Ευρωαγορές: Δεν τις τρόμαξαν οι γαλλικές εκλογές - Στα «πράσινα» ο CAC 40

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ευρωαγορές: Δεν τις τρόμαξαν οι γαλλικές εκλογές - Στα «πράσινα» ο CAC 40
Αντοχές δείχνουν την Δευτέρα οι δείκτες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους αναλυτές να δείχνουν ψυχραιμία ενώ επεξεργάζονται την απρόσμενη τροπή των γαλλικών εκλογών

Τελευταία ενημέρωση: 12:44

Αντοχές δείχνουν την Δευτέρα οι δείκτες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους αναλυτές να δείχνουν ψυχραιμία ενώ επεξεργάζονται την απρόσμενη τροπή των γαλλικών εκλογών όπου το Νέο Λαϊκό Μέτωπο αναδείχθηκε ο μεγάλος νικητής του δεύτερου γύρου των βουλευτικών εκλογών της Γαλλίας, όταν όλες οι δημοσκοπήσεις έδιδαν πρωτιά στο ακροδεξιό κόμμα της Μαρί Λεπέν. Ενώ όμως ο νικητής έφερε τα «πάνω κάτω», το αποτέλεσμα ήταν το αναμενόμενο χωρίς ωστόσο τους ίδιους πρωταγωνιστές: ένα διασπασμένο κοινοβούλιο τριών αντίπαλων κομμάτων με πολύ διαφορετικές πλατφόρμες και χωρίς παράδοση συνεργασίας - και, σύμφωνα με τους όρους του Συντάγματος της Γαλλίας, χωρίς να επιτρέπονται νέες εκλογές για ένα χρόνο.

Η αρχική αντίδραση του γαλλικού CAC 40 ήταν flat κινήσεις, ωστόσο στην πορεία ο δείκτης ενισχύεται κατά 0,46% στις 7,710 μονάδες.

Την ίδια ώρα πτωτικά αντιδρούν τόσο το ευρώ όσο και τα γαλλικά ομόλογα. Το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα διολισθαίνει 0,1% στα 1,0828 δολάρια ενώ νωρίτερα απώλεσε έως και 0,4% περίπου, καθώς κανένα κόμμα δεν φαίνεται να εξασφαλίζει την πλειοψηφία για σχηματισμό κυβέρνησης.

O πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύεται κατά 0,46% στις 518,99 μονάδες, ενώ ο Eurostoxx 50 ενισχύεται 0,54% στις 5.006 μονάδες.

Στο Λονδίνο, ο βρετανικός FTSE 100 είναι στο +0,28% στις 8.226 μονάδες ενώ ο γερμανικός DAX στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης ενισχύεται +0,57% στις 18.565 μονάδες. Στην ευρωπαϊκή περιφέρεια ο ιταλικός FTSE MIB καταγράφει κέρδη 0,78% στις 34.253 μονάδες. Στην Ισπανία, τέλος, ο δείκτης IBEX 35 κερδίζει 0,20% στις 11.044 μονάδες.

Η βασική αιτία της μεγάλης ανατροπής των γαλλικών εκλογών ήταν πρωτίστως οι πυρετώδεις ελιγμοί των προηγούμενων ημερών από το στρατόπεδο του Μακρόν και τους ηγέτες των Αριστερών κομμάτων που ένωσαν τις δυνάμεις τους σε μία προσπάθεια να ανακόψουν το δρόμο της Εθνικής Συσπείρωσης προς την εξουσία, οι λεγόμενες «ανίερες συμμαχίες» όπως τις χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Εθνικής Συσπείρωσης Ζορντάν Μπαρντελά.

Οι αναλυτές της Deutsche Bank τονίζουν ότι οι αγορές θα είναι καχύποπτες για τα «δημοσιονομικά επιθετικά» σχέδια δαπανών και φορολογίας του Νέου Λαϊκού Μετώπου.

«Χθες το βράδυ η ακροαριστερά μιλούσε ήδη για φόρους περιουσίας και αυξήσεις στους φόρους στις εταιρείες που δεν θα είναι φιλικές προς την αγορά. Ωστόσο, η προσπάθεια να οικοδομηθεί μια κυβέρνηση που να έχει κάθε είδους σταθερότητα φαίνεται πολύ υψηλός πήχης σήμερα το πρωί. Η πολιτική παράλυση για τους επόμενους 12 μήνες φαίνεται το πιο πιθανό αποτέλεσμα», προσθέτουν.

