Νευρικές κινήσεις στο Χρηματιστήριο

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νευρικές κινήσεις στο Χρηματιστήριο
Ένας ακόμη οίκος δηλώνει «bullish» για τις ελληνικές τράπεζες. Νευρικότητα στο ταμπλό λόγω ευρωαγορών.

Στο κόκκινο συνεχίζουν οι ευρωαγορές (κυρίως DAX, CAC), παρά τα ρεκόρ της Wall Street. Το ΧΑ έχοντας αγοραστές από την αντίπερα όχθη του Ατλαντικού κινήθηκε ήπια υψηλότερα με τις τράπεζες να αποτελούν το βασικό οδηγό.

Η UBS αποτελεί έναν ακόμη επενδυτικό οίκο που δίνει αγοραστικό σήμα στις τράπεζες, μετά την AXIA. Συγκεκριμένα, στο μεγάλο «comeback» των ελληνικών τραπεζών εστιάζει σε ανάλυσή της η UBS επανεκκινώντας τη διαδικασία κάλυψης για τις τέσσερις συστημικές με σύσταση «buy», υψηλές τιμές στόχους και προτίμηση προς την Εθνική και την Πειραιώς.

Εύρυτερα, το αρνητικό κλίμα και η υψηλή μεταβλητότητα στις ευρωαγορές μετά προοπτικές ανάληψης της αμερικανικής προεδρίας από τον Τραμπ πιέζουν και το ΧΑ, ενώ τα discount έναντι της αμερικανικής αγοράς έχουν διερυνθεί ακόμη περισσότερο. Βέβαια, παρά τις πιέσεις, το ΧΑ κατάφερε μετά από αρκετό διάστημα να διαφοροποιηθεί και να εκμεταλλευτεί τα δικά του ισχυρά θεμελιώδη. Το σερί αναβαθμίσεων των ελληνικών τραπεζών και η τελευταία αναβάθμιση των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας από τη Scope αρχίζουν σιγά σιγά να πιάνουν τόπο.

Στο επίκεντρο της αγοράς τίθενται και το σχέδιο δύο πυλώνων που μελετά η κυβέρνηση ως απάντηση στην πρόσφατη αλματώδη άνοδο των χονδρεμπορικών τιμών ρεύματος, οι οποίες αν επιμείνουν κινδυνεύουν να «βάλουν φωτιά» στους λογαριασμούς νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Το πρώτο σκέλος, όπως έγραψε χθες το Insider.gr, αφορά την εκ νέου επιβολή έκτακτης φορολόγησης των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας, για το τρίμηνο Ιούλιος – Σεπτέμβριος.

Ο δεύτερος πυλώνας, σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, αφορά την αξιοποίηση των ποσών που θα ανακτηθούν για τη χορήγηση επιδοτήσεων στους καταναλωτές. Όπως είναι φυσικό, η περίοδος χορήγησης θα καλύψει ένα τρίμηνο -όσο δηλαδή και η έκτακτη εισφορά- με δεδομένο εξάλλου ότι από το φθινόπωρο αναμένεται σημαντική αποκλιμάκωση των χονδρεμπορικών τιμών. Επίσης, το γεγονός ότι τα κεφάλαια θα προέλθουν από τις εταιρείες παραγωγής σημαίνει πως η οικονομική ενίσχυση θα είναι δημοσιονομικά ουδέτερη.

Στα του ταμπλό, όπως αναφέρει ο Η. Ζαχαράκης της Fast Finance, «σε καλοκαιρινές πτήσεις η αγορά χωρίς παρόλα αυτά να χάνει το ενδιαφέρον της για αυτούς που την παρατηρούν καθημερινά. Άλλωστε να θυμόμαστε πως πάντα οι περισσότεροι την θυμούνται προς το τέλος μίας διαδρομής, όταν αρχίσει να κάνει θόρυβο. Πόσες φορές δεν θα έχει τύχει να βλέπετε ακόμα και αγοραστικά σήματα σε έναν τίτλο που ενδιαφέρεστε ή ένα επίπεδο που είχατε στοχεύσει αλλά η ψυχολογία δεν σας αφήνει να κάνετε κίνηση; Και πόσες φορές η μετοχή στόχος έκανε την κίνηση και την αγοράσατε ακόμα και 10% υψηλότερα. Φυσικά το ίδιο συμβαίνει και στις διορθώσεις».

«Τεχνικά, στον τραπεζικό λείπει μία δοκιμή της αντίστασης του 1.275. Κατοχύρωση αυτού μπορεί να μας φέρει στο 1.310. Το 1.242 είναι κύρια στήριξη. Το 1.440 κοντινή στήριξη με κύρια το 1.430. Μία διάσπαση του 1.464 θα μπορούσε να μας φέρει και πάλι την ζώνη του 1.500» όπως συμπληρώνει ο έμπειρος αναλυτής.

Στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει πτώση 0,39% στις 1.452,87 μονάνδες, σβήνοντας τα χθεσινά κέρδη. Βαρίδι για το ταμπλό ο κλάδος ενέργειας που δέχεται κάποιες πιέσεις μετά τις αποφάσεις για φορολόγηση των υπερκερδών.

Ο FTSE 25 σημειώνει απώλειες 0,48% και ο τραπεζικός -0,46% στις 1.285,83 μονάδες.

Στις τράπεζες ισχυρότερες πιέσεις δέχεται η Alpha στο -0,71% και η Πειραιώς στο -0,5%, με τις Eurobank και ETE να υποχωρούν σε ήπιο βαθμό.

Ισχυρές απώλειες για τη ΔΕΗ στο -1,55% και τα 11,44 ευρώ, με τη ΜΟΗ -0,52% τη Metlen στο -0,49%. Απώλειες 0,52% για ΕΛΠΕ.

Ήπια ανοδικά ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ΤΕΝΕΡΓ, όπως και η Cenergy. Πιέσεις κατοχύρωσης κερδών σε Τιτάν και ΕΕΕ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

«Ταύρος» για τις ελληνικές τράπεζες η UBS - Κορυφαίες επιλογές Εθνική, Πειραιώς - Τιμές στόχοι

Ρεύμα: Σχέδιο επιδοτήσεων λογαριασμών – Έκτακτη φορολόγηση των παραγωγών για κάλυψη κόστους

Φορολογικές δηλώσεις: «Φουντώνει» η κόντρα ΥΠΕΘΟ – λογιστών για παράταση της προθεσμίας

gazzetta
gazzetta reader insider insider