Χρηματιστήριο: Αναζητεί δυνάμεις και πέραν των τραπεζών

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χρηματιστήριο: Αναζητεί δυνάμεις και πέραν των τραπεζών
Νέους πρωταγωνιστές αναζητεί το Χρηματιστήριο πέραν των τραπεζών που θα τραβήξουν το «κάρο».

Τελ. ενημέρωση 12:30

Τραπεζικοκεντρικό το Χρηματιστήριο Αθηνών αλλά μόνο με τις τράπεζες δε μπορεί η αγορά να ελπίζει σε πολύ καλύτερες ημέρες.

Τόσο χθες όσο και σε άλλες χρονικές φάσεις οι τέσσερις συστημικές και η Optima που καλπάζει από τις αρχές του έτους τραβούν την αγορά προς τα πάνω, όταν μετοχές όπως οι ΔΕΗ, Metlen, ΟΠΑΠ, ΓΕΚ, Viohalco και άλλες αδυνατούν να δώσουν κίνηση, δείχνοντας πως έχουν στολάρει σε ένα πολύ στενό εύρος κίνησης.

Σύμφωνα με τον Πέτρο Στεριώτη, Μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τεχνικών Αναλυτών, «μετά από έναν συνολικά ουδέτερο αλλά όχι εύκολο Μάιο, η ελληνική Αγορά συνεχίζει να «ζει και να πεθαίνει» υπό το βάρος της απορρόφησης ρευστότητας από τις νέες μετοχικές εκδόσεις, από τις διαθέσεις ποσοστών από «δυνατά χέρια» και από το «κλείδωμα» κερδών μετά την μεγάλη προηγηθείσα άνοδο και ενώ έχουμε μπει πια ημερολογιακά στο καλοκαίρι.

Προφανώς και αρκετά χαρτοφυλάκια αναμένουν (λίγο ως πολύ) χαμηλότερες τιμές για να «μπουν» σε επιλεγμένους τίτλους και ενώ αποφεύγουν το ρίσκο να «γράψουν» αρνητικές αποδόσεις σε μία έως τώρα θετικότατη χρηματιστηριακή χρονιά.

Σε κάθε περίπτωση, το ορόσημο των 1.500 μονάδων, στο οποίο -όχι τυχαία- έχουμε πολλάκις αναφερθεί, συνεχίζει να «στοιχειώνει» και να προβληματίζει τον Γενικό Δείκτη. «Χαμένη ευκαιρία» θα λέγαμε για τον ΓΔ η μη οριστική υπέρβαση του εν λόγω υψηλού 13 ετών και η έστω και από χαώδη απόσταση «παρακολούθηση» των ρεκόρ που σημειώνουν οι ξένοι δείκτες. Τα παραπάνω ισχύουν και για τη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. που σημειώνει διακυμάνσεις πέριξ των 100 δισ. Ευρώ.

Στα θετικά για τους μετόχους οι προγραμματισμένες εισπράξεις μερισμάτων, με το «μενού» να είναι το πλουσιότερο των τελευταίων ετών.

Βραχυπρόθεσμα αναμένουμε την ετυμηγορία της κάλπης και όσα θα δρομολογηθούν στο εγχώριο πολιτικό σκηνικό από βδομάδα. Σε ό,τι αφορά το επόμενο Ευρωκοινοβούλιο, αυτό θα κληθεί να εργαστεί προς την κατεύθυνση μίας ανταγωνιστικότερης Ευρωπαϊκής Οικονομίας και ενώ αυτές τις ώρες οι Αγορές αξιολογούν τις σημερινές επιτοκιακές ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Επιστρέφοντας στον Γενικό Δείκτη του ΧΑ, διαγραμματικές στηρίξεις εντοπίζονται στις 1.439, στις 1.424 και στις 1.414 μονάδες, πριν έρθουν στο προσκήνιο οι 1.400, με ό,τι κάτι τέτοιο θα συνεπάγεται για την μεσοπρόθεσμη τάση. Αντιστάσεις υπάρχουν στις 1.465, στις 1.475 και στις 1.500+ μονάδες», όπως αναφέρει ο Πέτρος Στεριώτης.

