«Ταύρος» για τις ελληνικές τράπεζες η Deutsche Bank - Αυξάνει τις τιμές στόχους

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Ταύρος» για τις ελληνικές τράπεζες η Deutsche Bank - Αυξάνει τις τιμές στόχους
Όπως αναμενόταν, το ισχυρότερο από το αναμενόμενο πρώτο τρίμηνο των ελληνικών τραπεζών οδηγεί σε νέο re - rating, με τη Deutsche Bank να δηλώνει «ταύρος» αναβαθμίζοντας τις συστάσεις (σε «buy» από «hold» για Πειραιώς) και αυξάνοντας τις τιμές στόχους.

Όπως αναμενόταν, το ισχυρότερο από το αναμενόμενο πρώτο τρίμηνο των ελληνικών τραπεζών οδηγεί σε νέο re - rating, με τη Deutsche Bank να δηλώνει «ταύρος» αναβαθμίζοντας τις συστάσεις (σε «buy» από «hold» για Πειραιώς στα 4,70 ευρώ πλέον) και αυξάνοντας τις τιμές στόχους. Κορυφαία επιλογή του επενδυτικού οίκου παραμένει η Eurobank.

Όπως αναφέρουν οι αναλυτές, οι ελληνικές τράπεζες παρουσίασαν ένα ακόμη ισχυρότερο σετ αποτελεσμάτων στο πρώτο τρίμηνο από αυτό που αναμένονταν, με μια χαμηλότερη πίεση στα καθαρά έσοδα από τόκους και με πιο λαμπρές προοπτικές για το μέλλον. Αν και κάποιες από τις μετοχές των τεσσάρων συστημικών έχουν υποαποδώσει από τις αρχές του έτους - μετά το ισχυρό 2023 - η Deutsche Bank εκτιμά ότι θα συνεχίσουν να επωφελούνται από μια πλειάδα «καταλυτών», με αιχμή την πιστωτική επέκταση που ξεχωρίζει μεταξύ των ευρωπαϊκών τραπεζών, επιτρέποντάς τους τη δημιουργία ανθεκτικών εσόδων, με υποστήριξη και από την ισχυρή αποτελεσματικότητα και τις φθίνουσες προβλέψεις, μετά τη διαρκώς επιταχυνόμενη εξυγίανση του ισολογισμού τους.

Αν και στη βάση των δεικτών αποτίμησης ενδέχεται να μην εμφανίζονται πλέον υπερβολικά φθηνές οι ελληνικές τράπεζες – με μέσο P/E για το 2025 χαμηλότερα του 6x περίπου και P/TBV μεταξύ 0,5x - 0,9x για δείκτες ROTE στο 10% - 15% (οπτικά χαμηλά λόγω των υψηλών πλεονάζοντων κεφαλαίων) – οι αναλυτές εκτιμούν ότι η πρόταση του «growth value» είναι δύσκολο να βρεθεί αλλού.

Ευρύτερα, οι καλύτερες προοπτικές αντικατοπτρίζονται και σε καλύτερες μετρήσεις, με τη Deutsche Bank προτιμά τη μετοχή της Eurobank (κορυφαία επιλογή), για την οποία αυξάνει την τιμή στόχο στα 2,75 ευρώ (σύσταση «buy») από 2,55 προηγουμένως δεδομένης της δομικής δυναμικής της και του σημαντικού περιθωρίου για θετικές εκπλήξεις σε μη απαιτητικούς δείκτες αποτίμησης.

Παράλληλα, αναβαθμίζει σε «buy» από «hold» τη μετοχή της Πειραιώς αυξάνοντας την τιμή στόχο στα 4,70 ευρώ, από 4,20 προηγουμένως, στη βάση του μοτίβου υποαπόδοσης που έχει εισέλθει μετά το πρόσφατο placement και παρά τα δυνατά αποτελέσματα.

Ξεχωρίζει επίσης την Εθνική στη βάση των εντυπωσιακών σετ αποτελεσμάτων της και των επιχειρηματικών της επιδόσεων. Και σε αυτή την περίπτωση η Deutsche Bank αυξάνει την τιμή στόχο για τη μετοχή στα 9,50 από 8,95 ευρώ (σύσταση «buy»).

