Τράπεζες: Χαμηλώνει ο πήχης για τις ανάγκες κεφαλαίων MREL μετά το «ράλι» εκδόσεων ομολόγων

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τράπεζες: Χαμηλώνει ο πήχης για τις ανάγκες κεφαλαίων MREL μετά το «ράλι» εκδόσεων ομολόγων
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του insider.gr, ο SRB (Ενιαίο Συμβούλιο Εξυγίανσης) της ΕΕ ανακοίνωσε στις τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες χαμηλότερους στόχους κατά 60 – 80 μονάδες βάσης, διαπιστώνοντας τη μεγάλη πρόοδο στην εκπλήρωση της στοχοθεσίας για τα προληπτικά κεφάλαια έναντι πιθανών αναγκών εξυγίανσης στο μέλλον (MREL).

Χαμηλώνει ο πήχης για την υποχρέωση των ελληνικών τραπεζών να χτίσουν μαξιλάρια ρευστότητας για ενδεχόμενες ανάγκες εξυγίανσης στο μέλλον, με απόφαση του SRB. Σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, τις προηγούμενες ημέρες το Ενιαίο Συμβούλιο Εξυγίανσης ανακοίνωσε στις ελληνικές τράπεζες ότι τους κατεβάζει τους στόχους για την άντληση κεφαλαίων MREL (Ελάχιστη Απαίτηση Ιδίων Κεφαλαίων και Επιλέξιμων Υποχρεώσεων), διαπιστώνοντας τη μεγάλη πρόοδο στην εκπλήρωση της στοχοθεσίας για τα προληπτικά κεφάλαια έναντι πιθανών αναγκών εξυγίανσης.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο SRB ανακοίνωσε στις τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες χαμηλότερους στόχους κατά 60 – 80 μονάδες βάσης, ενώ αυτές απέχουν κατά μόλις 20 – 40 μονάδες βάσης από τους τελικούς στόχους για τα κεφάλαια MREL το 2026. Ειδικότερα, αυτή τη στιγμή τα κεφάλαια MREL των τεσσάρων συστημικών τραπεζών κινούνται από 25,50% έως 27%, υπερκαλύπτοντας ήδη τους στόχους για τον Ιανουάριο του 2025. Η Eurobank είχε τον Απρίλιο 2024 δείκτη MREL στο 25,9% έναντι στόχου για 25,6% τον Ιανουάριο 2025. Για την Alpha Bank, στο τέλος του α΄ τριμήνου ο δείκτης MREL ανερχόταν σε 25,7% και για ολόκληρο το 2024 στο 22,5%. Η Εθνική Τράπεζα είχε στις 31/3/24 ποσοστό MREL 26,5% και στοχεύει σε 25,3% το 2026, ενώ η Τράπεζα Πειραιώς είχε αντίστοιχα ποσοστό MREL 26% το α΄ τρίμηνο και απαίτηση για ποσοστό MREL τον Ιανουάριο του 2025 στο 24,9%. Σημειώνεται ότι τα παραπάνω ποσοστά αφορούν σε κεφάλαια ως προς το ύψος των σταθμισμένων στοιχείων ενεργητικού, τα οποία πρέπει να βάζουν στην άκρη οι τράπεζες για να αντιμετωπίσουν τυχόν ανάγκες εξυγίανσης.

Η απόφαση του SRB που δίνει στις ελληνικές τράπεζες περιθώρια παύσης των εντατικών εκδόσεων ομολόγων τους στο εξωτερικό για την άντληση κεφαλαίων MREL, είναι αποτέλεσμα των μέχρι στιγμής εκδοτικών τους επιτυχιών. Όπως έχει γράψει το insider.gr, μέσω επτά ομολογιακών εκδόσεων από τις αρχές του 2024, οι ελληνικές τράπεζες έχουν αντλήσει κεφάλαια 3,65 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό ξεπερνά το ποσό κεφαλαίων (3,5 δισ. ευρώ) που άντλησαν οι τράπεζες μέσω εκδόσεων τραπεζικών ομολόγων ολόκληρο το 2023, πριν ακόμη συμπληρωθεί το α΄ εξάμηνο του 2024.

Η εξοικονόμηση κεφαλαίων που επιτρέπει ο SRB στις ελληνικές τράπεζες και η οποία αποφασίστηκε στο πλαίσιο συνολικής αξιολόγησης όλων των ευρωπαϊκών τραπεζών για τις επιδόσεις τους στη συγκέντρωση προληπτικών κεφαλαίων εξυγίανσης, δεν πρόκειται να ανακόψει, πάντως, τον ρυθμό με τον οποίο οι ελληνικές τράπεζες βγαίνουν στις αγορές. Όπως εκτιμούν αρμόδια τραπεζικά στελέχη, με τα ισχύοντα δεδομένα, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες έχουν ανάγκες επιπλέον κεφαλαίων MREL από 500 εκατ. έως 1,5 δισ. ευρώ (αναλόγως την τράπεζα) προκειμένου να πιάσουν τους στόχους μέχρι το τέλος του 2025. Ωστόσο, προτίθενται να χτίσουν ισχυρά μαξιλάρια ρευστότητας, παρά τους μειωμένους στόχους του SRB, προχωρώντας σε μεγαλύτερου ύψους ομολογιακές εκδόσεις. Και αυτό όχι μόνο διότι υπάρχει απήχηση των ομολογιακών τους εκδόσεων στις αγορές, αλλά επίσης για να έχουν περιθώρια να μεγαλώσουν τους ισολογισμούς τους χωρίς το άγχος των ελάχιστων απαιτούμενων κεφαλαίων για τον κίνδυνο πιθανών αναγκών εξυγίανσης στο μέλλον.

Ενδεικτικό παράδειγμα μεγέθυνσης του ενεργητικού (και άρα υψηλότερων αναγκών για κεφάλαια MREL) αποτελεί η περίπτωση της Eurobank, η οποία θα αποκτήσει την Ελληνική Τράπεζα στην Κύπρο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τράπεζες: Τι έχουν κάνει με τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης – Η πρόκληση των ψηφιακών δαπανών

Τρ. Πειραιώς: Τι σηματοδοτεί η νέα εταιρική ταυτότητα – Κέρδη 1 δισ. φέτος και νέα δάνεια 1,6 δισ. ευρώ

gazzetta
gazzetta reader insider insider