Ανοδικά ολοκλήρωσαν τη πρώτη μέρα της αγοραστικής εβδομάδας οι δείκτες στις ευρωαγορές, καθώς οι επενδυτές επεξεργάστηκαν τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία, όπου ο ακροδεξιός Εθνικός Συναγερμός (RN) της Μαρίν Λεπέν σημείωσε ιστορικά κέρδη και κατέλαβε την πρώτη θέση με 33% των ψήφων.
Υπενθυμίζεται ότι η ξέφρενη άνοδός της στις ευρωεκλογές είχε πυροδοτήσει ραγδαίο sell off σε γαλλικές μετοχές και ομόλογα.
- Berenberg: «Σκληρό ροκ» διαπραγματεύσεων για μπλόκο στη Λεπέν - Τα τρία σενάρια για την επόμενη μέρα
Πιο αναλυτικά, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με άνοδο 0,31% στις 513,02 μονάδες, ανακάμπτοντας μετά από τέσσερις ημέρες απωλειών. Ο δείκτης Eurostoxx 50 κατέγραψε κέρδη 0,74% στις 4.930 μονάδες.
Στους επιμέρους δείκτες, ο γερμανικός DAX στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης ενισχύθηκε 0,47% στις 18.321 μονάδες. Ο γαλλικός CAC 40 κέρδισε 1,09% (έχοντας επιδοθεί σε ράλι 2,72% -υψηλό 2ετίας- νωρίτερα στη συνεδρίαση) στις 7.561 μονάδες. Οι μετοχές των βασικών τραπεζών της Γαλλίας, συμπεριλαμβανομένων των BNP Paribas, Societe Generale και Credit Agricole, ενισχύθηκαν μεταξύ 3,59%, 3,10% και 2,83%. Την Παρασκευή, ο CAC 40 στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε και πλέον μηνών εν μέσω ανησυχιών για τη δημοσιονομική πειθαρχία της Γαλλίας υπό μία νέα κυβέρνηση.
Στο Λονδίνο, ο βρετανικός FTSE 100 σημείωσε οριακά κέρδη 0,03% στις 8.166 μονάδες, ενώ στην ευρωπαϊκή περιφέρεια ο ιταλικός FTSE MIB βρέθηκε στις 33.716 μονάδες με +1,70% και στην Ισπανία, τέλος, ο δείκτης IBEX 35 με +1,04% άγγιξε τις 11.057 μονάδες.
Στις επιχειρηματικές εξελίξεις, η γαλλική φαρμακοβιομηχανία Sanofi σχεδιάζει να επενδύσει μεταξύ 1,3 δισ. ευρώ και 1,5 δισ. ευρώ σε μια μεγάλη μονάδα παραγωγής στη Φρανκφούρτη της Γερμανίας, όπου παράγει την ινσουλίνη Lantus, όπως αναφέρει τη Δευτέρα με ρεπορτάζ η εφημερίδα Handelsblatt.
Μάκρο
Στο μέτωπο των μάκρο, περισσότερο από το αναμενόμενο υποχώρησε ο πληθωρισμός στην Γερμανία τον Ιούνιο, επαναλαμβάνοντας την πτωτική του τάση μετά από δύο διαδοχικούς μήνες αυξήσεων και αφήνοντας ανοιχτή την πόρτα για μια νέα μείωση επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τον Σεπτέμβριο.
Ο πληθωρισμός υποχώρησε στο 2,5% τον Ιούνιο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της ομοσπονδιακής στατιστικής υπηρεσίας τη Δευτέρα, από 2,8% τον Μάιο. Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters είχαν προβλέψει τον πληθωρισμό να υποχωρεί στο 2,6%.
Επίσης, η μεταποιητική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη κατέγραψε πτωτική πορεία τον Ιούνιο, καθώς η ζήτηση μειώθηκε με ταχύ ρυθμό, παρά το γεγονός ότι τα εργοστάσια κατέβασαν τις τιμές τους.
Όπως μεταδίδει το Reuters, ο τελικός δείκτης υπευθύνων προμηθειών (PMI) της HCOB για τη μεταποίηση στην ευρωζώνη, που καταρτίζεται από την S&P Global, υποχώρησε τον Ιούνιο στις 45,8 μονάδες, από 47,3 τον Μάιο, οριακά πάνω από την εκτίμηση για 45,6 μονάδες. Εδώ και δύο χρόνια, ο δείκτης βρίσκεται κάτω από το όριο του 50 που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση.
Στα επιμέρους στοιχεία, ο δείκτης νέων παραγγελιών υποχώρησε στο 44,4 από 47,3, παρά την 14η συνεχή μείωση τιμών που πραγματοποίησαν τα εργοστάσια.
«Οι μετρήσεις των δεικτών PMI για όλες τις χώρες της ευρωζώνης, εκτός από την Ιταλία, επιδεινώθηκαν τον Ιούνιο. Ωστόσο, τείνουμε να το θεωρήσουμε αυτό περισσότερο ως μια προσωρινή παρέκκλιση παρά ως ένδειξη παρατεταμένης ύφεσης», δήλωσε ο Cyrus de la Rubia, επικεφαλής οικονομολόγος της Hamburg Commercial Bank.