Nike: Υποβάθμιση guidance - «Βλέπει» πτώση 10% στις πωλήσεις

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Nike: Υποβάθμιση guidance - «Βλέπει» πτώση 10% στις πωλήσεις
Nike
Βουτιά 16% σημειώνει η μετοχή της Nike την Παρασκευή αφού η εταιρία υποβάθμισε το guidance για ολόκληρο το έτος.

Βουτιά 16% σημειώνει η μετοχή της Nike την Παρασκευή αφού η εταιρία υποβάθμισε το guidance για ολόκληρο το έτος, διαμηνύοντας παράλληλα ότι αναμένει πτώση των πωλήσεων κατά 10% στο τρέχον τρίμηνο, ενώ προειδοποίησε για ήπιες πωλήσεις στην Κίνα και για ανισορροπία στις καταναλωτικές τάσεις παγκοσμίως.

Η διαφαινόμενη βουτιά 10% το πρώτο τρίμηνο είναι πολύ κάτω από την πρόβλεψη για πτώση 3,2% που ανέμεναν οι αναλυτές. Ο γίγαντας των sneaker προσβλέπει πως οι πωλήσεις του οικονομικού έτους 2025 θα είναι συγκρατημένα μονοψήφιες, ενώ οι εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για αύξηση +0,9%.

«Μια επιστροφή στην προηγούμενη κλίμακα επιτυχίας απαιτεί χρόνο», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομικών, Μάθιου Φριντ, προσδοκώντας σε νέα «αποδυνάμωση» των πωλήσεων το πρώτο εξάμηνο. «Αν και τα επόμενα τρίμηνα θα είναι δύσκολα, είμαστε βέβαιοι ότι η Νike θα γίνει πιο ανταγωνιστική και μαζί με ένα πιο ισορροπημένο χαρτοφυλάκιο, θα την οδηγήσουμε σε βιώσιμη, κερδοφόρα και μακροπρόθεσμη ανάπτυξη» πρόσθεσε.

Η ισχυρή επιχείρηση αντιμετωπίζει επιβράδυνση στις διαδικτυακές πωλήσεις, ειδικά στα κλασικά franchise υποδημάτων, και ανησυχεί για την «αυξημένη μακροοικονομική αβεβαιότητα» στην περιοχή της Κίνας και τις «άνισες καταναλωτικές τάσεις» σε όλες τις αγορές της. Για το 4ο δημοσιονομικό τρίμηνο, η Nike ξεπέρασε τις εκτιμήσεις κερδών καθώς οι προσπάθειές της για μείωση του κόστους συνεχίζουν να αποφέρουν καρπούς, αλλά υστερεί σε έσοδα.

Eιδικότερα, ανακοίνωσε 1,01 δολάρια κέρδη ανά μετοχή, έναντι πρόβλεψης για 83 σεντς ανά μετοχή και έσοδα 12,61 δισ. δολάρια, κάτω από την πρόβλεψη για 12,84 δισ. δολάρια και 2% μειωμένα από το 2023. Τα καθαρά κέρδη της για το τρίμηνο που έληξε στις 31 Μαΐου ήταν 1,5 δισ. δολάρια πάνω από το 1,03 δισ. δολάρια ένα χρόνο νωρίτερα.

Το οικονομικό έτος 2024, η Nike σημείωσε πωλήσεις 51,36 δισ. δολαρίων, όπως και το προηγούμενο έτος, όμως πρόκειται για τον πιο αργό ρυθμό ετήσια αύξησης τζίρου που έχει δει η εταιρεία από το 2010, εξαιρουμένης της πανδημίας της Covid-19. Παρά τη μείωση της κίνησης στην Κίνα, οι πωλήσεις ξεπέρασαν τις προσδοκίες της Wall Street, φθάνοντας τα 1,86 δισ. δολάρια.

Οι πωλήσεις στη Βόρεια Αμερική, τη μεγαλύτερη αγορά της, ανήλθαν στα 5,28 δισ. δολάρια, κάτω από τις προσδοκίες του StreetAccount για 5,45 δισεκατομμύρια δολάρια. Στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, η Nike σημείωσε έσοδα 3,29 δισ. δολαρίων, κάτω από τις εκτιμήσεις για 3,32 δισ. δολ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Λευκορωσία: Το υπουργείο Άμυνας ανακοινώνει ότι ενισχύει τα σύνορα με την Ουκρανία

Πιέσεις στη Wall Street μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό

Υπογράφηκαν οι συμβάσεις αναβάθμισης των νοσοκομείων Κύμης, Καρύστου και ακόμα 5 Κέντρων Υγείας

gazzetta
gazzetta reader insider insider