ΧΑ: Τα εγχώρια θεμελιώδη «άμυνα» στις ευρωπαϊκές πιέσεις

Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΧΑ: Τα εγχώρια θεμελιώδη «άμυνα» στις ευρωπαϊκές πιέσεις
Νευρικότητα και υψηλή μεταβλητότητα στις ευρωαγορές. Τα εγχώρια θεμελιώδη και οι αναβαθμίσεις των τραπεζών αποτελούν «άμυνα» για το ΧΑ.

Τελ. ενημέρωση 12:00

Με τις τράπεζες να επιστρέφουν σταδιακά σε υψηλότερα επίπεδα αποτιμήσεων με ώθηση και από το σερί αναβαθμίσεων το Χρηματιστήριο έχει κάθε λόγο να ελπίζει σε καλύτερες μέρες.

Χθες, μετά τις αναβαθμίσεις των Eurobank και Alpha, ακολούθησαν Εθνική και Πειραιώς από τη Moody's. Στο ενδιάμεσο υπήρξε και η αναβάθμιση της Standard & Poor's. Η κίνηση της αγοράς σε υψηλότερα επίπεδα αρχίζει να συνοδεύεται και από υψηλότερους τζίρους, που αποτελεί ενθαρρυντική εξέλιξη.

Ως προς τα επιχειρηματικά, τα θεμελιώδη της Metlen -δηλαδή ο τζίρος, η καθαρή κερδοφορία και τα EBITDA- την τοποθετούν στα επίπεδα της 50ής θέσης του FTSE 100 στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, συγκρίνοντάς την με τις αντίστοιχες «επιδόσεις» των επιχειρήσεων που δίνουν ήδη το «παρών» στον δείκτη. Αυτό επισήμαναν στελέχη της Metlen (πρώην Mytilineos), στο περιθώριο χθεσινού workshop που διοργάνωσε η επιχείρηση.

Σύμφωνα με τα ίδια στελέχη, στόχος είναι μέχρι το dual listing η εταιρεία να κινείται στην 50ή θέση του FTSE 100, συνυπολογίζοντας και το market cap. Κι αυτό γιατί με αυτό τον τρόπο θα υπάρχει ένα επαρκές «μαξιλάρι ασφαλείας» για τη συνέχεια, στην περίπτωση που για οποιονδήποτε λόγο στο μέλλον υποχωρήσει ελαφρώς η τιμή της μετοχής.

Μένοντας στα του ομίλου, σε διαγωνισμούς για οδικά και σιδηροδρομικά έργα συνολικού προϋπολογισμού 3,85 δισ. ευρώ διεκδικώντας μερίδιο συμμετέχει ή θα δώσει το παρών η ΜΕΤΚΑ, κατασκευαστική θυγατρική της Metlen (πρώην Μυτιληναίος), που ήδη έχει «χτίσει» ανεκτέλεστο περίπου 1 δισ. ευρώ, διεκδικώντας νέα projects, δημόσια και ιδιωτικά.

Παράλληλα, πολύ καλά αποτελέσματα ανακοίνωσε η Παπουτσάνης στο εξάμηνο από πλευράς εσόδων καθώς φαίνεται ότι θα κινηθεί εντός στόχων για αύξηση του τζίρου τη φετινή χρονιά. Στο εξάμηνο ο τζίρος υποχώρησε κατά 1,4% και αν κάποιος δει ότι στο τρίμηνο είχαμε μείωση τζίρου 7,2% αντιλαμβάνεται ότι στο δεύτερο τρίμηνο είχαμε αύξηση τζίρου. Σε επίπεδο κερδοφορίας αναμένεται ήδη σημαντική αύξηση στο εξάμηνο.

Στα τεχνικά της αγοράς με αγοραστικό σήμα και άλλον αέρα πλέον ο ΓΔ με το στοπ να είναι στις 1.400. Το 1.430 γίνεται κύρια κοντινή στήριξη με το 1.457 και 1.464 κοντινές αντιστάσεις και το 1.500 κύρια αντίσταση.

Αξίζει να σημειωθεί πως στα διεθνή τα βλέμματα στέφονται στην έκθεση ΔΤΚ των ΗΠΑ που θα δημοσιευθεί την Πέμπτη για το μήνα Ιούνιο και στο αν αυτή η επίδοση μπορεί να ανοίξει την πόρτα για μια μείωση των επιτοκίων από τη Fed τον Σεπτέμβριο. Πριν από αυτό, υπήρξε η έρευνα της Fed της Νέας Υόρκης για τις προσδοκίες των καταναλωτών, που έδωσε μια μικτή εικόνα για τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό τον Ιούνιο. Αφενός, οι προσδοκίες ενός έτους μειώθηκαν στο 3%, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2020. Από την άλλη, όμως, οι προσδοκίες στην τριετία ανήλθαν στο 2,9%.

Στο ταμπλό, Πειραιώς, ΔΕΗ, ΕΛΠΕ και ΟΠΑΠ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ αποτελούν τους οδηγούς για υψηλότερα επίπεδα.

Ο ΓΔ ενισχύεται κατά 0,11% στις 1.452,47 μονάδες με τον τζίρο κοντα στα 24 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 σημειώνει άνοδο 0,14% και ο τραπεζικός υποχωρεί ελαφρώς κατά 0,13% με την Πειραιώς ωστόσο να δείχνει το μακρύ δρόμο της ανόδου.

Η τελευταία ενισχύεται κατά 1,29% στα 3,77 ευρώ, με την ΕΤΕ σχεδόν σταθερή στα 8,016 ευρώ, την Alpha χαμηλότερα κατά 0,45% και τη Eurobank κατά -0,52%.

Ισχυρή άνοδος για τη ΔΕΗ στο 1,4% και τα 11,56 ευρώ, με τον ΟΠΑΠ στο 1,47% και τα ΕΛΠΕ στο 1,15%. Κέρδη 1,43% για τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ που φτάνει στα 17,08 ευρώ, με την Aegean στο 1,71%.

Ελαφρώς υψηλότερα Metlen, ΟΤΕ, και ΜΠΕΛΑ. Κατοχύρωση κερδών και μεταφορά κεφαλαίων από ΤΕΝΕΡΓ σε ΓΕΚ και άλλες μετοχές.

Ήπιες πιέσεις σε ΕΕΕ, ΟΤΟΕΛ, ΛΑΜΔΑ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΤΕΡΝΑ: «Απογειώνονται» οι εργασίες στο νέο αεροδρόμιο της Κρήτης (Καστέλι) – Τα ορόσημα της παραχώρησης

Metlen: Την 50ή θέση στον FTSE 100 δικαιολογούν τα θεμελιώδη – Στο στόχαστρο 6 λιανικές αγορές ενέργειας στην περιοχή

ΜΕΤΚΑ: «Χτυπάει» μεγάλα δημόσια/ιδιωτικά έργα – Ανεκτέλεστο 1 δισ., βλέψεις σε ΣΔΙΤ/Παραχωρήσεις

gazzetta
gazzetta reader insider insider