Γαλλικές εκλογές: Τι σημαίνει για τις αγορές ένα «μετέωρο Κοινοβούλιο»

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γαλλικές εκλογές: Τι σημαίνει για τις αγορές ένα «μετέωρο Κοινοβούλιο»
Γαλλικές εκλογές / Πηγή Φωτογραφίας: Getty Images
Ένα διασπασμένο κοινοβούλιο θα μπορούσε να αποδειχθεί πρόκληση τόσο για τη χάραξη πολιτικής όσο και για τις χρηματοπιστωτικές αγορές.

H νίκη που πήρε το Νέο Λαϊκό Μέτωπο στον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών της Γαλλίας προκάλεσε μεγάλες εκπλήξεις, με τους πολιτικούς σχολιαστές να θεωρούν ρεαλιστική εικόνα ένα μετέωρο κοινοβούλιο που θα μπορούσε να αποδειχθεί πρόκληση τόσο για τη χάραξη πολιτικής όσο και για τις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Οι αναλυτές της Citi προειδοποίησαν ότι οι χρηματιστηριακές αγορές ίσως είναι ελαφρώς υπερβολικά αισιόδοξες για τις γαλλικές εκλογές καθώς τα επικρατέστερα σενάρια, όπως ένα πολιτικό αδιέξοδο, θα συνεπάγονταν με ηχηρούς τριγμούς στις μετοχές. «Οι γαλλικές μετοχές τείνουν να είναι πιο ασταθείς στις εκλογές και περιμένουμε πρόσθετη αναταραχή από εδώ και πέρα» ανέφεραν σύμφωνα με το CNBC.

Αναλυτές της επενδυτικής εταιρείας Daiwa Capital Markets επιβεβαίωσαν επίσης μία ενδεχόμενη αβεβαιότητα εάν κανένα κόμμα δεν καταφέρει να κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Τόνισαν ότι ένας μεγάλος συνασπισμός των μετριοπαθών αριστερών και κεντρικών κομμάτων, μια κυβέρνηση ενότητας ή μια κυβέρνηση μειοψηφίας είναι εφικτοί συνδυασμοί.

«Ανεξάρτητα από αυτό, η αβεβαιότητα σχετικά με τις προοπτικές για τη χάραξη πολιτικής στη Γαλλία είναι πιθανό να είναι μακροχρόνια», πρόσθεσαν καθώς τόσο τα σχέδια του Μελανσόν όσο και της Λεπέν στο κομμάτι της φορολόγησης και των δαπανών αποτελούν βασικό «πονοκέφαλο» ήδη από τις ευρωεκλογές.

Η Γαλλία είναι σε δύσκολη δημοσιονομικά θέση και η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι θα την θέσει σε διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος λόγω της αποτυχίας της να τηρήσει τον στόχο του 3% επί του ΑΕΠ. «Ένα μετέωρο κοινοβούλιο σημαίνει ότι θα είναι δύσκολο για οποιαδήποτε κυβέρνηση να περάσει τις περικοπές στον προϋπολογισμό που είναι απαραίτητες για να συμμορφωθεί η Γαλλία με τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ και να θέσει το δημόσιο χρέος της σε βιώσιμο μονοπάτι», δήλωσε ο Τζακ Άλεν-Ρέινολντς, αναπληρωτής οικονομολόγος της Capital Economics και επικεφαλής για την Ευρωζώνη.

«Η πιθανότητα σύγκρουσης της γαλλικής κυβέρνησης (και των κυβερνήσεων άλλων χωρών) με την ΕΕ σχετικά με τη δημοσιονομική πολιτική έχει ενταθεί τώρα που οι δημοσιονομικοί κανόνες του μπλοκ έχουν επανεισαχθεί και αρκετές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας και της Ιταλίας» πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Οι αγωνίες έχουν εξαπλωθεί επίσης και στην αγορά ομολόγων της Γαλλίας τις τελευταίες εβδομάδες, με το spread έναντι των γερμανικών κρατικών τίτλων να έχει σκαρφαλώσει σε υψηλό 12ετίας (σσ: από το 2012). Παράλληλα, η απόδοση των 10ετών γαλλικών ομολόγων έχει εκτιναχθεί πάνω από το 3,3%, περίπου υψηλό 12 μηνών, από τότε που προκηρύχθηκαν οι πρόωρες εκλογές από τον Μακρόν στα μέσα Ιουνίου.

Ο Ντέιβιντ Ρος, πρόεδρος και παγκόσμιος στρατηγός της Independent Strategy, επεσήμανε ότι η νίκη της αριστερής συμμαχίας θα μπορούσε να είναι χειρότερη σε οικονομικό επίπεδο από μια κυβέρνηση Λεπέν. Διαπίστωσε ότι οποιαδήποτε ανακούφιση στην αποφυγή μιας οριστικής νίκης του ακροδεξιού RN θα είναι βραχύβια και έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για ράλι του spread ανάμεσα σε γαλλικά και γερμανικά ομόλογα.

Ο Χόλγκερ Σμίντινγκ, επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg Bank, θεωρεί ότι το μετέωρο κοινοβούλιο είναι το πιθανότερο και λιγότερο αρνητικό σενάριο. «Ωστόσο, δεν είναι καλό αποτέλεσμα, για να το θέσω ήπια. Σηματοδοτεί το τέλος των μεταρρυθμίσεων υπέρ της ανάπτυξης του Μακρόν. Οποιαδήποτε κυβέρνηση, θα δυσκολευτεί να πετύχει πολλά», συμπλήρωσε

Ο Σέιν Όλιβερ, επικεφαλής οικονομολόγος και επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής στο AMP, διεμήνυσε ότι ένα μετέωρο κοινοβούλιο δεν θα ήταν καλό για τις μεταρρυθμίσεις και τη μείωση του ελλείμματος. Ωστόσο, υπογράμμισε θα μπορούσε να θεωρηθεί ως το λιγότερο κακό αποτέλεσμα για τις αγορές «καθώς θα μείωνε την πιθανότητα σύγκρουσης σχετικά με τη δημοσιονομική πολιτική και θα απέτρεπε τις εξτρεμιστικές πολιτικές της Λεπέν».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Εκλογές στη Γαλλία: Πώς κατανέμονται οι έδρες - Η νίκη της Αριστεράς και ο «γρίφος» της νέας κυβέρνησης

Γαλλικό ανακάτεμα στο Μέτωπο του Μελανσόν - Είναι ο Γκλικσμάν η λύση; Κασσελάκης και Δούκας ταυτίστηκαν

Γαλλία-Εκλογές: Σε τουλάχιστον 67% εκτιμάται ότι θα φθάσει η συμμετοχή

gazzetta
gazzetta reader insider insider