Σύσταση «buy» διατηρεί και για τη μετοχή της Alpha Bank διατηρώντας την τιμή στόχο στα 2,20 ευρώ, μετοχή την οποία θεωρεί φθηνή σε σχετικούς όρους αποτίμησης (δείχνοντας κάποια σημάδια βελτίωσης).

Deutsche Bank

Η λογική πίσω από τις θετικές προοπτικές προέρχεται από τους παράκατω κρίσιμους παράγοντες:

- Οι ισχυρές επιδόσεις που καταγράφηκαν στο πρώτο τρίμηνο έθεσαν μια πολλά υποσχόμενη τροχιά σε κίνηση, υποδηλώνοντας ότι οι ήδη λαμπρές προοπτικές για το 2024 - 2026 μπορεί να έχουν ένα ακόμη πιο ισχυρό σημείο εκκίνησης, καθώς σχεδόν όλες οι ελληνικές τράπεζες (εκτός της Πειραιώς) δεν έχουν ακόμη αναβαθμίσει το φετινό guidance. Κατά συνέπεια, αυτό θα οδηγήσει σε περαιτέρω αναβαθμίσεις από το consensus.

- Καθώς το πρώτο τρίμηνο είναι γενικά ένα εποχικά ασθενέστερο έναντι των άλλων, αυτό συνήθως οδηγεί σε μια βραδύτερη εκκίνηση όσον αφορά την πιστωτική επέκταση και επίτευξη των στόχων των διοικήσεων. Ωστόσο, οι τράπεζες επιβεβαίωσαν ότι υπάρχει ένα υψηλό «pipeline» δανείων προς εκταμίευση, υπονοώντας ότι ενδέχεται υπάρξει ένα δυνατό «comeback» τα επόμενα τρίμηνα. Όπως σημειώνουν οι αναλυτές, η Ελλάδα αναμένεται να δει ένα πολύ υψηλότερό ρυθμό αύξησης των δανείων έναντι άλλων ευρωπαϊκών χωρών, με όλες τις τράπεζες να διατηρούν εύκολα ένα ρυθμό υψηλότερο από μεσαία μονοψήφια επίπεδα για τα επόμενα τρία χρόνια.

- Ως αποτέλεσμα των ταχέως αυξανόμενων κεφαλαιακών αποθεμάτων ασφαλείας (υπερβολικά στις περισσότερες περιπτώσεις, σύμφωνα με τους αναλυτές) και των ανθεκτικών πιστωτικών θέσεων, οι κινήσεις ανταμοιβής των μετόχων αποτελούν πλέον μια πραγματικότητα, με τα πρώτα μερίσματα να καταβάλλονται μετά τις επικείμενες γενικές συνελεύσεις το 2024. Αυτό προσφέρει μια κάπως σαφέστερη άποψη σχετικά με τη συνέπεια των διοικήσεων και μια περαιτέρω ενδυνάμωση των διανομών (με πιθανά προγράμματα επαναγορά ιδίων επίσης), καθώς η οργανική παραγωγή κεφαλαίου παραμένει ισχυρή.

Ο επενδυτικός οίκος βλέπει επίσης πιο ελκυστικές αποτιμήσεις στον εγχώριο τραπεζικό κλάδο έναντι ομοτίμων σε άλλες χώρες. Ενώ οι ελληνικές τράπεζες υπεραπέδωσαν το 2023 έναντι του ευρωπαϊκού τραπεζικού δείκτη, οι αποδόσεις από τις αρχές του τρέχοντος έτους φαίνεται να είναι πιο ήπιες και χαμηλές. Συγκεκριμένα, οι ελληνικές τράπεζες έχουν υποαποδώσει σε κλαδικό επίπεδο κατά περίπου 3%, με την Εθνική και τη Eurobank να να βρίσκονται εκτός αυτού του μοτίβου, διατηρώντας τα ηνία της ανόδου.

Η Deutsche Bank το αποδίδει αυτό σε ένα ήπιο profit taking αλλά και στις δυσκολίες αφομοίωσης του νέου χαρτιού που βγήκε στην αγορά μετά το placement της Εθνικής και, ειδικότερα, της Πειραιώς.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τράπεζες: Πώς θα επηρεάσουν δάνεια και καταθέσεις οι μειώσεις επιτοκίων της ΕΚΤ

Jefferies: Αλλαγή σελίδας και δυναμική επιστροφή των ελληνικών τραπεζών - Payout στο 50% έως το 2026

gazzetta
gazzetta reader insider insider