Νέο sell off στο ΧΑ κόντρα στις διεθνείς αγορές

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νέο sell off στο ΧΑ κόντρα στις διεθνείς αγορές
«Ουρά» πωλήσεων χθες στις 3/4 συστημικών λόγω rebalancing FTSE και τριπλής λήξης Παρασκευής. Αναζητεί κατεύθυνση το ΧΑ.

Τελ. ενημέρωση 12:10

Αδυνατεί να βρει ρυθμό το Χρηματιστήριο... Είτε η αμερικανική αγορά ανεβαίνει έχοντας φτάσει στις παρυφές των 5.500 μονάδων το ΧΑ συνεχίζει να υποχωρεί, είτε η Wall Street υποχωρεί και το ΧΑ βουλιάζει περισσότερο.

Αυτό είναι το σκηνικό των τελευταίων εβδομάδων και αναρωτιέται κανείς. Εάν η Wall Street γυρίσει κάποια στιγμή προς τα κάτω στο ΧΑ τι θα γίνει; Η αγορά συνεχίζει να παλεύει με τους «δαίμονές του», επενδυτές του retail πουλάνε - αγοράζουν μετά μανίας στο όποιο σενάριο κατασκευαστεί και δυνατά νέα όπως το ντιλ της ΤΕΡΝΑ με την Masdar «καίγονται» εν μια νυχτί.

Παράλληλα, όσοι «ψηφίζουν» το τέλος της ανόδου και μιας μεγαλύτερης έντασης διόρθωση της αγοράς, έχοντας ως βασική αιτία ότι το ΧΑ έχει «τρέξει» εδώ και δύο χρόνια μάλλον θα πρέπει να δουν τα διαγράμματα των μεγάλων διεθνών αγορών και της Wall Street που βρίσκονται σε bull market εδώ και σχεδόν δέκα χρόνια. Οι ελληνικές μετοχές έχουν μπει σε έναν άλλο κύκλο, με το consensus να αναβαθμίζει συνεχώς τράπεζες και μετοχές του 25άρη (βλ. χθες Metlen, Edison). Καλό θα ήταν λοιπόν να μην βιάζονται να πάρουν θέση και να δουν πως θα κινηθεί η αγορά και οι τράπεζες μετά από τη σύντομη αυτή διόρθωση. «Στο Goldilocks σενάριο που ο S&P 500 φτάσει στη ζώνη των 5.800-6.000 μονάδων το ΧΑ θα παλεύει ακόμη με το επίπεδο των 1.400-1.500 ή θα ξεπεράσει τις 1.600 μονάδες;» διερωτάται παράγοντας της αγοράς.

«Η αγορά με τον τρόπο που κινείται συντηρεί το 1.400 επίπεδο και όλα δείχνουν ότι θα δοκιμάσει και πάλι μία ανοδική κίνηση. Μπορεί να είμαστε σε καλοκαιρινή περίοδο παρόλα αυτά τεχνικά δεν φαίνεται να μην έχουμε συγκινήσεις το επόμενο διάστημα.

Έτσι όπως είναι στημένο το γράφημα θα πρέπει να βγάλει μία δυνατή ανοδική συνεδρίαση στο 1.455-1.464 επίπεδο. Το 1.428 κοντινή αντίσταση με το 1.457 και 1.464 αντιστάσεις. Το στοπ μας στην παρούσα στο 1.472. Το 1.411 κοντινή στήριξη που κατοχύρωση θα μπορούσε να μας φέρει στο 1.390 επίπεδο», όπως συμπληρώνει ο κ. Ζαχαράκης.

Οι αποκοπές μερισμάτων συνεχίζονται, καθώς σήμερα χωρίς το δικαίωμα στο μέρισμα διαπραγματεύονται Metlen (1,5), MOH (1,4) και Fourlis (0,12).

Στα τραπεζικά, οι εξελίξεις τρέχουν. Συγκεκριμένα, το τελευταίο μίλι για την πλήρη εξυγίανσή του από τα κόκκινα δάνεια θα «τρέξει» το ελληνικό τραπεζικό σύστημα με όχημα τον «Ηρακλή ΙΙΙ».

