Μικρή πτώση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μικρή πτώση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 υποχώρησε -για τέταρτη διαδοχική συνεδρίαση- κατά 0,28% στις 511,18 μονάδες.

Με ήπιες απώλειες και μεικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές της Παρασκευής οι δείκτες στις ευρωαγορές, καθώς οι επενδυτές επεξεργάστηκαν στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ αλλά και στην Ευρωζώνη.

Πιο αναλυτικά, ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 υποχώρησε -για τέταρτη διαδοχική συνεδρίαση- κατά 0,28% στις 511,18 μονάδες. Ο δείκτης Eurostoxx 50 κατέγραψε απώλειες 0,20% στις 4.892,85 μονάδες.

Στους επιμέρους δείκτες, ο γερμανικός DAX στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης ενισχύθηκε κατά 0,27% στις 18.253 μονάδες, ενώ ο γαλλικός CAC 40 απωδυναμώθηκε κατά 0,68% στις 7.479 μονάδες. Στο Λονδίνο, ο βρετανικός FTSE 100 διολίσθησε κατά 0,19% στις 8.164 μονάδες, ενώ στην ευρωπαϊκή περιφέρεια ο ιταλικός FTSE MIB βρέθηκε στις 33.154 μονάδες, καταγράφοντας μικρές απώλειες 0,10%. Στην Ισπανία, τέλος, ο δείκτης IBEX 35 έκλεισε στις 10.943 μονάδες με πτώση 0,07%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ, ο δείκτης τιμών προσωπικών καταναλωτικών δαπανών στις ΗΠΑ, το βασικό στοιχείο από όπου η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) παρακολουθεί τον πληθωρισμό, αυξήθηκε μόλις κατά 0,1% σε μηνιαία βάση και κατά 2,6% σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Συμπεριλαμβανομένων των τιμών τροφίμων και της ενέργειας, ο πληθωρισμός παρέμεινε αμετάβλητος σε επίπεδα μήνα όπως αναμενόταν.

Στη Γαλλία, ο πληθωρισμός το Μάιο επιβραδύνθηκε ελαφρώς τον Ιούνιο, δίνοντας μία ώθηση στον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, δύο ημέρες πριν από την πρώτη φάση των βουλευτικών εκλογών. Η στατιστική υπηρεσία Insee ανακοίνωσε ότι οι τιμές καταναλωτή τον Ιούνιο αυξήθηκαν κατά 2,5% σε ετήσια βάση, έναντι 2,6% τον Μάιο.

Ο ισπανικός πληθωρισμός επίσης υποχώρησε στο 3,5% σε ετήσια βάση τον Ιούνιο, από 3,8% τον προηγούμενο μήνα. Εν αντιθέσει, ο ιταλικός πληθωρισμός σημείωσε ελαφρά άνοδο, σημειώνοντας αύξηση 0,8% από τον Ιούνιο του 2023.

Η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου αναπτύχθηκε ταχύτερα από ό,τι είχε εκτιμηθεί προηγουμένως στο πρώτο τρίμηνο του έτους, γεγονός που ενισχύει το επιχείρημα του πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ ότι η χώρα έχει γυρίσει σελίδα μετά την ύφεση πέρυσι.

Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν αυξήθηκε κατά 0,7% το πρώτο τρίμηνο, ανακοίνωσε βρετανική στατιστική υπηρεσία, αναβαθμίζοντας την προηγούμενη εκτίμησή της για ανάπτυξη 0,6%. Κανένας από τους οικονομολόγους που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg δεν περίμενε ισχυρότερη απόδοση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μπάφετ: Δωρεά 5,3 δισ. δολαρίων σε πέντε φιλανθρωπικά ιδρύματα

Ην. Βασίλειο: Ανοδική αναθεώρηση των στοιχείων για το ΑΕΠ - Καλά νέα για Σούνακ

Nike: Υποβάθμιση guidance - «Βλέπει» πτώση 10% στις πωλήσεις

gazzetta
gazzetta reader insider insider