Παράλληλα, όπως αναμενόταν, το ισχυρότερο από το αναμενόμενο πρώτο τρίμηνο των ελληνικών τραπεζών οδηγεί σε νέο re - rating, με τη Deutsche Bank να δηλώνει «ταύρος» αναβαθμίζοντας τις συστάσεις (σε «buy» από «hold» για Πειραιώς) και αυξάνοντας τις τιμές στόχους. Κορυφαία επιλογή του επενδυτικού οίκου παραμένει η Eurobank.

Στα επιχειρηματικά πρωταγωνίστρια των τελευταίων ημερών η Metlen. Συγκεκριμένα, τo σχέδιό του να εισχωρήσει στην λιανική αγορά ενέργειας της Μεγάλης Βρετανίας ξεδίπλωσε ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, μιλώντας στην Telegraph. Σε συνέντευξή του στη βρετανική εφημερίδα, ο κ. Μυτιληναίος εξέφρασε την ελπίδα του να πραγματοποιήσει μια σειρά από συμφωνίες κατά την ένταξή του στο βρετανικό χρηματιστήριο ώστε να εισχωρήσει στην αγορά.

Όπως υπογραμμίζεται στο δημοσίευμα του μέσου της Βρετανίας, η εφημερίδα ο Έλληνας επιχειρηματίας σχεδιάζει μια σειρά από γρήγορα deals το επόμενο διάστημα, με στόχο να ανταγωνιστεί αντίστοιχες βρετανικές εταιρείες ενώ επιφύλαξε θερμά λόγια στις αγγλικές εταιρείες Octopus και Ovo που δραστηριοποιούνται στην αγορά.

Τα βλέμματα στρέφονται πλέον στα αμερικανικά payrolls που θα ανακοινωθούν αργότερα το μεσημέρι ώρα Ελλάδος, με το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών να μετράει από τη Δευτέρα γενικότερα στο ευρωπαϊκό κλίμα.

Επιπλέον, κρίσιμο είναι να ανακοινωθεί άμεσα το ντιλ της ΤΕΝΕΡΓ για να δώσει δυναμική και καταλύτες στο ΧΑ απελευθερώνοντας ρευστότητα. Ακόμη και σε αυτό φαίνονται για πολλοστή φορά τα κενά ελέγχου της αγοράς, καθώς η ΕΚ για μια ακόμη φορά μπροστά σε όργιο καθημερινών δημοσιευμάτων που κάνουν το γύρο της αγοράς εδώ και μήνες ότι κλείνει το ντιλ μέσα στις επόμενες ημέρες, δεν έχει πάρει κανέναν απολύτως μέτρο. Ούτε να τραβήξει την εταιρεία να προβεί σε ανακοινώσεις ούτε αναστολή διαπραγμάτευσης εάν χρειαστεί.

Στο ταμπλό, ο ΓΔ καταγράφει άνοδο 0,49% με τις τράπεζες να τρέχουν ξανά αφήνοντας τους άλλους αρκετά πίσω. Ο FTSE 25 σημειώνει άνοδο 0,57% και ο τραπεζικός 1,3%.

Ράλι για ΕΤΕ στο 2,59% και τα 8,234 ευρώ, με την ΕΥΡΩΒ στο 1,35% και την ηπιότερα ανοδικά Alpha και ΠΕΙΡ.

Προσπάθεια ανόδου για ΜΥΤΙΛ, ΔΕΗ χωρίς τίποτα εντυπωσιακό, απέχοντας σημαντικά από τους στόχους των αναλυτών και συσωρεύοντας εδώ και αρκετό διάστημα.

Κέρδη άνω του 1% για Τιτάν και Aegean. Αντιδρά μετά τις δθεσινές απώλειες η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Υψηλότερα και η ΤΕΝΕΡΓ.

Χαμηλότερα διυλιστήρια, ΟΤΕ και ΕΕΕ με ΔΑΑ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

«Ταύρος» για τις ελληνικές τράπεζες η Deutsche Bank - Αυξάνει τις τιμές στόχους

Με το βλέμμα σε νέες εξαγορές η Ideal Holdings

Metlen (Μυτιληναίος): Εισαγωγή στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου - Είσοδος και στη λιανική ρεύματος της Μ. Βρετανίας

gazzetta
gazzetta reader insider insider