Την Παρασκευή 28 Ιουνίου – παράλληλα με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων α' τριμήνου - ή το αργότερο την Δευτέρα 1η Ιουλίου, αίτημα στον «Ηρακλή» για την ένταξη των τιτλοποιήσεών της αναμένεται να υποβάλει η Attica Bank. Οι ανακοινώσεις για το πόρισμα της DBRS και το κόστος της εξυγίανσης θα γίνουν στους μετόχους, στη γενική συνέλευση της 16ης Ιουλίου. Νωρίτερα, ωστόσο, αναμένονται οι ανακοινώσεις για τη συμφωνία των μετόχων, οι οποίοι έχουν λάβει γνώση του πορίσματος της DBRS και των νέων κεφαλαιακών αναγκών, έχουν καταλήξει για τη συμμετοχή του καθενός στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και αναμένεται να προβούν σε ανακοινώσεις ταυτόχρονα με την υποβολή του αιτήματος για την ένταξη των τιτλοποιήσεων στον «Ηρακλή ΙΙΙ».

Τα βλέμματα στρέφονται στον πληθωρισμό στις ΗΠΑ αλλά και στην πρώτη αναμέτρηση μεταξύ Μακρόν-Λεπέν που θα κρίνει πολλά στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Σύμφωνα με τη BofA, με βάση τις πιο ήπιες από τις αναμενόμενες εκτυπώσεις μετρήσεις CPI και PPI Μαΐου, οι αναλυτές αναμένουν πλέον πως δομικός πληθωρισμός PCE να αυξηθεί μόνο κατά 0,16% τον Μάιο (από 0,3% προηγουμένως) και να μειωθεί κατά ένα δέκατο στο 2,6% σε ετήσια βάση. Αυτό υποστηρίζει τη θέση τους ότι ο αποπληθωρισμός είναι η πιο πιθανή πορεία προς τα εμπρός και ότι είναι απίθανη μια παρατεταμένη εκ νέου επιτάχυνση του πληθωρισμού.

Στο ταμπλό, προφανώς οι μεγάλες αποκοπές μερισμάτων που αναφέρθηκαν επηρεάζουν τον ΓΔ που υποχωρεί κατά 0,9% στις 1.407,23 μονάδες, με τον τζίρο στα 31 εκατ. ευρώ περίπου.

Ο FTSE 25 υποχωρεί κατά 0,92% και ο τραπεζικός καταγράφει νά βουτιά μετά τη καταγράφοντας απώλειες 1,37% στις 1.211,04 μονάδες.

Ξανά χαμηλότερα Alpha Bank στα 1,4754 ευρώ, με την Πειραιώς στα 3,376 και οριακή άνοδο 0,39%, την ΕΤΕ να βουλιάζει κατά 2,25% 7,636 ευρώ και τη Eurobank στο -1,55%.

Αντίβαρο στο τραπεζικό sell off ο ΟΤΕ και ΟΠΑΠ με άνοδο κοντά στο 0,9%.

Κέρδη για ΕΕΕ, Τιτάν, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Απώλειες 3,09% για Metlen λόγω αποκοπής μερίσματος, με την ΜΟΗ επίσης στο -4,13% και τα 24,12 ευρώ.

Πιέσεις και στη ΔΕΗ στο -1,79%, με το ΔΑΑ να βουλιάζει κατά 2,26% στα 7,80 και νέο χαμηλό για τη μετοχή. Βαριές απώλειες και επιθετική κατοχύρωση κερδώ σε Optima στο -2,92% και τα 12,62 ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τράπεζες: Το τελευταίο μίλι για μείωση των NPLs – Αίτημα στον «Ηρακλή ΙΙΙ» από Αττικής, Παγκρήτια

Πειραιώς – Dimand: Ποιες είναι και τι φέρνουν οι πρώτες μεγάλες real estate συνεργασίες 500 εκατ. ευρώ σε Αθήνα, Λαύριο, Θεσσαλονίκη

Intrakat: Βάζει ψηλά τον πήχη για μεγέθη, έργα και εξαγορές – Προς υπογραφή συμβάσεις 500 εκατ. ευρώ

gazzetta
gazzetta reader insider insider