Wall Street: Προς νέο ρεκόρ ο S&P 500

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Wall Street: Προς νέο ρεκόρ ο S&P 500
Ο Dow Jones καταγράφει πτώση 0,34% στις 39.177 μονάδες, ο S&P 500 χάνει 0,09% στις 5.532 μονάδες και κινείται κοντά σε επίπεδα ρεκόρ, ενώ ο Nasdaq κερδίζει 0,24% στις 18.231 μονάδες.

Με μικρές μεταβολές κινούνται την Παρασκευή οι δείκτες στη Wall Street, μετά τα στοιχεία για την αγορά εργασίας στις ΗΠΑ, όπου οι προσλήψεις ελαφρώς αυξήθηκαν και η ανεργία «σκαρφάλωσε». Υπενθυμίζεται ότι χθες, το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης παρέμεινε κλειστό λόγω της Ημέρας Ανεξαρτησίας (4th of July).

Υπό αυτό το πρίσμα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones καταγράφει πτώση 0,34% στις 39.177 μονάδες, ο διευρυμένος S&P 500 χάνει 0,09% στις 5.532 μονάδες και κινείται κοντά σε επίπεδα ρεκόρ, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq κερδίζει 0,24% στις 18.231 μονάδες. Και οι τρεις δείκτες αναμένεται να ολοκληρώσουν την εβδομάδα με κέρδη. Ο Nasdaq και ο S&P 500 έχουν ενισχυθεί πάνω από 2,5% και 1,4% αντίστοιχα, «χτίζοντας» πάνω στα νέα ιστορικά υψηλά που πέτυχαν την Τετάρτη. Ο Dow Jones έρχεται τρίτος και καταϊδρωμένος με οριακή άνοδο κατά 0,5%.

Ακόμη, υπενθυμίζεται πως την Τετάρτη δημοσιεύθηκαν και τα πρακτικά διήμερης συνεδρίασης της FOMC πραγματοποιήθηκε στις 11-12 Ιουνίου. Οι αξιωματούχοι της Fed στην τελευταία τους συνάντηση αναγνώρισαν ότι η οικονομία των ΗΠΑ φαίνεται να επιβραδύνεται και ότι «οι πιέσεις τιμών μειώνονται», αλλά παρόλα αυτά συνέστησαν την υιοθέτηση μιας στάσης αναμονής πριν δεσμευτούν για μειώσεις επιτοκίων.

Τα πρακτικά, που κυκλοφόρησαν την Τετάρτη, εστίασαν στα θετικά στοιχεία για τον πληθωρισμό, τονίζοντας πως είναι «μια σειρά από τις θετικές εξελίξεις στην αγορά εργασίας» που επιβεβαιώνει πως οι πιέσεις των τιμών κινούνται πτωτικά. Ωστόσο, «δεν κρίνουν ως σκόπιμο να μειωθεί το εύρος των επιτοκίων έως ότου εμφανιστούν πρόσθετα στοιχεία που θα δώσουν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη ότι ο πληθωρισμός κινείται σταθερά προς τον στόχο του 2%».

«Η συντριπτική πλειονότητα των συμμετεχόντων εκτίμησε ότι η ανάπτυξη της οικονομικής δραστηριότητας φαίνεται να επιβραδύνεται σταδιακά και τα περισσότερα μέλη εκλαμβάνονται την τρέχουσα νομισματική πολιτική ως περιοριστική». Mε το επιτόκιο στο εύρος του 5,25%-5,50% όπου είναι τώρα εδώ και ένα χρόνο, οι υπεύθυνοι χάραξης νομισματικής πολιτικής παρατήρησαν ότι η πρόοδος στην καταπολέμηση του πληθωρισμού ήταν πιο αργή φέτος από ό,τι περίμεναν τον περασμένο Δεκέμβριο.

Μάκρο

Σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Εργασίας, οι νέες θέσεις εργασίας εξαιρουμένων του κλάδου της γεωργίας, αυξήθηκαν κατά 206.000 για τον μήνα, πάνω από την πρόβλεψη για 200.000 του Dow Jones, αν και λιγότερες από τις 218.000 του Μαΐου. Παράλληλα, η ανεργία «σκαρφάλωσε» απροσδόκητα στο 4,1%. Τα νέα στοιχεία υπεισέρχονται στο μικροσκόπιο των αξιωματούχων της Fed που σταθμίζουν την επόμενη κίνησή τους στον τομέα της νομισματικής πολιτικής και τις μειώσεις των επιτοκίων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider