Το τελευταίο μίλι για την πλήρη εξυγίανσή του από τα κόκκινα δάνεια θα «τρέξει» το ελληνικό τραπεζικό σύστημα με όχημα τον «Ηρακλή ΙΙΙ».
Την Παρασκευή 28 Ιουνίου – παράλληλα με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων α' τριμήνου - ή το αργότερο την Δευτέρα 1η Ιουλίου, αίτημα στον «Ηρακλή» για την ένταξη των τιτλοποιήσεών της αναμένεται να υποβάλει η Attica Bank. Οι ανακοινώσεις για το πόρισμα της DBRS και το κόστος της εξυγίανσης θα γίνουν στους μετόχους, στη γενική συνέλευση της 16ης Ιουλίου. Νωρίτερα, ωστόσο, αναμένονται οι ανακοινώσεις για τη συμφωνία των μετόχων, οι οποίοι έχουν λάβει γνώση του πορίσματος της DBRS και των νέων κεφαλαιακών αναγκών, έχουν καταλήξει για τη συμμετοχή του καθενός στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και αναμένεται να προβούν σε ανακοινώσεις ταυτόχρονα με την υποβολή του αιτήματος για την ένταξη των τιτλοποιήσεων στον «Ηρακλή ΙΙΙ».
Σημειώνεται ότι η εξυγίανση της Attica Bank συμβαδίζει με αυτήν της Παγκρήτιας Τράπεζας, με τις δύο τράπεζες να έχουν αθροιστικά μη εξυπηρετούμενα δάνεια της τάξεως των 3 δις. ευρώ, τα οποία θα κατευθυνθούν στον «Ηρακλή ΙΙΙ». Οι δύο τράπεζες θα προχωρήσουν σε νομική συγχώνευση πριν από την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου του ενιαίου σχήματος τον Οκτώβριο. Το ενιαίο σχήμα θα έχει καθαρό ισολογισμό και μηδενικό αναβαλλόμενο φόρο.
Όπως είχε γράψει το insider.gr, το ΤΧΣ ελέγχει ποσοστό 72,54% στην Attica Bank, η Thrivest Holding των επιχειρηματιών Δ. Μπάκου, Ι. Καϋμενάκη και Αλ. Εξάρχου ποσοστό 4,4% στην Attica Bank, αλλά και 44% στην Παγκρήτια, η οποία με τη σειρά της κατέχει 5% στην Attica. Λοιποί μέτοχοι στην Attica Bank είναι ο e-ΕΦΚΑ με ποσοστό 7,6%, το ΤΜΕΔΕ με 4%, η Παγκρήτια Τράπεζα, ενώ μέτοχοι με ποσοστό κάτω του 5% ελέγχουν το 6,5% της Attica Bank. Σημειώνεται ότι η Παγκρήτια έχει 56% των μετοχών της σε ευρεία διασπορά, με μετόχους τις τέσσερις συστημικές τράπεζες αλλά και βαριά επιχειρηματικά ονόματα όπως ο Γιώργος Μουνδρέας, ο Ευτύχης Βασιλάκης, ο Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος και τα αδέλφια του, ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος, αλλά και η οικογένεια Λεμπιδάκη.
Με την εξυγίανση Attica Bank και Παγκρήτιας, καθώς και της «ουράς» των κόκκινων δανείων των συστημικών τραπεζών, ο «Ηρακλής» θα έχει ολοκληρώσει τον άθλο του για την εκκαθάριση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος από τα κόκκινα δάνεια. Εξαίροντας τη συμβολή του «Ηρακλή» στη σημερινή εικόνα των τραπεζών, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, Γκίκας Χαρδούβελης, μιλώντας χθες στη γενική συνέλευση της ΕΕΤ, είπε ότι στο τέλος Δεκεμβρίου του 2023, τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα ανέρχονταν σε 9,9 δισ. ευρώ, ποσοστό 6,6% στο σύνολο του χαρτοφυλακίου των δανείων.
Το ποσοστό αυτό είναι υψηλότερο από τον μέσο όρο στην Ευρώπη, που σήμερα κινείται σε περίπου 1,8%. Όμως η πτώση των ελληνικών NPEs υπήρξε εντυπωσιακή, δεδομένου ότι τον Σεπτέμβριο του 2016 το ποσοστό τους αντιστοιχούσε στο 49,1% των δανειακών χαρτοφυλακίων, και σε απόλυτο μέγεθος στα 106 δισ. ευρώ. Μάλιστα μέσα στο 2023, οι ελληνικές τράπεζες εμφάνισαν μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων τη στιγμή που στην υπόλοιπη Ευρώπη παρατηρήθηκε αύξηση.
Όπως είπε ο κ. Χαρδούβελης, όσο πιο γρήγορα συγκλίνουμε στον ευρωπαϊκό μέσο όρο του 1,8%, τόσο πιο γρήγορες και μεγαλύτερες θα είναι και οι αναβαθμίσεις των τραπεζών από τους οίκους αξιολόγησης, αλλά και οι συνεπαγόμενες αναβαθμίσεις της ίδιας της ελληνικής Πολιτείας, με αποτέλεσμα την ταχύτερη μείωση των περιθωρίων με τα οποία δανείζεται η Πολιτεία και όλη η οικονομία. Μάλιστα μέσα στο 2023, όπως σημείωσε ο κ. Χαρδούβελης, οι ελληνικές τράπεζες εμφάνισαν μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων τη στιγμή που στην υπόλοιπη Ευρώπη παρατηρήθηκε αύξηση.
Το πρόγραμμα τιτλοποιήσεων «Ηρακλής» ξεκίνησε το 2019 και με την τελευταία παράτασή του λήγει στις 31/12/24. Η κρατική εγγύηση που συνοδεύει τους senior τίτλους των τιτλοποιήσεων βασίστηκε σε αξιόπιστα business plans που αξιολογήθηκαν από διεθνείς οίκους αξιολόγησης.
Χθες, ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης προανήγγειλε ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να υποβάλει πρόσθετο αίτημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για μικρή αύξηση των κρατικών εγγυήσεων (σ.σ. ανέρχονται σε 2 δισ. ευρώ στον «Ηρακλή ΙΙΙ») εφόσον χρειαστεί, καθώς στόχος είναι στο προσεχές διάστημα, οι ελληνικές τράπεζες, συστημικές και μη συστημικές, να περιορίσουν σε πολύ χαμηλά, ευρωπαϊκά επίπεδα, το ποσοστό των κόκκινων δανείων τους. Με το πρόγραμμα «Ηρακλής», υπενθύμισε ο Υπουργός, διασφαλίστηκε η ταχεία ενίσχυση της ευστάθειας και της ρευστότητας του τραπεζικού συστήματος, χωρίς να επιβαρυνθεί ο Έλληνας φορολογούμενος.