Eurobank: Στην επενδυτική βαθμίδα από τη Moody's – Πρώτη ελληνική τράπεζα με αξιολόγηση υψηλότερη του Ελληνικού Δημοσίου

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Eurobank: Στην επενδυτική βαθμίδα από τη Moody's – Πρώτη ελληνική τράπεζα με αξιολόγηση υψηλότερη του Ελληνικού Δημοσίου
Η Eurobank είναι και η πρώτη ελληνική Τράπεζα που βαθμολογείται στην επενδυτική βαθμίδα και στο ακάλυπτο χρέος της από έναν από τους μεγάλους οίκους αξιολόγησης.

Στην επενδυτική βαθμίδα βρίσκεται πλέον και η Eurobank, μετά την Εθνική Τράπεζα. Μάλιστα, η Eurobank είναι η πρώτη ελληνική τράπεζα που βαθμολογείται στην επενδυτική βαθμίδα και στο ακάλυπτο χρέος της από έναν από τους μεγάλους οίκους αξιολόγησης, την Moody's Ratings. Παράλληλα, πολύ σημαντικό είναι το γεγονός ότι η Eurobank είναι η μόνη ελληνική Τράπεζα που αναβαθμίζεται με rating πάνω από αυτό του Ελληνικού Δημοσίου.

Η απόδοση επενδυτικής βαθμίδας στη Eurobank, και μάλιστα με τις παραπάνω διακρίσεις, οφείλεται: α) στα ισχυρότερα χρηματοοικονομικά θεμελιώδη μεγέθη, με γνώμονα την ισχυρή δημιουργία κερδών και την αποδεδειγμένη ικανότητα αύξησης του βασικού κεφαλαίου τα τελευταία τρίμηνα, β) στην ισχυρότερη ποιότητα ενεργητικού και την άνετη θέση ρευστότητας και γ) στις περισσότερο διαφοροποιημένες ροές κερδών μεταξύ των ελληνικών τραπεζών, ιδίως μετά την απόκτηση πλειοψηφικού πακέτου μετοχών στην Ελληνική Τράπεζα.

Ειδικότερα, η Moody's αναβάθμισε στις 13 Ιουνίου 2024 τις αξιολογήσεις μακροπρόθεσμων καταθέσεων της Eurobank σε Baa2/P-2 από Baa3/P-3, τη μακροπρόθεσμη μη εξασφαλισμένη βαθμολογία της κατά δύο βαθμίδες σε Baa2 από Ba1, καθώς και την αυτόνομη Βασική Πιστωτική Αξιολόγηση (BCA) και το Προσαρμοσμένο BCA της τράπεζας σε ba1 από ba2. Οι μακροπρόθεσμες και βραχυπρόθεσμες αξιολογήσεις κινδύνου αντισυμβαλλομένου της τράπεζας (CRR) επιβεβαιώθηκαν στο Baa2/P-2 και οι εκτιμήσεις του μακροπρόθεσμου και βραχυπρόθεσμου κινδύνου αντισυμβαλλομένου (CR Assessment) στο Baa3(cr)/P-3(cr).

Επιπλέον, η Moody's αναβάθμισε το μακροπρόθεσμο ανεξασφάλιστο χρέος της Τράπεζας (senior non-preferred στο πλαίσιο των εκδόσεων του προγράμματος Medium Term Note στο (P)Baa2 από (P)Ba1. Επιπρόσθετα, αναβαθμίστηκαν οι εκδόσεις Tier 2, σε Ba2 από Ba3 και οι δευτερεύουσες εκδόσεις (subordinate MTN program) σε (P)Ba2 από (P)Ba3. Οι προοπτικές για τα μη εξασφαλισμένα χρέη και τις μακροπρόθεσμες καταθέσεις της Eurobank αλλάζουν σε σταθερές από θετικές, μετά την αναβάθμιση της βαθμολογίας της Τράπεζας.

