Πιέσεις στη Wall Street μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πιέσεις στη Wall Street μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό
Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχωρεί κατά 0,29% στις 39.052 μονάδες

Τελευταία ενημέρωση 21:57

Με αρνητικά πρόσημα κινούνται οι δείκτες στη Wall Street , μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό που έδειξαν ότι ανήλθε στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριών ετών, σε μία συνεδρίαση που σηματοδοτεί την λήξη μήνα, τριμήνου και εξαμήνου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ, ο δείκτης τιμών προσωπικών καταναλωτικών δαπανών στις ΗΠΑ, το βασικό στοιχείο από όπου η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) παρακολουθεί τον πληθωρισμό, αυξήθηκε μόλις κατά 0,1% σε μηνιαία βάση και κατά 2,6% σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Συμπεριλαμβανομένων των τιμών τροφίμων και της ενέργειας, ο πληθωρισμός παρέμεινε αμετάβλητος σε επίπεδα μήνα όπως αναμενόταν.

Πρόκειται ένα στοιχείο «καταλύτη» τόσο για την χρηματιστηριακή αγορά όσο και για την οικονομία, καθώς σε μεγάλο βαθμό θα καθορίσει την πορεία που θα ακολουθήσει η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ στην νομισματική πολιτική.

Υπό αυτό το πρίσμα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχωρεί κατά 0,34% στις 39.030 μονάδες, ενώ ο διευρυμένος S&P 500 διολισθαίνει κατά 0,20% στις 5.471 μονάδες. Τέλος, ο τεχνολογικός Nasdaq χάνει 0,20% στις 17.823 μονάδες.

Στο ταμπλό, «βουτιά» 20% καταγράφει η μετοχή της Nike, αφού η εταιρεία υποβάθμισε το guidance για ολόκληρο το έτος, διαμηνύοντας παράλληλα ότι αναμένει πτώση των πωλήσεων κατά 10% στο τρέχον τρίμηνο, ενώ προειδοποίησε για ήπιες πωλήσεις στην Κίνα και για ανισορροπία στις καταναλωτικές τάσεις παγκοσμίως.

Επίσης, πάνω από 11% αποδυναμώνεται η μετοχή της Trump Media, χάνοντας τα κέρδη που κατέγραψε στην αρχή της συνεδρίασης, στον απόηχο του πρώτου προεδρικού ντιμπέιτ μεταξύ του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και του προέδρου Τζο Μπάιντεν, η εμφάνιση του οποίου χαρακτηρίστηκε απογοητευτική.

Οι δείκτες προέρχονται από μία αρκετά άτονη συνεδρίαση στη Wall Street με ήπιες διακυμάνσεις, καθώς οι επενδυτές προετοιμάζονταν για την ανακοίνωση του PCE.

Μέχρι στιγμής στην εβδομάδα, ο Nasdaq έχει σημειώσει άνοδο σχεδόν 1%, ο S&P 500 βρίσκεται στο +0,6%, ενώ ο Dow κινείται σε αντίστοιχα επίπεδα (0,5%).

Στο β' τρίμηνο ο Dow Jones φαίνεται να υποαποδίδει, έχοντας απωλέσει πάνω από 1% αυτή την περίοδο ενώ ο S&P 500 και ο Nasdaq έχουν ισχυροποιηθεί 4% και 9% αντίστοιχα.

Ωστόσο, και οι τρεις δείκτες αναμένεται να ολοκληρώσουν με κέρδη τον Ιούνιο, με τον Nasdaq να ενισχύεται σχεδόν 6%, και τον S&P 500 και ο Dow κατά περίπου 4% και 1%, αντίστοιχα.

«Πρωταγωνιστής» και σε επίπεδα εξαμήνου αναδεικνύεται αδιαμφισβήτητα ο Nasdaq, καταγράφοντας άνοδο περίπου 18%, αφού η φρενίτιδα της τεχνητής νοημοσύνης συνεπήρε το ενδιαφέρον των επενδυτών, αντίστοιχη είναι η εικόνα και για τον S&P 500 με άλμα σχεδόν 15%. Ο μόνος που «υστερεί» στα κέρδη είναι Dow Jones σημειώνοντας παρ' όλα αυτά κέρδη σχεδόν 4%.

Οι μετοχές των κατασκευαστών τσιπ θριάμβευσαν κατά το α' εξάμηνο του 2024 συμβάλλοντας στην κατακόρυφη πορεία του Nasdaq των 100 μετοχών. Η Nvidia, είναι ο «πολυτιμότερος» παίκτης του τεχνολογικού δείκτη έχοντας εκτοξευθεί κατά 152%, ενώ η Arm Holdings έχει καταγράψει ράλι 119%. Ακολουθεί η Micron Technology με 54% κέρδη, ενώ Applied Materials, KLA Corporation και Broadcom έχουν κερδίσει από τουλάχιστον 40% έκαστη.

Οι επενδυτές προσπαθούν να προβλέψουν τις μελλοντικές κινήσεις της Fed για τη νομισματική πολιτική, και καθώς νωρίτερα νωρίτερα το 2024 ανέμεναν τουλάχιστον έξι μειώσεις επιτοκίων φέτος ενώ τώρα τιμολογούν μόλις δύο, αρχής γενομένης από τον Σεπτέμβριο. Οι traders δίνουν επί του παρόντος με πιθανότητες 59,5% ώστε η κεντρική τράπεζα να μειώσει τα επιτόκια στη συνεδρίασή της τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με το CME Group FedWatch Tool.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΗΠΑ: Στο 2,6% ο PCE τον Μάιο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις

Nike: Υποβάθμιση guidance - «Βλέπει» πτώση 10% στις πωλήσεις

gazzetta
gazzetta reader insider insider