Εκλογές στη Γαλλία: Πώς κατανέμονται οι έδρες - Η νίκη της Αριστεράς και ο «γρίφος» της νέας κυβέρνησης

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εκλογές στη Γαλλία: Πώς κατανέμονται οι έδρες - Η νίκη της Αριστεράς και ο «γρίφος» της νέας κυβέρνησης
Σε αχαρτογράφητα νερά η Γαλλία - Το Νέο Λαϊκό Μέτωπο θα έχει 184 ως 186 έδρες, 160 ως 162 η παράταξη Μακρόν, η ακροδεξιά 141 ως 143.

Μετά από μια διπλή εκλογική αναμέτρηση σε κλίμα ακραίας πόλωσης, ανατροπή δεδομένων μέσα σε λίγες ημέρες και τα υψηλότερα ποσοστά συμμετοχής εδώ και δεκαετίες, η Γαλλία εισέρχεται από σήμερα σε αχαρτογράφητα νερά, με το πολιτικό σύστημα της χώρας να καλείται να βρει λύση ώστε να αποφευχθεί η ακυβερνησία, καθώς κανένα κόμμα δεν συγκεντρώνει αυτοδυναμία.

Διαψεύδοντας τις δημοσκοπήσεις που του έδιναν την πρωτιά, το κόμμα RN της Μαρίν Λεπέν όχι μόνο δεν εξασφάλισε την πλειοψηφία στη γαλλική εθνοσυνέλευση αλλά τελικώς ήρθε τρίτο, πίσω από το Νέο Λαϊκό Μέτωπο (NFP) της εκλογικής σύμπραξης των δυνάμεων της Αριστεράς υπό τον Ζαν Λικ Μελανσόν και το κεντρώο μπλοκ ENSEMBLE που πρόσκειται στον πρόεδρο Μακρόν.

Ειδικότερα, η συμμαχία της γαλλικής αριστεράς Νέο Λαϊκό Μέτωπο θα καταλάβει στην νέα γαλλική Εθνοσυνέλευση από 184 ως 186 έδρες, κατά νεότερη εκτίμηση του γαλλικού τηλεοπτικού σταθμού BFM. Από 160 ως 162 θα είναι οι βουλευτές της προσκείμενης στον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν παράταξης. Η ακροδεξιά παράταξη της Μαρίν Λεπέν θα έχει από 141 ως 143 βουλευτές.

Το Ρεπουμπλικανικό κόμμα εκτιμάται ότι θα έχει από 65 ως 67 βουλευτές. Στον χώρο της αριστεράς η Ανυπότακτη Γαλλία (LFI) εκτιμάται ότι θα έχει από 73 ως 80 βουλευτές, το Σοσιαλιστικό κόμμα από 60 έως 64 βουλευτές, οι Οικολόγοι από 33 ως 36 και οι Κομμουνιστές ανάμεσα σε 11 και σε 12 βουλευτές. Στην προεδρική παράταξη η προσκείμενη στον πρόεδρο Μακρόν συνιστώσα εκτιμάται ότι θα έχει περί τους 100 βουλευτές ενώ ανάμεσα στους 50 και τους 60 θα είναι οι βουλευτές συμμαχικών κομμάτων.

Με βάση αυτά τα αποτελέσματα στην Εθνοσυνέλευση θα υπάρχουν τρεις μεγάλες πολιτικές δυνάμεις και για την συγκρότηση απόλυτης πλειοψηφίας θα πρέπει να συνεργαστούν δύο, η τουλάχιστον τα μεγαλύτερα τμήματα τους. Ο πρόεδρος Μακρόν θα λάβει τις αποφάσεις του αφού συγκροτηθεί σε σώμα η Εθνοσυνέλευση και μετά την επιστροφή του από τις ΗΠΑ όπου θα εκπροσωπήσει τη Γαλλία στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ.

Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι τα σενάρια που ανοίγονται πια ως πιθανότητες είναι εκείνα:

  • του σχηματισμού κυβέρνησης μειοψηφίας από το NFP
  • της ακυβερνησίας
  • της σύμπηξης ενός νέου πλειοψηφικού κυβερνητικού συνασπισμού (με τη συμμετοχή ποιων;)
  • του σχηματισμού μιας κυβέρνησης τεχνοκρατών/προσωπικοτήτων

Ο πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Ατάλ δήλωσε ότι θα υποβάλει την παραίτησή του, αλλά θα προσφέρει τις υπηρεσίες του όσο είναι αναγκαίο. Ο διορισμός νέου πρωθυπουργού στη Γαλλία είναι αρμοδιότητα του προέδρου — όμως η Εθνοσυνέλευση έχει την δυνατότητα να τον ρίξει, σε περίπτωση που υιοθετήσει πρόταση μομφής με απόλυτη πλειοψηφία.

Όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο σε ανάλυσή του για το αποτέλεσμα, επικεντρώνοντας αρχικά στον Εμανουέλ Μακρόν, ο Γάλλος πρόεδρος απέφυγε την πανωλεθρία μεν, όμως η συνέχεια αναγγέλλεται περίπλοκη — στο εσωτερικό, στο γαλλικό πολιτικό σκηνικό, καθώς και σε διεθνές επίπεδο. Ήταν αισθητή μια κάποια ανακούφιση στο προεδρικό στρατόπεδο. «Η κεντρώα παράταξη είναι ακόμη όντως ζωντανή», εξηγούσαν πηγές στο περιβάλλον του αρχηγού του κράτους, τονίζοντας ταυτόχρονα πως απαιτείται «σύνεση» στην ανάλυση των αποτελεσμάτων.

Ενώ ο Γάλλος πρόεδρος, ο οποίος υποσχόταν να δώσει αγώνα εναντίον των «άκρων» όταν εκλεγόταν το 2017, βλέπει τη δεύτερη και τελευταία πενταετία του να σπιλώνεται από την ιστορική άνοδο της άκρας δεξιάς. Θα στραφούν οι μακρονιστές στην αριστερά, η οποία διεκδικεί εντολή σχηματισμού κυβέρνησης αλλά δεν έπαψε να τους επιτίθεται κατά τη διάρκεια των εκστρατειών ενόψει ευρωεκλογών και του πρώτου γύρου των βουλευτικών εκλογών;

Το προεδρικό στρατόπεδο θα «θέσει προϋποθέσεις σε κάθε συζήτηση» ενόψει του σχηματισμού νέας πλειοψηφίας, προειδοποίησε ο επικεφαλής της Αναγέννησης, ο Στεφάν Σεζουρνέ, επιμένοντας στον λαϊκό χαρακτήρα του κράτους, στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα, στην υποστήριξη στην Ουκρανία. Διαμηνύοντας πως «ο Ζαν-Λικ Μελανσόν και ορισμένοι από τους συμμάχους δεν θα (μπορέσουν να) κυβερνήσουν τη Γαλλία».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κασσελάκης: Ο λαός της Γαλλίας έδειξε τον δρόμο

Ανδρουλάκης: Ο λαός της Γαλλίας ύψωσε τείχη στην ακροδεξιά, τον ρατσισμό και τη μισαλλοδοξία

Γαλλία: Εκλογές «με κομμένη την ανάσα»

gazzetta
gazzetta reader insider insider