1,4% το 2026).

Η Bundesbank αναμένει ότι η γερμανική οικονομία θα αποκτήσει δυναμική εντός του 2024 ενώ τα επόμενα χρόνια θα ακολουθήσει ανάπτυξη. Ειδικότερα, σύμφωνα με το Bloomberg, το πραγματικό ΑΕΠ της «ατμομηχανής» της Ευρώπης θα αυξηθεί κατά 0,3% φέτος ενώ ο ρυθμός ανόδου θα επιταχυνθεί την επόμενη διετία (+1,1% το 2025 και +1,4% το 2026).

«Η γερμανική οικονομία βγαίνει από την περίοδο της οικονομικής επιβράδυνσης», δήλωσε ο πρόεδρος της Bundesbank Χοακίμ Νάγκελ, προσθέτοντας πως: «Τα νοικοκυριά επωφελούνται από την έντονη αύξηση των μισθών, τη σταδιακή μείωση του πληθωρισμού και τη σταθερή αγορά εργασίας». Παράλληλα, «αγκάθι» για τη γερμανική ανάκαμψη αποτελεί η μεταποίηση αλλά και η βιομηχανική παραγωγή που υποχώρησε για 2ο συνεχόμενο μήνα τον Απρίλιο.

Ωστόσο, η αγορά εργασίας έχει αποδειχθεί εκπληκτικά ανθεκτική και οι επιχειρήσεις δεν προχωρούν σε απολύσεις ελέω των εκτεταμένων ελλείψεων σε εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό. Η Bundesbank αναμένει σταδιακή άνοδο της ιδιωτικής κατανάλωσης και βελτίωση των εξαγωγών από το δεύτερο εξάμηνο του έτους. «Σε αυτό το πλαίσιο, η βιομηχανία θα αναπτυχθεί και πάλι πιο δυνατά», ανέφερε.

Όσον αφορά τον πληθωρισμό, η Bundesbank αναθεώρησε ελαφρώς ανοδικά τις προβλέψεις της για φέτος, εκτιμώντας πως οι πιέσεις στις τιμές θα διαμορφωθούν στο 2,8% το 2024, στο 2,7% το 2025 και στο 2,2% το 2026. Ο δομικός πληθωρισμός, που δεν περιλαμβάνει το κόστος των τροφίμων και της ενέργειας, αναμένεται να επιβραδυνθεί στο 3,1% το 2024 και 2,5% και 2,3% στα επόμενα δύο χρόνια.

Ο κ. Νάγκελ προειδοποίησε ότι ο πληθωρισμός συνεχίζει να αποκλιμακώνεται, αλλά με «χαμηλό» ρυθμό. «Εμείς στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ δεν κινούμαστε με αυτόματο πιλότο όταν πρόκειται για περικοπές επιτοκίων», επεσήμανε, μία ημέρα μετά την περικοπή του κόστους δανεισμού κατά 25 μονάδες βάσης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κασσελάκης: Άρχισαν να λένε για το πόθεν έσχες για να αποπροσανατολίσουν από τα Τέμπη και την ακρίβεια

Ρόδος: Σφραγίστηκε το beach bar με τις ξαπλώστρες στη θάλασσα

Χρηματιστήριο: Αναζητεί δυνάμεις και πέραν των τραπεζών

gazzetta
gazzetta reader insider insider