Ωστόσο, όπως τονίζει με τη σειρά του ο Μάικλ Φιλντ, αναλυτής στην Morningstar, «η εκλογική επιτυχία της συμμαχίας της αριστερής πτέρυγας δεν είναι συνήθως κάτι για το οποίο θα γιόρταζαν οι αγορές, αλλά δεδομένων των φόβων που είχαν οι επενδυτές για μια κυβέρνηση της δεξιάς πτέρυγας, η ανακοίνωση αυτή είναι πολύ πιθανόν να είναι καλοδεχούμενη».

Οι μετοχές της BNP Paribas, της μεγαλύτερης τράπεζα της Γαλλίας, ήταν αμετάβλητες ενώ της SocGen ενισχύθηκαν νωρίτερα κατά 0,7%.

Ασία: «Βουτιά» 2% στο Χονγκ Κονγκ

Με απώλειες έκλεισαν οι αγορές Ασίας-Ειρηνικού τη Δευτέρα, με τους αναλυτές να περιμένουν νέα μάκρο στοιχεία μέσα στην εβδομάδα από ΗΠΑ και Κίνα, ενώ παράλληλα επεξεργάζονται τα αποτελέσματα των γαλλικών εκλογών.

Οι επενδυτές αναμένουν την ανάγνωση του δείκτη τιμών καταναλωτή των ΗΠΑ, που αναμένεται την Πέμπτη, για να αξιολογήσουν την πορεία των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, ενώ τα στοιχεία για τον πληθωρισμό της Κίνας την Τετάρτη θα σηματοδοτήσουν την κατάσταση της οικονομικής ανάκαμψης της χώρας.

Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ σημείωσε βουτιά 1,89%, ενώ ο CSI300 της ηπειρωτικής Κίνας υποχώρησε 0,69%, καθοδόν για πέμπτη ημέρα απωλειών, κινούμενος στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Φεβρουάριο.

Ο Nikkei 225 στην Ιαπωνία υποχώρησε -0,06% στις 40.867 μονάδες, ενώ ο ευρύτερος Topix σημείωσε πτώση 0,57% στις 2.867,61 μονάδες. Οι απώλειες έρχονται καθώς οι πραγματικοί μισθοί της Ιαπωνίας μειώθηκαν για 26ο συνεχόμενο μήνα. Στοιχεία από το υπουργείο Υγείας, Εργασίας και Πρόνοιας της χώρας έδειξαν ότι οι πραγματικοί μισθοί μειώθηκαν κατά 1,4% σε ετήσια βάση τον Μάιο, αν και οι ονομαστικοί μισθοί αυξήθηκαν 1,9% στα 297.151 γιεν (1.850 δολάρια). Ο αριθμός του Μαΐου ήταν επίσης η ταχύτερη αύξηση μισθών σε 11 μήνες.

Ο Kospi της Νότιας Κορέας υποχώρησε 0,15% και έκλεισε στις 2.857,76 μονάδες και ο μικρής κεφαλαιοποίησης Kosdaq σκαρφάλωσε 1,39% και έκλεισε στις 859,27 μονάδες. Οι μετοχές της Samsung Electronics σημείωσαν άνοδο 0,34%, παρά το γεγονός ότι το μεγαλύτερο συνδικάτο της εταιρείας σχεδίαζε να ξεκινήσει τριήμερη απεργία τη Δευτέρα.

Το Reuters ανέφερε ότι η National Samsung Electronics Union (NSEU), η οποία έχει περίπου 28.000 μέλη, ζήτησε από την εταιρεία να βελτιώσει το σύστημα μπόνους που βασίζεται στην απόδοση και να δώσει στους εργαζόμενους μια επιπλέον ημέρα ετήσιας άδειας.

Ο S&P/ASX 200 της Αυστραλίας έκλεισε με πτώση 0,76% στις 7.763,2 μονάδες, σημειώνοντας δεύτερη συνεχόμενη ημέρα απωλειών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider