Σε αρνητικό έδαφος ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές της Τετάρτης οι ευρωαγορές, καθώς δεν κατάφεραν να διατηρήσουν το θετικό κλίμα που καταγράφηκε στην εκκίνηση των συναλλαγών.
Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχώρησε 0,5% στις 514,95 μονάδες. Οι μετοχές του κλάδου αυτοκινητοβιομηχανιών και του κλάδου ψυχαγωγίας υποχώρησαν 1,23% και 1,76% αντίστοιχα.
Στους επιμέρους δείκτες, ο γερμανικός DAX στη Φρανκφούρτη σημείωσε πτώση 0,08% στις 18.163 μονάδες. Στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE 100 σημείωσε απώλειες 0,27% στις 8.225 μονάδες, ενώ ο γαλλικός CAC 40 κατέγραψε πτώση 0,69% στις 7.609 μονάδες. Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο ιταλικός FTSE MIB στο Μιλάνο έκλεισε στο -0,49% στις 33.541 μονάδες ενώ στην Ισπανία ο δείκτης IBEX 35 διολίσθησε 0,8% στις 11.030 μονάδες.
Οι δείκτες προέρχονται από μία δύσκολη συνεδρίαση σε παγκόσμιο επίπεδο, μετά το τεχνολογικό selloff της Δευτέρας στη Wall Street.
Την Τετάρτη, το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Όλι Ρεν, δήλωσε ότι οι επενδυτικές προσδοκίες για άλλες 2 μειώσεις επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα φέτος - φέρνοντας το κόστος δανεισμού στο 2,25% το 2025 - είναι λογικές. Ο επικεφαλής της Φινλανδικής κεντρικής τράπεζας μιλώντας στο Bloomberg υπογράμμισε ότι πρέπει να διασφαλιστεί η επιστροφή του πληθωρισμού στο 2%, χωρίς να μειωθεί υπερβολικά η οικονομική δραστηριότητα.
Μάκρο
Υποχώρησε ελαφρώς το καταναλωτικό κλίμα στη Γερμανία τον Ιούλιο, τερματίζοντας ένα τετράμηνο ανοδικό σερί. Η αβεβαιότητα φαίνεται να κυριάρχησε στα νοικοκυριά, που δέχονται πιέσεις από τις υψηλότερες τιμές αλλά και από την οικονομία που εξακολουθεί να ακολουθεί αργό ρυθμό ανάπτυξης και έτσι επιλέγουν να μην ξοδεύουν αλόγιστα.
Ο δείκτης καταναλωτικού κλίματος που δημοσιεύεται από κοινού από την GfK και το Ινστιτούτο Αποφάσεων Αγοράς της Νυρεμβέργης (NIM) υποχώρησε απροσδόκητα στο -21,8 ενώ οδεύουμε προς τον Ιούλιο, από ελαφρώς αναθεωρημένο -21,0 τον Ιούνιο.
Αναλυτές σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν αύξηση στο -18,9.
Τόσο οι εισοδηματικές όσο και οι οικονομικές προσδοκίες μειώθηκαν ελαφρά και η προθυμία για αγορές παρέμεινε σε χαμηλό επίπεδο. Η πρόθεση για αποταμίευση, που ήδη βρίσκεται σε υψηλό επίπεδο, αυξήθηκε ελαφρά.
Τα εν λόγω στοιχεία προστίθενται σε μία σειρά δεδομένων που υποδεικνύουν ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης διανύει έναν ανώμαλο δρόμο αφού τον Ιούνιο ο πληθωρισμός «έτρεξε» με μεγαλύτερο ρυθμό και σημειώθηκε πτώση τόσο στη βιομηχανική παραγωγή, όσο και στις μεταποιητικές παραγγελίες.