Τελευταία ενημέρωση 17:16
Επιστρέφουν σε θετικό έδαφος την Τετάρτη τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με τους επενδυτές να παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις από τις ΗΠΑ, όπου σήμερα ολοκληρώνεται η διήμερη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) με την απόφασή της για τη νομισματική πολιτική.
Υπό αυτό το πρίσμα, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύεται 1,19% στις 523,43 μονάδες ενώ στο «πράσινο» βρίσκονται και οι επιμέρους κλάδοι και τα μεγάλα χρηματιστήρια. Οι μετοχές των τραπεζών ηγούνται των κερδών με άνοδο 1,4%. Ο Eurostoxx 50 ισχυροποιείται 1,49% στις 5.039 μονάδες.
Στους εγχώριους δείκτες, ο γερμανικός DAX στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης ανεβαίνει 1,49% στις 18.646 μονάδες, ενώ ο γαλλικός CAC 40 βρίσκεται με +1,06% στις 7.872 μονάδες. Στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE 100 διαμορφώνεται υψηλότερα κατά 0,88% στις 8.219 μονάδες. Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο ιταλικός FTSE MIB στο Μιλάνο κερδίζει 1,44% στις 34.363 μονάδες, ενώ τέλος, ο ισπανικός IBEX 35 προσθέτει 0,68% στις 11.250 μονάδες.
Οι ευρωαγορές προέρχονται από μία αρνητική συνεδρίαση με «βάρος» από την πολιτική αβεβαιότητα που επικρατεί στην Γαλλία μετά τις πρόωρες εκλογές που προκήρυξε ο Εμανουέλ Μακρόν.
Μάκρο
Τα στοιχεία για το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της Βρετανίας έδειξαν ότι η ανάπτυξη παρέμεινε στάσιμη για τον Απρίλιο, ανακόπτοντας την υποτονική ανάκαμψη που σημειωνόταν μέχρι τώρα. Η δημοσίευση γίνεται σε μία κρίσιμη στιγμή για τη χώρα λίγες μόνο εβδομάδες πριν από τις εσπευσμένες εθνικές εκλογές. Οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση του Reuters είχαν προβλέψει ότι η ανάπτυξη θα ισοπεδωθεί, μετά την ανάκαμψη κατά 0,4% τον Μάρτιο.
Επιπλέον, με μεγαλύτερο ρυθμό «έτρεξε» τον Μάιο ο πληθωρισμός στη Γερμανία λόγω της ανόδου των τιμών στις υπηρεσίες, όπως δείχνουν τα στοιχεία που δημοσίευσε η ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία την Τετάρτη
Ασία
Μεικτή ήταν η εικόνα στην Ασία καθώς οι επενδυτές είχαν να επεξεργαστούν μακροοικονομικά δεδομένα από διάφορες περιοχές της ηπείρου. Ακόμη, η προσοχή στρέφεται σήμερα στην απόφαση της Fed για τα επιτόκια αλλά και στα στοιχεία για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ που θα προηγηθούν.
Ο πληθωρισμός της Κίνας τον Μάιο διαμορφώθηκε στο 0,3%, αμετάβλητος από τον Απρίλιο. Σε δημοσκόπηση του Reuters οικονομολόγοι είχαν εκτιμήσει ποσοστό 0,4%.
Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ έκλεισε 1,45% χαμηλότερα μετά τα στοιχεία, ενώ ο δείκτης CSI 300 ολοκλήρωσε τις συναλλαγές με απώλειες 0,17%.
Ο ιαπωνικός Nikkei 225 υποχώρησε κατά 0,58%, ενώ ο ευρείας βάσης Topix σημείωσε μεγαλύτερες απώλειες της τάξεως του 0,74%.
Ο πληθωρισμός των εταιρικών αγαθών στην Ιαπωνία επιταχύνθηκε στο 2,4% για τον Μάιο, στον ταχύτερο ρυθμό αύξησης από τον Αύγουστο.
Στη Νότια Κορέα, ο Kospi σημείωσε άνοδο 0,5% και ο Kosdaq της μικρής κεφαλαιοποίησης ήταν υψηλότερα κατά 0,3%.
Ο S&P/ASX 200 της Αυστραλίας υποχώρησε κατά 0,59%, επεκτείνοντας τις απώλειες της προηγούμενης συνεδρίασης.