ΗΠΑ: Στο 2,6% ο PCE τον Μάιο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΗΠΑ: Στο 2,6% ο PCE τον Μάιο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις
Όπως αναμενόταν, ο δείκτης τιμών προσωπικών καταναλωτικών δαπανών στις ΗΠΑ, το βασικό μέτρο από όπου η Fed παρακολουθεί τον πληθωρισμό, αυξήθηκε κατά 2,6% τον Μάιο σε σχέση με ένα χρόνο πριν.

Στα χαμηλότερα επίπεδα σε διάστημα μεγαλύτερο από τρία έτη ανήλθε ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ για τον Μάιο.

Ο δείκτης τιμών προσωπικών καταναλωτικών δαπανών στις ΗΠΑ, το βασικό στοιχείο από όπου η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) παρακολουθεί τον πληθωρισμό, αυξήθηκε μόλις κατά 0,1% σε μηνιαία βάση και κατά 2,6% σε σχέση με ένα χρόνο πριν, σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Εμπορίου.

Συμπεριλαμβανομένων των τιμών τροφίμων και της ενέργειας, ο πληθωρισμός παρέμεινε αμετάβλητος σε επίπεδα μήνα όπως αναμενόταν.

Και οι δύο μετρήσεις ήταν ανάλογες με τις εκτιμήσεις του Dow Jones, με τον Μάιο να σηματοδοτεί να χαμηλότερα ετήσια ποσοστά από τον Μάρτιο του 2021, όπου για πρώτη φορά ο πληθωρισμός ξεπέρασε το στόχο του 2% της Fed.

Εκτός από τα στοιχεία για τον πληθωρισμό, η έκθεση του Γραφείου Οικονομικής Ανάλυσης αποκάλυψε ότι το ατομικό εισόδημα αυξήθηκε κατά 0,5%, υψηλότερα από την εκτίμηση για 0,4%. Ωστόσο, οι καταναλωτικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 0,2%, ασθενέστερα από την πρόβλεψη για 0,3%.

Οι τιμές παρέμειναν συγκρατημένες τον Μάιο εν μέρει λόγω της πτώσης 0,4% και 2,1% στα αγαθά και στην ενέργεια αντίστοιχα, που αντιστάθμισαν την άνοδο κατά 0,2% στις υπηρεσίας και 0,1% στο φαγητό.

Ωστόσο, οι τιμές των κατοικιών ενισχύθηκαν για τέταρτο συνεχόμενο μήνα κατά 0,4%. Το κόστος της στέγασης αποδεικνύεται πιο επίμονο από ό,τι ανέμεναν οι αξιωματούχοι της Fed και συνέβαλε στη διατήρηση των επιτοκίων στα τρέχοντα επίπεδα από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ην. Βασίλειο: Ανοδική αναθεώρηση των στοιχείων για το ΑΕΠ - Καλά νέα για Σούνακ

gazzetta
gazzetta reader insider insider