Νέα ρεκόρ στην Wall Street μετά την απόπειρα κατά Τραμπ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νέα ρεκόρ στην Wall Street μετά την απόπειρα κατά Τραμπ
Ράλι άνω του 30% για την Trump Media - Σε υψηλά σχεδόν τεσσάρων ετών ο Rusell 2000.

Σε νέα επίπεδα ρεκόρ ολοκληρώθηκαν οι συναλλαγές στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας στην Wall Street, στον απόηχο της απόπειρας δολοφονίας του πρώην προέδρου και υποψηφίου για την προεδρία των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ. Οι επενδυτές εκτιμούν πως ο Ρεπουμπλικανός πολιτικός θα αποκτήσει σημαντικό προβάδισμα στις εκλογές του Νοεμβρίου, γεγονός που απομακρύνει το «φάντασμα» της πολιτικής αβεβαιότητας και της σύγχυσης στις αγορές.

Πιο αναλυτικά, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones αναρριχήθηκε σε νέα ιστορικά υψηλά στα επίπεδα των 40.211 μονάδες, σημειώνοντας κέρδη 0,53%, ενώ ο διευρυμένος S&P 500 έκλεισε με μικρότερη άνοδο της τάξης του 0,28% στις 5.631 μονάδες. Παρόμοια εικόνα και για τον τεχνολογικό κλάδο, με τον Nasdaq να ολοκληρώνει τη συνεδρίαση με κέρδη 0,40% στις 18.472 μονάδες.

Ισχυρά κέρδη που ξεπέρασαν το 2% σημείωσε ο δείκτης των εταιρειών μικρής κεφαλαιοποίησης Rusell 2000, πιάνοντας τα υψηλότερα επίπεδα από το 2020, καθώς οι αναλυτές εκτιμούν πως μία δεύτερη θητεία Τραμπ θα επωφελήσει σημαντικά τις μικρότερες εισηγμένες, όπως συνέβη και κατά την πρώτη του θητεία στον Λευκό Οίκο, μετά την επικράτησή τους στις προεδρικές εκλογές του 2016.

Στο ταμπλό της συνεδρίασης, άνοδο σχεδόν 2% σημείωσε η μετοχή της Goldman Sachs, η οποία ανακοίνωσε τα οικονομικά της μεγέθη πριν την έναρξη της συνεδρίασης, καθώς ο χρηματοπιστωτικός κολοσσός είδε τα κέρδη του στο β' τρίμηνο να υπερδιπλαζιάζονται, ενώ πάνω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών διαμορφώθηκαν και τα έσοδα που ανήλθαν στα 12,73 δισ. δολάρια.

Σύμφωνα με το δίκτυο CNBC, οι «φιλικές δημοσιονομικές πολιτικές» που αναμένεται να ακολουθήσει ο Τραμπ στον Λευκό Οίκο σε συνδυασμό με την διαφαινόμενη κυριαρχία των Ρεπουμπλικανών στη Βουλή των Αντιπροσώπων φαίνεται πως δίνουν περαιτέρω ώθηση στο θετικό momentum που έχει ήδη διαμορφωθεί στην αμερικανική αγορά.

«Τα καλά νέα είναι ότι ο Τραμπ τραυματίστηκε στο αυτί, ότι δεν σκοτώθηκε και ως εκ τούτου πιστεύω ότι η αγορά θα συνεχίσει τη δυναμική της», τονίζει ο Σαμ Στόβαλ, επικεφαλής στρατηγικός επενδύσεων στην CFRA Research. «Ο Τραμπ ήταν ήδη ο ξεκάθαρος πρωταγωνιστής και αυτό που έγινε θα εδραιώσει τον πρωταγωνιστικό του ρόλο στον δρόμο προς τις κάλπες», επεσήμανε ο Άνταμ Κρισαφούλι, ιδρυτής της Vital Knowledge.

«Η απόπειρα δολοφονίας του πρώην προέδρου Ν. Τραμπ έρχεται σε μια εξαιρετικά φορτισμένη στιγμή στην πολιτική σκηνή των ΗΠΑ, με την εκστρατεία να χαρακτηρίζεται από έντονη ρητορική, σημαντική κάλυψη από τα μέσα ενημέρωσης και ένα διχασμένο εκλογικό σώμα», αναφέρει σε σημείωμά της η UBS. Τις επιπτώσεις για την Ευρωζώνη από μια δεύτερη προεδρική θητεία Τραμπ εξετάζει η Goldman Sachs, υπό τη βάση ενός νέου «εμπορικού πολέμου» και της διάχυσης τυχόν πιέσεων σε ζητήματα ασφάλειας, άμυνας και εσωτερικών πολιτικών επιλογών των ΗΠΑ.

Νωρίτερα σήμερα, με θέρμη υποδέχθηκε η αγορά και τις δηλώσεις του επικεφαλής της Fed Τζερόμ Πάουελ, ο οποίος μιλώντας στην Οικονομική Λέσχη της Ουάσιγκτον διεμήνυσε ότι η Fed δεν θα περιμένει μέχρι ο πληθωρισμός να φτάσει στο 2% για να μειώσει τα επιτόκια, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο μειώσεων μόλις υπάρχει «σαφής βεβαιότητα» πως ο πληθωρισμός οδεύει προς τον στόχο που έχει τεθεί.

Ο κ. Πάουελ ξεκαθάρισε πως η Fed δεν λειτουργεί με «μεγάλες καθυστερήσεις» και δεν θα περιμένει να ψαλιδίσει το κόστος δανεισμού ώστε να επιτευχθεί ο στόχος της για τις πιέσεις στις τιμές, καθώς θα βεβαιωθεί πως βαδίζει ήδη προς αυτή την κατεύθυνση, πριν το κάνει.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

BlackRock: Ιστορικό ρεκόρ με assets υπό διαχείριση ύψους 10,6 τρισ. δολαρίων

Apple: Ράλι 33% για τις πωλήσεις στην Ινδία - Έφτασαν τα 8 δισ. δολάρια

O Τραμπ ανακοίνωσε τον υποψήφιο αντιπρόεδρό του - Ποιος είναι ο Τζέι Ντι Βανς

gazzetta
gazzetta reader insider insider