Ευρωαγορές: Σε υψηλό ενός μηνός με ώθηση από τις ΗΠΑ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ευρωαγορές: Σε υψηλό ενός μηνός με ώθηση από τις ΗΠΑ
Υψηλότερα κινήθηκαν οι δείκτες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Παρασκευή, με τους επενδυτές να παίρνουν θάρρος από τα θετικά μηνύματα που έστειλε χθες η έκθεση του πληθωρισμού των ΗΠΑ. 

Υψηλότερα κινήθηκαν οι δείκτες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Παρασκευή, με τους επενδυτές να παίρνουν θάρρος από τα θετικά μηνύματα που έστειλε χθες η έκθεση του πληθωρισμού των ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύθηκε 0,97% στις 524,77 μονάδες, με την τρίτη συνεχόμενη θετική συνεδρίαση να τον ανεβάζει στο υψηλότερο επίπεδό του από τις 12 Ιουνίου.

Στους επιμέρους κλάδους, οι μετοχές των τηλεπικοινωνιών σημείωσαν άνοδο 0,59%, με την Ericsson να συγκαταλέγεται στους κορυφαίους του κλάδου, αφού ανακοίνωσε κέρδη μειωμένα λιγότερο από τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Η μετοχή της καταγράψε άλμα 4,36% στο Χρηματιστήριο της Στοκχόλμης, αν και ενδοσυνεδριακά έφτασε να ανεβαίνει και άνω του 8%. Παράλληλα, οι μετοχές τεχνολογίας ανέτρεψαν τις προηγούμενες απώλειες για να κλείσουν 1,73% υψηλότερα. Ο Eurostoxx 50 σημείωσε άνοδο 1,38% στις 5.044 μονάδες.

Στους επιμέρους δείκτες, ο βρετανικός FTSE 100 στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου με +0,37% κινείται στις 8.253 μονάδες, ο γερμανικός DAX στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης κέρδισε 1,15% στις 18.752 μονάδες ενώ ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε στο +1,27% στις 7.724 μονάδες. Στην ευρωπαϊκή περιφέρεια ο ιταλικός FTSE MIB ενισχύθηκε 0,77% στις 34.582 μονάδες. Στην Ισπανία, τέλος, ο δείκτης IBEX 35 ολοκλήρωσε στις 11.248 μονάδες με κέρδη 0,70%.

Ο δείκτης τιμών παραγωγού ή τιμές χοντρικής (PPI) στις ΗΠΑ τον Ιούνιο αυξήθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο. Συγκεκριμένα ο δείκτης αυξήθηκε 0,2% τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με το Γραφείο Στατιστικών Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας την Παρασκευή. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Dow Jones ανέμεναν αύξηση 0,1% για τον δείκτη. Ωστόσο, ο δομικός δείκτης του πληθωρισμού χονδρικής παρέμεινε αμετάβλητος τον Ιούνιο -- κάτω από τις προβλέψεις για αύξηση 0,2%.

Οι οικονομολόγοι τείνουν να δίνουν μεγαλύτερη σημασία στον δείκτη τιμών καταναλωτή των ΗΠΑ (CPI), ο οποίος στην ανάγνωση της Πέμπτης για τον Ιούνιο μειώθηκε περισσότερο από την πρόβλεψη στο 3% ετησίως, από 3,3% τον Μάιο.

Σε συνδυασμό με τα «σεμνά dovish σχόλια» του προέδρου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, Τζερόμ Πάουελ, νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, πλέον οι αγορές βλέπουν περισσότερες από 90% πιθανότητες για μείωση των επιτοκίων Σεπτεμβρίου από τη μεγαλύτερη κεντρική τράπεζα του κόσμου, με ακόμα μία πριν από το τέλος της χρονιάς.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider