Η επίδραση του deal για την Τέρνα Ενεργειακή στο Χρηματιστήριο

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η επίδραση του deal για την Τέρνα Ενεργειακή στο Χρηματιστήριο
Χρηματιστήριο
Ισχυρή ώθηση, απελευθέρωση ρευστότητας και διάχυσή της σε όλο το φάσμα του ταμπλό, με έμφαση σε ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, τράπεζες και κλάδο ενέργειας, αναμένεται να επιφέρει η επιχειρηματική συμφωνία μεταξύ του ομίλου ΤΕΡΝΑ με την Masdar.

Ισχυρή ώθηση, σταδιακή απελευθέρωση ρευστότητας και διάχυσή της σε όλο το φάσμα του ταμπλό, με έμφαση σε ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, κλάδο ενέργειας και τράπεζες αναμένεται να επιφέρει η μεγάλη επιχειρηματική συμφωνία μεταξύ του ομίλου ΤΕΡΝΑ με την Masdar, για την πώληση της Τέρνα Ενεργειακής (αρχικό ποσοστό 36,59% ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ που θα ανέβει στο 67% από μπλοκ μετόχων), με τίμημα στα 20 ευρώ ανά μετοχή.

Μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής, η Masdar θα εκκινήσει υποχρεωτική δημόσια πρόταση για την απόκτηση όλων των υπόλοιπων μετοχών της εταιρείας, με στόχο να φθάσει το 100%. Αξίζει να σημειωθεί πως η συναλλαγή και η επακόλουθη προσφορά αντιστοιχούν σε συνολική αποτίμηση (equity value) της Τέρνα Ενεργειακής στα 2,4 δισ. ευρώ, και enterprise value στα 3,2 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η συμφωνία με βάση τα στοιχεία των τελευταίων μηνών αποτιμά την Τέρνα Ενεργειακή σε 16,4x EV/EBITDA και 33,9 P/E, ενώ στις εκτιμήσεις των αναλυτών για φέτος (σύμφωνα με το guidance της Τέρνα Ενεργειακής), αντιπροσωπεύει δείκτη EV/EBITDA στο 16,6x και 34x P/E.

Η συμφωνία περιλαμβάνει επίσης i) την επιλογή από τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ για απόκτηση μη βασικών περιουσιακών στοιχείων από την Τέρνα Ενεργειακή (non core assets - εκτός δηλαδή της βασικής γραμμής δραστηριοποίηση της Τέρνα Ενεργειακής, όπως η διαχείριση απορριμμάτων και το σύστημα ηλεκτρονικού εισιτηρίου), ii) την επιλογή put option της Masdar σχετικά με πώληση του 50% του έργου αντλησιοταμίευσης της Αμφιλοχίας στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (εννέα μήνες μετά την υπογραφή της συμφωνίας) και iii) την επιλογή call option για τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ για την απόκτηση 3 GW pipeline της Τέρνα Ενεργειακής (μέρος του συνολικού pipeline των 6 GW σε υδροηλεκτρικά, αντλησοταμίευσης και υπεράκτια αιολικά) περίπου εννέα μήνες μετά το κλείσιμο της συναλλαγής.

Υπό το πρίσμα των παραπάνω, σημαντικά οφέλη από τη πώληση της θυγατρικής της καρπώνεται η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Συγκεκριμένα, η κατασκευαστική θα μειώσει τον καθαρό δανεισμό της σε επίπεδα χαμηλότερα των 0,9 δισ. ευρώ διευρύνοντας σημαντικά τα επίπεδα ρευστότητά της.

Συγκεκριμένα, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ θα λάβει ποσό 880 εκατ. ευρώ περίπου σε μετρητά, ενώ παράλληλα, η συμφωνία οδηγεί σε μείωση του καθαρού δανεισμού κατά περίπου 818 εκατ. ευρώ. Μετά τη συμφωνία η καθαρή ταμειακή θέση της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ εκτιμάται σε περίπου 100 εκατ. ευρώ. Αυτό θα επιτρέψει την διεύρυνση του ομίλου υπό μια πιο συνετή κεφαλαιακή δομή.

Αυτό θα της προσφέρει μια μεγαλύτερη άνεση για την κάλυψη ίδιας συμμετοχής στις μεγάλες παραχωρήσεις που αναλαμβάνει όπως είναι η Εγνατία και η Αττική Οδός. Να σημειωθεί πως ο συντελεστής προσαρμοσμένου καθαρού δανεισμού προς τα προσαρμοσμένα EBITDA για τον όμιλο στο πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους διαμορφώθηκε στο 2,6x, από 2,7x στα τέλη του 2023.

Η Masdar αναμένεται μάλιστα να «στηρίξει» και την πιστωτική επέκταση του εγχώριου τραπεζικού συστήματος. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Masdar αναμένεται να σηκώσει δανεισμό στη βάση της χρηματοδότησης μέρους της συμφωνίας, ενώ το υπόλοιπο κομμάτι θα το καλύψει με ίδια κεφάλαια. Έτσι, το fund του Abu Dhabi θα έχει διπλό ρόλο ενισχύοντας και το «story» των ελληνικών τραπεζών (για την επίτευξη των στόχων πιστωτικής επέκτασης που έχουν τεθεί από τις διοικήσεις των τεσσάρων συστημικών).

Η ολοκλήρωση της μεγάλης επιχειρηματικής συμφωνίας μεταξύ ΤΕΡΝΑ - Masdar αναμένεται να λειτουργήσει ως μοχλός «αποσυμπίεσης» για το Χρηματιστήριο Αθηνών, σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία που η αγορά αναζητούσε «καταλύτες». Ένα βασικό σημείο είναι η ρευστότητα που θα λάβουν μέτοχοι μειοψηφίας που αναμένεται να επανεπενδυθεί σε τίτλους της εγχώριας αγοράς.

Εν συνεχεία, με την επακόλουθη δημόσια πρόταση και την έξοδο της Τέρνα Ενεργειακής από το ταμπλό, αναμένονται αναπροσαρμογές στις σταθμίσεις δεικτών και αναδιαρθρώσεις θέσεων τόσο από αμοιβαία όσο και από passive funds. Το rebalancing που θα υλοποιηθεί σε δεύτερο χρόνο θα είναι περισσότερο κλαδικό και σε αντίστοιχου εύρους δραστηριοτήτων εταιρειών, προκειμένου να μην υπερβούν τα όρια τους οι διαχειριστές.

Παράλληλα, το μεγάλο ενεργειακό «deal» - σε έναν κλάδο που πιέστηκε ιδιαίτερα από τη νομισματική πολιτική των κεντρικών τραπεζών - θα αποτελέσει «κράχτη» προς τους ξένους διαχειριστές, φωτίζοντας ξανά τη ρηχή εγχώρια αγορά.

Η θετική έκβαση των πολύμηνων διαπραγματεύσεων των δύο πλευρών (ΤΕΡΝΑ - Masdar) έρχεται σε μια χρονική φάση που αναμένεται και η κρίσιμη ετυμηγορία της MSCI για την πιθανή ένταξη του ΧΑ σε «watch list» για αναβάθμιση.

Το μεγάλο στοίχημα της αγοράς είναι το εάν ο «βραχίονας» της Morgan Stanley θα ανάψει πρώτος από τους ισχυρούς index providers «το πράσινο φως» για την ένταξη της εγχώριας αγοράς σε «watch list» ώστε να αναβαθμιστεί σε ανεπτυγμένη αγορά μέχρι τα τέλη του 2025 αρχές του 2026.

Αναλυτικότερα, το Χρηματιστήριο Αθηνών φαίνεται να πληροί τα κριτήρια για ένταξη σε «watch list» από την MSCI, τόσο στη βάση του μεγέθους και της ρευστότητας της αγοράς όσο και της προσβασιμότητας (stock lending - short selling, από την MSCI) με τη φορολογική ρύθμιση για τον δανεισμό μετοχών επίσης να έχει προχωρήσει. Θετικές αποφάσεις αναμένονται και από τον μεγάλο οίκο S&P Dow Jones, ενώ πιο απαιτητικό καθίστανται το έργο για την εκπλήρωση των κριτηρίων της FTSE Russell (δεν πληρείται το κριτήριο του ελάχιστου αριθμού μετοχών - 5), όσο και για τον Stoxx (World All Cap και Europe) που εστιάζει και σε άλλα στα πεδία όπως το πλαίσιο διακυβέρνησης και ρευστότητας.

Παράλληλα αξίζει να σημειωθεί πως το τοπίο δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη για το Χρηματιστήριο. Η ταλαιπωρία της αγοράς στη βάση της επικείμενης τριπλής λήξης των συμβολαίων και των δικαιωμάτων σε δείκτες και μετοχές (21 Ιουνίου) καλά κρατεί, με τη μεταβλητότητα να αυξάνεται ευρύτερα στις αγορές και να μεγεθύνεται ακόμη περισσότερο σε μια αρκετά ρηχή αγορά, όπως η εγχώρια. Άλλωστε, η μετακύλιση θέσεων στα συμβόλαια ανέκαθεν προκαλεί τριγμούς στη spot, λόγω arbitrage και σαθρού market making.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider