Θέμα χρόνου είναι, όπως όλα δείχνουν, οι αποφάσεις για άρση ορισμένων εκ των έκτακτων μέτρων κατά της ακρίβειας που ελήφθησαν στην κορύφωση της πληθωριστικής κρίσης που έριξε βαριά τη σκιά της στην ελληνική οικονομία τα προηγούμενα χρόνια και τα «απόνερα» της οποίας βρίσκονται ακόμη εδώ, έχοντας επιφέρει ισχυρό πλήγμα στα διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών.
«Είναι αλήθεια ότι τα τελευταία χρόνια λόγω της πληθωριστικής κρίσης ελήφθησαν αρκετά μέτρα έκτακτων συνθηκών. Πρόκειται για μέτρα τα οποία είναι προσωρινά και ατονούν, αποσύρονται σταδιακά», δήλωσε χθες από το βήμα του 15oυ Food Retail Conference ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή του υπουργείου Ανάπτυξης, Σωτήρης Αναγνωστόπουλος, επισημαίνοντας πως «ήδη αποκλιμακώνεται ο πληθωρισμός και έχουμε περιορισμένες ανατιμήσεις».
«Κάποια μέτρα αρχίζουν και γίνονται μη λειτουργικά»
«Ελπίζουμε κάποια από αυτά τα μέτρα να αποσυρθούν πλήρως όταν εξομαλυνθεί η κατάσταση. Πρόκειται για μέτρα που δεν μπορούν να διαρκέσουν για πάντα. Ορισμένα εξ αυτών παρατάθηκαν γιατί η πληθωριστική κρίση ήταν βαθιά. Όμως αρχίζουν και γίνονται μη λειτουργικά τα μέτρα. Για κάποια από αυτά η ισχύς τους ολοκληρώνεται τον επόμενο μήνα και οι αποφάσεις είναι κοντά. Θα ανακοινωθούν σύντομα», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Αναγνωστόπουλος.
Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκεται πάντοτε το μέτρο που αφορά στο πλαφόν που έχει επιβληθεί στο περιθώριο κέρδους των επιχειρήσεων, το οποίο έχει πάρει παράταση έως τις 30 Απριλίου 2025 κι ενώ έληγε στα τέλη Δεκεμβρίου 2024.
Η επιβολή πλαφόν στο μεικτό περιθώριο κέρδους των επιχειρήσεων είναι ένα μέτρο που έχει επιβληθεί από την άνοιξη του 2022 και αφορά σε όλα τα είδη που κρίνονται απαραίτητα για τη διατροφή και την αξιοπρεπή διαβίωση των καταναλωτών σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Υπενθυμίζεται δε ότι, βάσει του εν λόγω μέτρου, οδηγός για το περιθώριο κέρδους των επιχειρήσεων είναι, κατ’ ανώτατη τιμή, το περιθώριο κέρδους του Δεκεμβρίου του 2021.
Η ηγεσία άλλωστε του υπουργείου Ανάπτυξης έχει από καιρό διαμηνύσει πως η ρύθμιση για το πλαφόν κέρδους θα μπορεί να αποσυρθεί «όταν φτάσουμε σε μηδενικά επίπεδα πληθωρισμού».
Τι λέει η αγορά
«Η βιομηχανία τροφίμων και ποτών καλείται να προσαρμοστεί στις δυναμικές που διαμορφώνουν τη νέα αγορά. Την τελευταία τριετία δρούμε σε ένα ιδιαίτερα παρεμβατικό περιβάλλον», τόνισε από το βήμα του ίδιου συνεδρίου ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ), Γρηγόρης Αντωνιάδης.
«Ο παρεμβατισμός δεν είναι ελληνικό φαινόμενο, αλλά παγκόσμιο. Ο παρεμβατισμός είναι ένας διεθνής πειρασμός για τις κυβερνήσεις. Η κρατική παρέμβαση λειτουργεί σαν ένας τυφώνας, σαν ένας ανεμοστρόβιλος που τελικώς κάνει ζημιά στον καταναλωτή», ανέφερε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ένωσης Σούπερ Μάρκετ Ελλάδος και επικεφαλής του ομίλου METRO AEBE, Αριστοτέλης Παντελιάδης (https://www.insider.gr/epiheiriseis/359941/aristotelis-panteliadis-pole…).
Ενδεικτικά ανέφερε ότι το διάστημα 2019-2024 στην ΕΕ εκδόθηκαν συνολικά 13.000 νομοθετικές πράξεις, όταν στις ΗΠΑ την ίδια περίοδο εκδόθηκαν 3.000.
«Η Ευρώπη δεν καταλαβαίνει ότι διώχνει τις επιχειρήσεις με τη συνεχή γραφειοκρατία. Η γραφειοκρατία αφαιρεί τελικά τη διάθεση για ρίσκο από τον επιχειρηματία», τόνισε μάλιστα.
«Το πρόβλημα ξεκινάει όταν μέτρα προσωρινού χαρακτήρα γίνονται μόνιμα και αλλοιώνεται έτσι το πρόσωπο της αγοράς», εξήγησε με τη σειρά του ο Γενικός Επιχειρησιακός Διευθυντής του ομίλου METRO ΑΕΒΕ, Δημήτρης Κοντός.
«Παραμένουμε κλάδος με χαμηλό περιθώριο κέρδους με το γραφειοκρατικό όμως κόστος να είναι τεράστιο λόγω της εφαρμογής των νέων μέτρων. Έτσι ο κλάδος αποκτά αρνητική δημοσιότητα, καθώς οι καταναλωτές αντιμετωπίζουν ως εχθρό τους τα σούπερ μάρκετ, εκτιμώντας ότι αυτά ευθύνονται για τις αυξήσεις των τιμών. «Δεν είναι καλό νέο όταν ο καταναλωτής δεν εμπιστεύεται την αγορά», τόνισε μάλιστα.