Όπως έγραψε νωρίτερα το insider.gr, o oίκος επεσήμανε πως η φερεγγυότητα της τράπεζας υποστηρίζεται περαιτέρω από την ισχυρότερη ποιότητα του ενεργητικού, καθώς κατάφερε να συγκρατήσει το pro-forma δείκτη NPE στο 3% τον Μάρτιο του 2024 από 5,1% ένα χρόνο πριν, και από την ισχυρή οικονομική της απόδοση κατά το πρώτο τρίμηνο του 2024 και το 2023. Τα βασικά έσοδα προ προβλέψεων για την τράπεζα αυξήθηκαν κατά 16,5% σε ετήσια βάση κατά το πρώτο τρίμηνο του 2024 και κατά 58,6% το 2023 λόγω της αύξησης των καθαρών εσόδων από τόκους, στα μέσα του έτους, την αύξηση των αμοιβών και των προμηθειών και την αξιόλογη διαχείριση κόστους. Η Eurobank κατάφερε να επιτύχει δείκτη καθαρών εσόδων έναντι των ενσώματων παγίων προσαρμοσμένο από τον Moody's στο 1,5% το 2023, ενώ η απόδοση της ενσώματης λογιστικής αξίας ήταν υψηλή 19,9% κατά το πρώτο τρίμηνο του 2024.

Η αναβάθμιση του BCA της τράπεζας λαμβάνει επίσης υπόψη την άνετη ρευστότητά της με ρευστοποιήσιμα assets προσαρμοσμένα από τον Moody's έναντι των ενσώματων περιουσιακών στοιχείων στο 32% περίπου το 2023 και δείκτη κάλυψης ρευστότητας (LCR) στο 179% το Μάρτιο του 2024, με τη χαμηλότερη έκθεση στου τίτλου του ελληνικού δημοσίου έναντι των κεφαλαίων CET1 μεταξύ των υπόλοιπων συστημικών.

Παράλληλα, σύμφωνα με τη Moody's, η Eurobank έχει τις πιο διαφοροποιημένες πηγές κερδοφορίας μεταξύ των ελληνικών τραπεζών, τόσο γεωγραφικά όσο και ανά τομέα δραστηριοποίησης, υποστηρίζοντας το πιστωτικό της προφίλ. Η πρόσφατα ανακοίνωση ολοκλήρωσης της εξαγοράς πλειοψηφικής θέσης (55,5% μετοχών) στην κυπριακή Ελληνική Τράπεζα ενισχύει περαιτέρω τη γεωγραφική διαφοροποίηση του ομίλου μειώνοντας τη στάθμιση των assets της στην Ελλάδα σε ποσοστό μόλις κάτω του 60% του συνόλου των ενοποιημένων περιουσιακών στοιχείων. Το υπόλοιπο της κατανομής του ενεργητικού της βρίσκεται πλέον στην Κύπρο (29%), στη Βουλγαρία (10%) και στο Λουξεμβούργο (3%).

Η Moody's θεωρεί ότι το ισχυρό franchise λιανικής της Ελληνικής Τράπεζας, ως η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα στη Κύπρο, θα προσφέρει ένα συμπληρωματικό business model στην υπάρχουσα θυγατρική της Eurobank στην Κύπρο που προσανατολίζεται στα επιχειρηματικά δάνεια και στο private banking. Ο οίκος αξιολόγησης αναμένει ότι αυτό το ντιλ θα έχει ελάχιστο αντίκτυπο στα κεφάλαιά του (περίπου 80 μονάδες βάσης στον δείκτη CET1), ενώ η πλήρης ενοποίηση και συγχώνευση με την τοπική θυγατρική του είναι πιθανό να συμβεί σε μεταγενέστερο στάδιο, όταν η Eurobank αποκτήσει υψηλότερο μερίδιο στην Ελληνική Τράπεζα. Προς το παρόν, οι δύο θυγατρικές στην Κύπρο θα συνεχίσουν να λειτουργούν αυτόνομα, αν και η Moody's αναμένει ότι ο όμιλος θα αντιμετωπίσει ορισμένες προκλήσεις που συνδέονται ειδικά με θέματα ανθρώπινου δυναμικού κατά τη διαδικασία ολοκλήρωσης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

BNP Paribas: Θετικές τάσεις αλλά και δομικές αδυναμίες για τις ελληνικές τράπεζες

Τράπεζες: Το φθινόπωρο οι αποφάσεις για το 18% του ΤΧΣ στην ΕΤΕ και η ΑΜΚ της Attica Bank

Τράπεζες: Χαμηλώνει ο πήχης για τις ανάγκες κεφαλαίων MREL μετά το «ράλι» εκδόσεων ομολόγων

gazzetta
gazzetta reader insider insider