Πτώση άνω του 1% στις ευρωαγορές

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πτώση άνω του 1% στις ευρωαγορές
Πτωτικά κινήθηκαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους επενδυτές να αντιδρούν στην απόφαση της Federal Reserve να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια στις ΗΠΑ αλλά και στα στοιχεία για τον πληθωρισμό.

Πτωτικά κινήθηκαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους επενδυτές να αντιδρούν στην απόφαση της Federal Reserve να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια στις ΗΠΑ αλλά και στα στοιχεία για τον πληθωρισμό.

Ο Stoxx 600 υποχώρησε 1,3%, στις 516 μονάδες. Όλοι οι κλάδοι έκλεισαν στο «κόκκινο», με την αυτοκινητοβιομηχανία να πρωταγωνιστεί στις απώλειες (-2,3%). Η μεγάλη πτώση ήρθε, καθώς η αγορά προσπαθεί να αφομοιώσει τα νέα της τελευταίας εβδομάδας, με την Ευρωπαϊκή Ένωση να σχεδιάζει να επιβάλλει δασμούς έως και 38,1% στις εισαγωγές κινεζικών ηλεκτρικών οχημάτων από τον Ιούλιο.

Στους εγχώριους δείκτες, ο γερμανικός DAX στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης σημείωσε πτώση 1,97%, στις 18.263 μονάδες, ενώ ο γαλλικός CAC 40 έχασε 1,99% στις 7.708 μονάδες. Ο FTSE 100 στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου έκλεισε στα επίπεδα των 8.163 μονάδων με απώλειες 0,63%. Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο ιταλικός FTSE MIB στο Μιλάνο με πτώση 2,18%, ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 33.609 μονάδες. Στην Ισπανία, ο δείκτης IBEX 35 με πτώση 1,59% διαμορφώθηκε στις 11.066 μονάδες.

Στον επιχειρηματικό κλάδο, η μετοχή της δοκιμαζόμενης γαλλικής εταιρείας ΙΤ Atos βρέθηκε να υποχωρεί 14%, μετά από ανακοίνωση για πώληση της συμβουλευτικής Worldgrid. Αυτή την εβδομάδα, η Atos επέλεξε μία συμφωνία διάσωσης που θα αποδυναμώσει σημαντικά τους υφιστάμενους μετόχους.

Η μετοχή της Wise βρέθηκε στο -15% μετά την υποβάθμιση του guidance για την ανάπτυξη και το περιθώριο κέρδους στο πλαίσιο ανακοίνωσης των ετήσιων αποτελεσμάτων. Οι απώλειες περιορίστηκαν ελφρώς.

Η Αμερικανική Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα (Fed) διατήρησε αμετάβλητα - για 7η διαδοχική φορά και όπως ήταν ευρέως προεξοφλημένο- τα βασικά της επιτόκια στο εύρος 5,25% - 5,50%, που αποτελεί ρεκόρ των τελευταίων 23 χρόνων και έδωσε σήμα ότι αναμένεται μόνο μία μείωση κατά 0,25% πριν από το τέλος του έτους, δύο λιγότερες δηλαδή από όσες προβλέπονταν τον Μάρτιο.

«Θα χρειαστεί να δούμε περισσότερα θετικά στοιχεία για να ενισχύσουμε την πεποίθησή μας ότι ο πληθωρισμός κινείται σταθερά προς το 2%,» είπε ο Πρόεδρος της νομισματικής αρχής, Τζερόμ Πάουελ, στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε μετά την ανακοίνωση των αποφάσεων νομισματικής πολιτικής.

Ωστόσο, το «dot plot» για το 2025 έδειξε μια πιο επιθετική πορεία περικοπών, καθώς πλέον αναμένονται τέσσερις και όχι τρεις μειώσεις επιτοκίων συνολικού ύψους μιας ολόκληρης μονάδας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Eurobank: Στην επενδυτική βαθμίδα από τη Moody's – Πρώτη ελληνική τράπεζα με αξιολόγηση υψηλότερη του Ελληνικού Δημοσίου

gazzetta
gazzetta reader insider insider